At handle med aktier er ikke kun for talnørder og investerings-hajer. Investerer man lidt tid, kan der være mange penge at hente. Heine Andersen fra Karup har fået vendt op og ned på tilværelsen efter at have tjent flere millioner på aktiehandel.

Der kan være mange penge at hente i det økonomiske opsving, der har vist sig i kølvandet på finanskrisen. Det ved Heine Andersen fra Karup alt om. Som aktie- og valutaspekulant på fuldtid har Heine Andersen fra Karup vendt op og ned på tilværelsen efter at have tjent flere millioner.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om, hvordan Heine Andersen har spundet guld på det økonomiske opsving gennem aktiehandel. Du får blandt andet 10 gode råd, så du kan komme fornuftigt i gang med aktiehandel.

Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. månd er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


At handle med aktier er bestemt ikke kun for talnørder og investerings-hajer. Det har flere og flere danskere fået øjnene op for.

I de seneste år er interessen for at købe aktier eksploderet blandt private, oplyser Nordens største online-børsmægler, Nordnet, til BT.

»Lysten til at investere i aktier har aldrig været så stor, som den er nu. I løbet af de seneste to-tre år har vi oplevet en kundetilgang på 15-20 procent om året,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Også Dansk Aktionærforening oplever tendensen.

En af forklaringerne er det økonomiske opsving, der har vist sig i kølvandet på finanskrisen. Mange aktier er buldret frem på grund af markedets tro på bedre tider.

»Når der kommer store nedture, sælger mange ud, fordi de bliver skræmt. Når det så går opad, køber de igen,« siger Jens Møller Nielsen, der er direktør i Dansk Aktionærforening.

Men han kalder det en forkert strategi. Aktiehandel skal tænkes mere langsigtet, påpeger han:

Kræver is i maven

»Hvis man har nogle penge, som man først skal bruge om 20-30 år, så er der ikke nogen tvivl om, at aktier er den bedst tænkelige investering. Al erfaring viser, at over længere tid slår aktier alle andre typer af investeringer og opsparinger. Men det kræver, at man har is i maven, så man ikke går i panik, hvis der kommer store negative udsving i en periode,« siger Jens Møller Nielsen og tilføjer:

»De, der tabte penge på finanskrisen, var dem, der solgte ud undervejs. Dem, der holdt fast i deres spredte investeringer, har hentet alt det tabte hjem plus lidt ekstra.«

Derfor er hans bedste råd til nybegyndere inden for aktie-verdenen at lægge en langsigtet investerings-plan og følge den.

»Det er enormt vigtigt at lægge en strategi for ens tidshorisont og risikovillighed. Og så skal man være villig til at holde fast i den – også når det går i den forkerte retning.«

Hvilken strategi, man skal gå efter, afhænger i høj grad af, hvem man er som person og investor, forklarer Per Hansen:

»Hvis du er den forsigtige type, så skal du måske ikke have ekstraordinært mange aktier i firmaer, som har en indtjening, der svinger meget fra år til år. De kursmæssige hurtigløbere kan gøre dig rig, hvis du er heldig, men de kan også tømme din investeringstegnebog, hvis du er mindre heldig. Så der skal man ikke begynde.«

Spred risikoen

Han nævner bioteknologi som et eksempel på en branche, hvor aktiekurserne kan vandre lynhurtigt op og ned.

Begge eksperter understreger, at det er enormt vigtigt at sprede risikoen – både branchemæssigt og geografisk.

»Jo mere bredt, du investerer, des mindre er du afhængig af udviklingen i det enkelte selskab. Det gælder om at blande lande og sektorer i en god og grundig cocktail, der sørger for, at du ikke er påvirkelig over for, om det ene eller det andet firma spurter lidt hurtigere eller lidt langsommere,« siger Per Hansen.

På den måde kan de fleste mennesker opnå et pænt afkast på lang sigt, mener han.

»Set over et langt tidsmæssigt forløb stiger aktierne med 5-7 procent om året i gennemsnit, hvis du måler alle selskaber i verden. Så som udgangspunkt burde alle investere i aktier i tiltro til, at det, der har været gældende de seneste 100 år, også er gældende de næste 100 år.«

Udover det økonomiske opsving har de lave indlånsrenter også givet danskerne blod på tanden for at handle med aktier.

Vinduespudser blev aktiemillionær

Heine Andersen fra Karup har skiftet sit job som vinduespudser ud med et fuldtidsjob som aktie-spekulant. Det har han tjent over fem millioner på.
Heine Andersen fra Karup har skiftet sit job som vinduespudser ud med et fuldtidsjob som aktie-spekulant. Det har han tjent over fem millioner på. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Som aktie- og valutaspekulant på fuldtid har Heine Andersen fra Karup vendt op og ned på tilværelsen.

’Pling’. Lyden af en klokke signalerer til Heine Andersen, at der er gevinst:

»Der tjente jeg 4.264 kroner på en handel med amerikanske dollar, som jeg købte for halvanden time siden.«

Den 39-årige talknuser sidder foran fem store computer-skærme. I baggrunden kører internationale finansnyheder på tv’et. En kvinde er ved at fortælle om modegiganten Pradas seneste årsregnskab.

På skrivebordet ligger en lille bamse med et hjerte på maven, hvor der står ’I’m wild about you’.

»Det er noget, min kone har indført, så jeg også tænker på hende en gang imellem,« siger Heine Andersen med et grin.

