Har du nogle sparepenge, du kan tåle at miste uden at skulle gå fra hus og hjem, så kan handel på det urolige aktiemarked være risikoen værd. Tobias Thaastrup-Leth fordoblede sin indsats på 50.000 kr.

»Det var vildt fedt, men også meget heldigt,« siger Tobias Thaastrup-Leth.

Han er 37 år, og partner i et reklamebureau i Aarhus og havde længe været fristet af at prøve at købe og sælge aktier for sjov.

Tusindvis af danskere forsøger sig allerede på hobbyplan. Og aldrig har det været nemmere at handle med aktier. Dybest set skal man nu kun downloade en app og have et kontodepot i en bank for at købe en aktie.

Men selvom det kan være fristende at forsøge at gøre Tobias Thaastrup-Leth kunsten efter, skal du gøre dig nogle overvejelser inden.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få alle de gode råd til, hvordan du køber dine første aktier, undgår de typiske faldgruber og scorer kassen på aktiemarkedet.

Det får du:

  • Artiklen 'Krig, valg og indsigt: Sådan scorer du kassen på aktieuro'
  • Guiden 'Sådan får du succes på aktiemarkedet'
  • Guiden 'Sådan køber du dine første aktier'

Har du nogle sparepenge, du kan tåle at miste uden at skulle gå fra hus og hjem, så kan handel på det urolige aktiemarked være risikoen værd. Tobias Thaastrup-Leth fordoblede sin indsats på 50.000 kr.

50.000 kr. blev til 100.000 kr., men spændingen var faktisk det vigtigste.

»Det var vildt fedt, men også meget heldigt,« siger Tobias Thaastrup-Leth.

Han er 37 år, og partner i et reklamebureau i Aarhus og havde længe været fristet af at prøve at købe og sælge aktier for sjov.

Tusindvis af danskere forsøger sig allerede på hobbyplan. Og aldrig har det været nemmere at handle med aktier. Dybest set skal man nu kun downloade en app og have et kontodepot i en bank for at købe en aktie.

Men selvom det kan være fristende at forsøge at gøre Tobias Thaastrup-Leth kunsten efter, skal du gøre dig nogle overvejelser inden.

For det første er det ikke din pensionsopsparing, du skal kaste ind på aktiekøb – det skal være penge, du har råd til at miste. For det andet kræver det lyst og tid til at følge nyhederne og forstå markedernes reaktioner herpå for at få plus på bundlinjen.

Mange faktorer påvirker aktierne. Virksomhedernes evne til at tjene penge, verdensøkonomien, men også begivenheder som krige, katastrofer og valg kan f.eks. have indflydelse på kurserne.

Trump giver kursfald

Finansmarkederne rundt omkring i verden er integreret med hinanden, og man handler aktier på tværs af landegrænserne. Opstår der eksempelvis en krise på det amerikanske aktiemarked, forplanter det sig lynhurtigt til det europæiske aktiemarked og det danske C20-indeks, som indeholder de mest handlede danske aktier som Novo Nordisk og AP Møller-Mærsk.

Lige nu er verdens øjne rettet mod USA og præsidentvalget i sidste uge. Det gælder også for dem, som handler med aktier.

USA er en magtfaktor i verden, både økonomisk og militært, forklarer Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening.

Donald Trump har ry for at være uforudsigelig, og ingen ved med sikkerhed, hvad han kan finde på, hvis han indtager Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Derimod er Hillary Clinton en garvet politiker, der har været med i mange år, og iagttagere vurderer, at hun ville have været et sikkert kort.

Krige påvirker oliepriser

Også krige og konflikter kan påvirke kurserne. Aktuelt er den igangværende storoffensiv mod Islamisk Stat i den nordirakiske by Mosul, som har sat oliekilder i brand, en krise, som påvirker markederne. Kampene finder sted i et område med stor olieudvinding. Prisen for en tønde olie kan styrtdykke med ustabilitet og uro, men det kan faktisk komme nogle af de mest olieforbrugende virksomheder til gode, forklarer Niels Mengel.

»Hvis oliepriserne falder, er det på den korte bane godt for forbrugerne, fordi varmeregningen bl.a. bliver billigere. Olieforbrugende virksomheder har også fordel af billigere olie, men også bilindustrien vil opleve en gevinst ved det,« siger han.

Hvis det skulle lykkes at få Islamisk Stat fjernet fra jordens overflade, vil aktiekurserne stige, fortæller Niels Mengel. Da Osama bin Laden blev dræbt for nogle år siden, oplevede kurserne en tilsvarende stigning, husker han.

Som nævnt tidligere er det ikke kun verdensomspændende begivenheder, der påvirker aktiekurserne. Hvis du ligesom Tobias Thaa-strup-Leth har mod på at satse en lille opsparing på at få den store aktiegevinst, kan det være en god idé at opsnuse de nyeste trend hos virksomhederne.

En trend kan eksempelvis være, når en energivirksomhed lancerer et grønt produkt, der er fremtid og investeringsmuligheder i. Opdager man de nyeste trends som aktionær, kan det blive en guldrandet forretning. Det blev det for Tobias Thaastrup-Leth, da han opdagede B&O-aktien.

»Jeg købte B&O-aktier for cirka 10.000 kroner, og det gjorde jeg, fordi jeg syntes, de havde nogle fede produkter. Investeringen skete lige efter, de lancerede nogle nye musik-enheder, som jeg virkelig troede på. Det viste sig også at holde stik. Jeg tjente godt på det,« fortæller han.

