Med applikationer til din mobil og tablet er det lettere at undgå, atudgifter løber løbsk. Her får du en række gode råd til de bedste apps, der kan hjælpe dig med at holde styr på privatøkonomien.

Tøj, café-besøg, takeaway. Der lurer mange forbrugsfælder i hverdagen, og pludselig står man sidst på måneden uden penge på kontoen.

Konsekvensen er, at mange danskere havner i en gældsfælde - men faktisk har det aldrig været lettere at finde hjælpemidler til at få styr på økonomien.

I stedet for at gætte sig til, hvor meget man cirka har brugt af penge, fordi det er besværligt at logge på sin computer, kan man nu hurtigt få overblik over sin økonomi ved hjælp af apps til smartphone og tablet.

Opret abonnement på PLUS og læs mere om, hvordan du kan holde styr på din privatøkonomi ved hjælp af apps.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Tøj, café-besøg, takeaway. Der lurer mange forbrugsfælder i hverdagen, og pludselig står man sidst på måneden uden penge på kontoen.

Konsekvensen er, at mange danskere havner i en gældsfælde - men faktisk har det aldrig været lettere at finde hjælpemidler til at få styr på økonomien.

I stedet for at gætte sig til, hvor meget man cirka har brugt af penge, fordi det er besværligt at logge på sin computer, kan man nu hurtigt få overblik over sin økonomi ved hjælp af apps til smartphone og tablet.

For den 33-årige kommunikationsmedarbejder Charlotte Holst, der bor på Frederiksberg, har det været ’en øjenåbner’ at bruge mobilen til at overvåge sit forbrug. Via Danske Banks app – Mobilbank DK – får hun et overblik over, hvor mange penge hun bruger på for eksempel tøj og sko, madvarer, restaurant-besøg og andet, der forsøder tilværelsen.

Mere bevidst forbruger

»Før jeg havde appen, havde jeg kun en idé om, hvor meget jeg brugte på tøj, café-besøg osv. Appen gør, at jeg i højere grad tænker over, om jeg egentlig vil bruge de penge. Så jeg er blevet mere bevidst om, hvad jeg bruger,« siger Charlotte Holst, der i gennemsnit tjekker sin Danske Bank-app tre til fire gange om ugen.

Charlotte Holst i færd med at tjekke sin bankkonto via Danske Banks app Mobilbank DK. Den hjælper hende med hurtigt at få et overblik over månedens forbrug. For Charlotte har det betydet, at hun tænker mere over, hvad hun bruger penge på. Foto: Liselotte Sabroe
Charlotte Holst i færd med at tjekke sin bankkonto via Danske Banks app Mobilbank DK. Den hjælper hende med hurtigt at få et overblik over månedens forbrug. For Charlotte har det betydet, at hun tænker mere over, hvad hun bruger penge på. Foto: Liselotte Sabroe Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Antallet af apps stiger kraftigt i disse år. Ser man på Apples App Store var det i 2010 under 200.000 apps, man kunne hente til sin smartphone. I 2014 var det tal steget til hele 1,2 million. Og det er der måske god grund til.

Der er nemlig tid og penge at spare, hvis man gør som Charlotte Holst og tager applikationer i brug for at styre privatøkonomien.

Det er Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker hos Elekstronista Media, slet ikke i tvivl om.

»Disse apps, der rent praktisk hjælper dig med at løse en opgave, er fantastiske, fordi de gør en forskel i hverdagen og frigiver tid og penge,« fastslår hun.

For eksempel sparer man tid ved ikke at skulle starte computeren og bakse med sit NemID for at komme på netbank. Med en app er ens saldo få sekunder væk.

Mange brugbare redskaber

Hun peger på bankernes applikationer som de vigtigste, når det handler om at holde styr på sin privatøkonomi. Men man kan også finde mange andre brugbare redskaber i app-verdenen. Man kan for eksempel finde en app, der holder øje med, hvor langt man kører i sin bil, og hvad ens forbrug er. Eller en app, der kan scanne kvitteringer, så man slipper for at gemme de krøllede papirlapper i skuffen.

Hun understreger, at man ikke skal være bange for at kaste sig ud i app-universet.

»Jeg oplever, at det ældre segment kan have en angst, der stopper dem. Men jeg har det sådan, at hvis teknologien ikke virker, er det aldrig deres skyld. De skal ikke føle sig dumme, hvis det ikke virker. For hvis det ikke gør det, er det dem, der har lavet systemet, der ikke har gjort det brugervenligt nok,« siger Christiane Vejlø.

Hun forklarer, at det kan tage tid at sætte sig ind i en app, men den tid er hurtigt tilbagevundet, når først man har lært at bruge den. For eksempel har du pludselig muligheden for med et snuptag at tjekke din konto eller hurtigt tjekke tilbudsaviserne, når du er på vej ud for at handle. Med millioner af apps er mulighederne ubegrænsede.

Bedre overblik

Det kan Charlotte Holst skrive under på. Via sin mobil kan hun hurtigt gå ind og overføre penge fra en konto til en anden uden at skulle tænde computeren. Og skal hun tjekke, hvor meget hun har brugt på café i løbet af måneden, så er den oversigt blot et par slag med tommelfingeren væk. For appen viser ikke bare kontoudtogene – den inddeler også udgifterne i kategorier for at give et bedre overblik.

»Det er nemt at bruge. Det går bare hurtigere end med computeren. Og så havde jeg slet ikke det samme overblik før, hvor jeg kun tjekkede kontoen en eller to gange om måneden,« siger Charlotte Holst.

Flere ældre havner i RKI


Flere og flere ældre mennesker er så tynget af gæld, at de ikke kan betale deres boliglån.

Antallet af danskere over 60 år, der er registreret som dårlige betalere i Ribers Kredit Institut (RKI), er således steget voldsomt fra 8.970 personer i 2008 til 20.984 i første halvår af 2015.

Det svarer til en stigning på 133,9 procent. I den samme periode er det samlede antal registrerede danskere i RKI steget med 25,1 procent.

Gældsproblemerne begynder ofte, når afdragsfriheden på boliglån udløber, forklarer Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling hos Experian, som driver RKI:

»Op til krisen fik de her mennesker lov at låne rigtig mange penge i deres friværdi, fordi deres huse var blevet meget værd. De lånte store beløb til boligforbedringer og rejser. Men når afdragsfriheden udløber efter 10 år, er de ikke i stand til at betale lånet.« For mange er konsekvensen derfor en tvangsauktion.

»Det er rigtig trist, og jeg har set mange grelle eksempler på folk, der ender i en negativ spiral,« siger Frank Papsø.

Også mange unge har problemer

Opgørelsen fra Experian viser, at mange unge også havner i RKI. I øjeblikket står 54.098 danskere mellem 18 og 30 år registreret som dårlige betalere. For deres vedkommende er årsagen typisk et overforbrug af luksusgoder som rejser, mobiltelefoner, dyre møbler eller tøj.

»Mange unge ved godt, hvordan man lægger et budget, men de er ikke i stand til at følge det. Derfor ender de ofte med at supplere deres studielån med andre lån, og det kan ende med en større gældspost, som er svær at afdrage,« siger Frank Papsø.