Ny undersøgelse af pensionsomkostninger viser, at der kan være flere hundredtusinde kroner at spare ved at vælge den billigste ordning.

Det er ofte renter og afkast, der stjæler opmærksomheden, når danskerne skal beslutte sig for, hvor de vil placere deres private pensionsopsparing.

Men husk også at holde øje med, hvad banken eller pensionsselskabet tager i gebyrer for at pleje din formue. Ellers risikerer du nemlig at snyde dig selv for flere hundredtusinde kroner, viser en ny undersøgelse af pensionsomkostninger, som Forbrugerrådet Tænk Penge har foretaget.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om, hvordan du får mest ud af din pensionsordning uden at snyde dig selv.

Det får du:

  • Artikel: Få mere ud af din pension
  • Eksempler på private pensionsopsparinger
  • Guide: Sådan flytter du din pension

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Det er ofte renter og afkast, der stjæler opmærksomheden, når danskerne skal beslutte sig for, hvor de vil placere deres private pensionsopsparing.

Men husk også at holde øje med, hvad banken eller pensionsselskabet tager i gebyrer for at pleje din formue. Ellers risikerer du nemlig at snyde dig selv for flere hundredtusinde kroner, viser en ny undersøgelse af pensionsomkostninger, som Forbrugerrådet Tænk Penge har foretaget.

Et konkret regneeksempel viser, at en 35-årig, der starter en privat pensionsopsparing og årligt indbetaler 40.000 kroner, vil have 650.000 kroner mere til at forsøde pensionstilværelsen med, hvis pensionens årlige omkostninger er på én procent i stedet for to procent.

»Det kan absolut betale sig at kigge sig omkring, hvis man har en privat pensionsordning. Selv om der f.eks. kun er tale om en halv eller en hel procent i lavere omkostninger om året, så ruller det som en snebold, der bare bliver større og større, og det kan give kolossale besparelser over tid,« siger Lars Baadsgaard, der er projektleder og undersøgelsesansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Penge.

Han understreger, at der er tale om private pensionsordninger, som folk tegner helt på eget initiativ – ofte som et supplement til den obligatoriske arbejdsmarkedspension, der ikke er flytbar.

Store prisforskelle

Forbrugerorganisationens undersøgelse viser, at de årlige omkostninger i procent (ÅOP) kan variere fra omkring to til fire procent alt afhængig af den enkelte opsparers formue og produkt. Og jo større pensionsopsparing, jo flere penge er der at tjene ved at vælge den billigste ordning.

For en 60-årig, der over årene har fået sparet 300.000 kroner op og årligt sætter 40.000 kroner ind på sin pensionsopsparing, er forskellen på billigste og dyreste pensionsopsparing 6.290 kroner alene det første år.

Samlet udbytte

»Alle pensionsselskaber siger, at de giver et bedre afkast end konkurrenterne, men omkostningerne har meget stor betydning. Jeg rådgiver kunder, der kan spare én til to procent i omkostninger hvert år. Det er her, de fleste penge ligger gemt,« siger Anders Valdemar Juhl, der er privatøkonomisk rådgiver hos Uvildigraad.dk.

Nykredit, der ifølge undersøgelsen har de dyreste omkostninger inden for kategorien bankpension, mener, at kunderne bør se på det samlede udbytte af deres pensionsprodukt:

»Som pensionskunde skal man være opmærksom på både omkostninger, og hvad man får for pengene i form af rådgivning, som kan have endnu større betydning, for eksempel om skat og ens forventede tid på arbejdsmarkedet og som pensionist. Det gode spørgsmål er, hvor stort det samlede udbytte er,« siger Sune Worm Mortensen, underdirektør i Nykredit.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE: SÅDAN FLYTTER DU DIN PENSION

 

1. Start med at tjekke, hvad du betaler i årlige omkostninger hos dit nuværende selskab. Det kan du se i den årlige pensionsoversigt, som du typisk modtager i din e-boks eller med posten i løbet af foråret. Ellers kan du spørge din bank- eller pensionsrådgiver.

2. Private pensionsordninger kan flyttes, såfremt selskabet ønsker dig som kunde. Det modtagende selskab hjælper dig som regel med at udfylde de nødvendige blanketter.

3. Vær opmærksom på, at det afgivende pensionsselskab som regel tager et gebyr for at gøre kontoen op.

4. Sørg også for, at du får den forsikringsdækning, du har behov for, med over i det nye selskab. Du kan i nogle tilfælde blive bedt om at indgive nye helbredsoplysninger.

5. Spørg det afgivende selskab, om du mister fordele ved at flytte, som du ikke nødvendigvis kan opnå i det nye selskab.


larh/Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Forsikring og Pension