Små forbedringer kan gøre dit hus mere sikkert end ved at bruge penge på en alarm, fortæller ekspert

Alarmer er den nemme løsning for at undgå indbrud, men bestemt ikke den bedste.

Sådan lyder meldingen fra det Lone Harlev, projektleder i Det Kriminalpræventive Råd. Hun advarer mod at se alarmer som løsning på Danmarks store problem med indbrud i private hjem. Til gengæld er der mange ting, som du selv kan gøre for at sikre dit hjem bedre.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele denne guide, hvor du får tips til hvordan du tyverisikrer dit hjem, opstarter nabohjælp og desuden får du fakta om privatalarmer.

Pakken indeholder følgende artikler:

  • INDBRUDSGUIDE - Sådan sikrer du dit hjem (med stor grafik)
  • Nabohjælp: "Vi passer på hinanden"
  • Vi går amok i alarmer

- Det er helt fjollet at starte med at sætte en alarm op, for man kan gøre noget, der er bedre og billigere ved at sikre sit hus på andre måder først, siger hun.

Der er sket et boom i danske hjem, der er udstyret med privatalarmer. Siden 2005 har 165.000 danskere anskaffet sig en alarm til deres hjem, så 300.000 hjem nu har alarmer. Men en alarm er ikke ret meget værd, hvis resten af huset er ubeskyttet.

- Alarmer er den nemme løsning, og folk tror, de er sikre, når de har sat den op. Men hvis en indbrudstyv kan være ude af huset igen efter tre minutter, så hindrer det altså ikke en tyv i at bryde ind, siger Lone Harlev.

Hun forklarer, at en stor del af danskerne slet ikke har sikret deres hjem mod indbrudstyve, inden de investerer i en alarm. Men simple og relativt billige tiltag som at sikre, at ens døre og vinduer har solide låse og standhaftige karme, kan hjælpe dit hus godt på vej mod at være bedre beskyttet mod ubudne gæster.

Derudover kan man bede sine naboer og venner om at kigge forbi huset for at tømme postkassen, tænde lyset og fylde skrald i skraldespanden, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.

Ifølge Lone Harlev kan op mod hver fjerde - af de mere end 40.000 indbrud om året - forhindres, hvis naboer bliver bedre til at kigge ind over hækken, hilse på fremmede i kvarteret og sætte en bil over i naboens garage, når de er på ferie.

- Det gør noget ved en indbrudstyv, hvis han kan mærke, at der er et fællesskab i kvarteret. Så bliver det bare mere risikofyldt at begå indbrud i det område, siger Lone Harlev.

- De overvejer, hvor meget de kan få med, og hvor stor risikoen er for at blive opdaget. Indbrudstyve siger selv, at det de frygter mest, er at møde nogen. Beboere i huset, en nabo eller en forbipasserende, siger hun.

Hos Det Kriminalpræventive Råd har mere end 80.000 registreret sig i projektet Nabohjælp, der skal hjælpe folk med at systematisere nabohjælp. Selv om det er et stort antal og mange via facebook selv organisere naboovervågning, efterlyser Lone Harlev endnu flere organiserer sig igennem Det Kriminalpræventive Råd.

- Der er stadig et stykke vej. Folk kan ikke lide at kigge ind over hækken hos deres nabo, men hvis nabohjælp skal være effektivt, skal indsatsen altså løftes, og det skal også organiseres bedre, siger Lone Harlev

 

Tyverialarm uden abonnement

Trådløs Miraca-alarm med to rumsensorer, fire magnetsensorer og op til fem kontaktpersoner. Alarmen sender kontaktpersonerne en sms, hvis der bliver begået indbrud. En sirene vil også hyle. Men vagtselskab kontaktes ikke.

Pris: 1.855 kr

Fundet på www.dit-indbo.dk

 

Tyverialarm med abonnement

Verisure Start-tyverialarm med bl.a. billedverifikation, GMS- og bredbåndsforbindelse til kontrolcentral, sirene og tilkaldealarm.

Installationspris: 495 kr.

Fuldserviceabonnement med 24-timers overvågning fra kontrolcentral og fri udrykning: 329 kr./md.

Overvågningsabonnement: 199 kr./md.

Fundet på www.verisure.dk