Fordoblede sine penge

Den 37-årige aarhusianer undgik bevidst de største danske aktier på C20. De var simpelthen for kedelige og havde for små udsving, forklarer han. I stedet gik han efter de aktier, han havde sympati for – eksempelvis B&O-aktien – og de aktier, der oplevede store udsving. For Tobias Thaastrup-Leth var det spændingen, om han ville tabe eller vinde penge, der var det sjoveste ved at spekulere i aktier.

Som ny aktionær er det også utrolig vigtigt at være på forkant. Forstået på den måde, at man kender lidt til virksomhedernes økonomi og evner på aktiemarkederne. Årsregnskaber er tilgængelige på virksomhedernes hjemmesider, hvor nøgletallene er omsætningen og den såkaldte soliditetsgrad, som fortæller noget om, hvor velpolstret virksomheden er.

Tobias Thaastrup-Leth droppede aktierne i 2015, da arbejdet begyndte at fylde for meget. Han solgte sine aktier og indløste en fortjeneste på 50.000 kroner. Altså dobbelt så mange penge, som han lagde ud med i 2012.

Han havde ikke den store viden om aktier, da han begyndte, og mange af hans investeringer var ret usikre, forklarer han.

»Jeg vidste ikke meget om aktier, og jeg kunne lige så godt have spillet på kasino. Heldigvis havde jeg mod til at gamble, men jeg havde ikke gjort det, hvis ikke jeg var villig til at tabe alle pengene,« siger Tobias Thaastrup-Leth.

Valg, konflikter og verdensøkonomien generelt får aktiekurserne til at svinge op og ned. Det kan man udnytte til at få store gevinster ved aktiehandel. Tobias Thaastrup-Leth satsede 50.000 kroner på aktiemarkedet og endte med at fordoble beløbet, før han stoppede. Han gik først og fremmest efter aktier i firmaer, han havde sympati for, og efter aktier, der havde store kursudsving.
Valg, konflikter og verdensøkonomien generelt får aktiekurserne til at svinge op og ned. Det kan man udnytte til at få store gevinster ved aktiehandel. Tobias Thaastrup-Leth satsede 50.000 kroner på aktiemarkedet og endte med at fordoble beløbet, før han stoppede. Han gik først og fremmest efter aktier i firmaer, han havde sympati for, og efter aktier, der havde store kursudsving. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Vis mere

Sådan får du succes på aktiemarkedet

Tobias Thaastrup-Leth satsede stort på aktier og scorede en gedigen gevinst. Han giver disse råd til vordende aktiespillefugle:

  • Stol på din mavefornemmelse og køb aktier i selskaber, du har sympati for. Hvis du er villig til at løbe en risiko, kan det være en god idé at investere i aktier med store udsving, der ikke nødvendigvis er en del af C20-indekset. Du kan tabe penge, men også score den store gevinst.
  • Det kan være tidskrævende at spekulere i aktier. Tre år var en passende tidshorisont for Tobias Thaastrup-Leth. Gør op med dig selv, inden du begynder, hvor længe du vil blive ved.
  • Hvis du vil spekulere i aktier på hobbyplan, skal du acceptere, at du risikerer at miste store summer. Selvom Tobias Thaastrup-Leth tjente omkring 50.000 kroner på aktiehandel, er der ingen garanti for, at du gør det.

Sådan køber du dine første aktier

For en uerfaren investor kan det være lidt af en jungle at begive sig ud på det danske aktiemarked. Men aktieanalytiker John Stihøj giver dig her nogle gode råd om ting, du skal være særligt opmærksom på. Og hvad der er absolut no-go, hvis du vil handle med aktier.

  1. Først og fremmest skal du have et grundlæggende kendskab til de virksomheder, du vil investere i. Du skal altså have gjort dit hjemmearbejde, og du skal vide det grundlæggende om virksomhedernes økonomi og kende markedet for deres kerneprodukter. Virksomhedernes regnskaber ligger tilgængeligt på deres hjemmesider, og her skal du være særligt opmærksom på deres omsætning og indtjening.
  2. Kontakt din bank og bed den om at oprette et depot, hvor du kan have dine aktier stående. Det er den konto, dine aktier ryger ind på, når du har handlet. Det er som udgangspunkt gratis at oprette et depot, men der kan være årlige depotgebyrer forbundet med det.
  3. Når du har fundet dine aktier, skal du gennemføre handlen via din bank. Enten kan du selv foretage handlen via din netbank, eller også kan du få din bankrådgiver til at hjælpe dig. Du skal dog være opmærksom på, at du skal betale et ekstra gebyr, hvis du får din bankrådgiver til at hjælpe dig. Det billigste er at gøre det selv.
  4. Som uerfaren aktionær er det bedst at gå efter danske aktier, som du kender. Det kan både være dem i C20 Capindeks, der er Danmarks største indeks, men det kan også være aktier hos mindre selskaber, der ikke er en del af det førende indeks. Find aktier hos selskaber, du har sympati for.
  5. Du risikerer at tabe ved at investere i aktier. Men hvis du laver en exit-strategi om, hvornår du vil stoppe, giver det dig ro i maven. Stop mens legen er god, og vær tilfreds med det afkast, du måtte få.