Et kraftigt stigende antal ældre mennesker havner i RKIs skyldner register, fordi de ikke kan betale deres lån. Her kan du læse eksperternes uundværlige råd til at få en super økonomi - hele livet

»En dybt sørgelig udvikling.«

Sådan lyder det fra Frank Papsø, der er direktør for analyse i Experian, som administrerer RKI.
Antallet af danskere over 60 år, der er endt i skyldnerregistret, er steget voldsomt fra 4.454 i 2010 til 13.608 i 2014. Det svarer til en stigning på over 200 procent.

I denne PLUS pakke får du:

  • Artikel: Flere ældre ender i gældsfælde
  • 10 gode råd: Undgå gældsproblemer
  • Skal du sælge din bolig?

Opret abonnement på PLUS og få alle adgang til alle vores guider om privatøkonomi, bolig, elektronik, sundhed og meget andet. Husk, at du får første måned gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


»En dybt sørgelig udvikling.«

Sådan lyder det fra Frank Papsø, der er direktør for analyse i Experian, som administrerer RKI.
Antallet af danskere over 60 år, der er endt i skyldnerregistret, er steget voldsomt fra 4.454 i 2010 til 13.608 i 2014. Det svarer til en stigning på over 200 procent.

Det viser nye tal, som Experian har fundet for BT.

Der er også markant flere ældre, der har problemer med at betale deres realkreditlån end tidligere.

Sidste år endte 411 seniorer i RKI, fordi de ikke var i stand til at betale deres boliglån. I 2010 var der kun 21.

»Det er en meget voldsom vækst, der har været, og jeg ser på det med triste øjne. De her mennesker har jo leveret det, de skulle, til det danske samfund, og de blev tudet ørerne fulde af, at investering i mursten var det bedste, man kunne gøre,« siger Frank Papsø.

Han peger først og fremmest på, at rigtig mange ældre mennesker optog afdragsfrie lån til langt op over begge ører inden finanskrisen.

Nu står de i en situation, hvor mange boliger i landområderne er ekstremt svære at sælge, og de har ikke råd til at afdrage på gælden som pensionister.

Sjusket håndværk

Frank Papsø mener, at realkredit-selskaberne og bankerne burde have smækket pengekassen i over for ældre, der var ved at nærme sig pensionsalderen.
»De har været alt for ivrige med at låne penge ud i ren og skær spekulation. Det kredithåndværk, der blev lavet fra 2004 til 2007, var sjusket, og de har lavet nogle dårlige risikovurderinger. På det tidspunkt, hvor man lavede de lån, vidste man jo udmærket godt, at de ville gå på pension inden for de næste 10 år, og at indkomsten ville falde,« lyder det fra Frank Papsø.

Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen, er afvisende over for kritikken. Han mener ikke, at det var muligt at forudsige boligmarkedets udvikling.

»Man skal passe på med at pege fingre ad nogen her. Dengang stod vi i en situation, hvor der var stor optimisme, og ejendomspriserne buldrede derudad. Når seniorer optog lån, gjorde vi rådgivningsmæssigt meget ud af at sige, at når du skal til at betale afdrag, har du reelt ikke råd til at sidde der. Men så sagde de, at ’det er også fint nok, for om 10 år sælger jeg mit hus’. Og alle havde en forventning om, at det gør man da bare,« siger Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen og tilføjer:

»Det er store krav at stille, at man skulle have forudset finanskrisen og dens følgevirkninger samt urbaniseringen, der var på vej.«

Et helt anderledes liv

Den forklaring giver Frank Papsø dog ikke meget for:

»Man skal ikke komme og sige, at ingen kunne forudsige, at huspriserne ville dykke. Vi vidste jo godt, at det var gearet ekstremt hårdt, og vi snakkede også om fraflytning allerede i 2000. Konsekvenserne for de ældre mennesker, der havner i en gældsfælde, som de ikke kan komme ud af, er voldsomme,« siger han.

»Udsigten er en tvangsauktion med en RKI-anmærkning, som i snit ligger på omkring 100.000 kroner. Deres liv kommer til at se helt anderledes ud, end de havde forestillet sig,« siger Frank Papsø fra Experian.

10 gode råd om at undgå gældsproblemer

1: Få en afklaring med bank eller realkredit

Du skal sætte dig ned sammen med din bankrådgiver og få lagt en helt klar plan for, hvordan du får afviklet din gæld. I den forbindelse er det en rigtig god idé at medbringe enten en rådgiver, et familiemedlem eller en ven, som kan hjælpe med forhandlingen. Få skabt klare mål for, hvad der skal opnås.

2: Ignorer aldrig rude-kuverter

Selv om det kan være fristende at smide rude-konvolutterne ned i en skuffe, så er det en rigtig dum idé at ignorere dem. Selv hvis du ikke kan betale regningen nu og her, så er det en bedre løsning at tage kontakt til dem, du skylder penge. Måske kan I finde en løsning, hvor du betaler gælden i afdrag. Dermed kan du også undgå, at kreditor indberetter dig til RKI.

3: Optag ikke nye lån

Nogle mennesker kan måske se det som en hurtig løsning at tilfredsstille en aggressiv kreditor ved at optage et nyt lån for at afdrage på den gamle gæld. Men i langt de fleste tilfælde er det bedst at lade være. Ofte er den type lån, du kan optage hurtigt og uden sikkerhed, ekstremt dyre.

4: Skam dig ikke over gæld!

At komme ud i en situation, hvor man ikke kan overskue gælden, kan ramme de fleste mennesker. Der er ingen grund til at skamme sig over det. Det er langt bedre at være åben og ærlig om problemerne – gerne over for dine børn. Pårørende og venner kan støtte dig og give gode råd.

5: Skab dig et overblik

Det er meget vigtigt, at du danner dig et overblik over, hvor meget du skylder – og til hvem. Først derefter kan du begynde at tage skridt i retning af en løsning. Det giver en ro, at du er i stand til at overskue din økonomiske situation.

6: Læg et budget – og følg det

Sørg for at få lagt et budget for din økonomi, så du har fuldt overblik over udgifter og indtægter. Det kan godt være, at der er behov for, at du sætter dit forbrug ned – måske er der ikke råd til rødvin hver aften eller to charterrejser om året. Du kan begynde med at lægge budget for de faste udgifter som husleje, el, vand, a-kasse, medielicens, forsikringer mv. Derefter kan du se, hvor meget du har tilbage til løbende udgifter som eksempelvis mad, tøj, sko, fornøjelser, ferier, uforudsete udgifter og lignende.

7: Kan du betale mere i afdrag?

Hvis du er på arbejdsmarkedet og har en fast indkomst, så kan du overveje, om du skal aftale med realkreditselskabet eller banken at sætte dit afdrag op eller forkorte løbetiden på lånet. Så du er bedre stillet, når du går på pension, og du er mere fleksibel i forhold til prisen, hvis du engang skal sælge boligen.

8: Undersøg om du har ret til støtte

Hvis du har en lav indkomst, så kan du undersøge, hvorvidt du har ret til at få udbetalt støtte fra kommunen. Det kan eksempelvis være boligstøtte, friplads i daginstitution eller børnetilskud.

9: Få nedsat eller slettet din gæld

Hvis du opfylder nogle særlige betingelser, kan du være berettiget til en såkaldt gældssanering, hvor din gæld sættes ned eller slettes. Det er dog svært at leve op til ansøgningskravene, og kun omkring en tredjedel af dem, der søger, får bevilget gældssanering. Det forudsætter blandt andet, at du ikke har nogen praktisk mulighed for at betale din gæld. Du kan søge gratis, og ansøgningsskemaet kan hentes på Borger.dk eller i den nærmeste byret.

10 Søg hjælp

Det kan for mange være en uoverskuelig opgave at få styr på økonomien. Derfor er det en god idé at søge hjælp hos en gældsrådgiver – i flere byer er der mulighed for gratis vejledning. Du har desuden ret til en sagsbehandler hos kommunen, der kan hjælpe dig på vej.


Kilder: Experian, Penge- og Pensionspanelet