Han tilbringer omkring 80 timer om ugen på det lille, mørke hjemmekontor i parrets hus i Karup.

Og der er en god grund til, at Heine er ’bundet til maskinerne’, som han selv beskriver det. De mange grafer, kurver og tal giver et øjebliksbillede af, hvordan det går med de cirka 3,5 millioner kroner, som han konstant har ude at svømme på det globale aktie- og valutamarked. Når Pandora- eller Yahoo-aktien svinger, skal han være klar til at slå til.

Aftensmad ved skærmen

Ofte tager han frokosten eller aftensmaden med ind på kontoret. At fjerne blikket fra skærmene kan være ekstremt dyrt. Det har Heine erfaret på den bitre måde flere gange.

»Jeg har prøvet at gå på toilettet i fem minutter, og i løbet af den tid har jeg mistet 100.000 kroner, fordi der kom en aktie-korrektion.«

Heines kone Jeanette giver et andet eksempel. Da de havde 10-års bryllupsdag, skulle de ud at spise. Men det viste sig, at det var samme aften, hvor direktøren for Den Amerikanske Centralbank skulle holde en tale, som kunne få afgørende betydning for investeringerne.

»Så vi måtte blive hjemme og tage en Bones-boks i stedet,« lyder det fra Jeanette Andersen.

Egentlig lå det ikke i kortene, at Heine skulle blive aktiespekulant på fuldtid. Tidligere arbejdede han som selvstændig vinduespudser, men en ferie på Gran Canaria gav ham en grim tarm-infektion, som betød, at han måtte lægge sig syg i en længere periode.

Tiggede sig til et lån

»Jeg var så syg, at jeg måtte have en madras ude på badeværelset, og kommunen sagde ’find dig et arbejde’. Når jeg nu ikke kunne arbejde i mit eget firma, så tænkte jeg, at den bedste måde at tjene penge var at handle med aktier. Så jeg gik ned i banken og tiggede mig til et lån på 30.000 kroner.«

Pengene investerede han i forskellige aktier, og han blev hurtigt grebet af det, da han så nogle af dem stige i kurs. Derfor besluttede Heine sig for at gøre det til et decideret arbejde.

»I januar 2013 begyndte jeg at arbejde fuldtid. Jeg havde 200.000 kroner, og jeg troede på, at jeg kunne forrente dem, så jeg kunne leve af det. Jeg ansatte en til at pudse vinduer, så jeg kunne opgive mit arbejde og handle med aktier i stedet. Så jeg tog chancen i et år, og jeg sagde til mig selv, at hvis pengene er tabt, så dropper jeg det. Men da året var gået, var de 200.000 kroner lavet om til 1,2 million.«

100 procent selvlært

I dag er Heine Andersen 100 procent selvlært investerings-ekspert og såkaldt day-trader. Han sidder konstant og overvåger valuta- og aktiemarkedet, så han kan købe og sælge på de helt rigtige tidspunkter med fortjeneste.

»Det, jeg lever af, er at tegne trendstreger og udnytte udsvingene. Det kræver, at jeg hele tiden er opmærksom på, hvad der sker ude i verden inden for de sektorer, jeg handler i – for eksempel luftfart. Hvis Saudi-Arabien bomber i Yemen, så stiger olieprisen, og så falder flyaktierne, fordi brændstof bliver dyrere. Alt det skal man sørge for at have med i sine overvejelser hele tiden.«

Heine fortæller, at det ikke altid er helt nemt for folk at forstå, hvad han laver. Og så møder han mange fordomme.

»Når folk vil høre, hvad jeg laver, så siger jeg, at jeg handler med aktier. Så spørger de ’kan man leve af det?’ Ja, det kan man. Men janteloven har forfærdelig stor kraft, og hvis jeg siger, at jeg er blevet millionær, så synes folk, at jeg er kommet for nemt til pengene. Men det er altså ikke bare noget, man gør ved at sidde og klø sig selv i nakken.«

Mine penge er mit værktøj

Ægteparret lever da heller ikke et liv, der signalerer overforbrug og luksus.

»Du kan se, at vi kører rundt i en gammel, bulet bil,« lyder det fra Jeanette. Heine forklarer, at han kun trækker penge ud til det mest nødvendige.

»Mine penge er mit værktøj. Jeg kan ikke trække dem ud og holde fest for dem. Jeg er nødt til at tænke på, at det er penge, som jeg skal bruge til at lave flere penge med. Jeg har købt et nyt fjernsyn, og konen har fået nogle Pandora-smykker, når kursen er steget. Men langt de fleste penge står på kontoen, for de skal bruges til geninvestering.«

At det er et risikabelt arbejde, som Heine har, lægger han ikke skjul på. Og det kan også tydeligt ses, hvis man kigger på, hvordan hans økonomi har udviklet sig gennem det seneste år. Indtil oktober sidste år var det hele nærmest en ren fest med store afkast. Saldoen viste over fem millioner kroner. Men noget så uskyldigt som en familietur til Bornholm fik voldsomme konsekvenser.

Tabte flere millioner

»Jeg sagde ja til at tage med, selv om jeg på forhånd vidste, at det var en rigtig dårlig idé. Det var den værste periode at være væk i, fordi der var en meget stor korrektion af Yahoo-aktierne. Den tur kostede mig flere millioner kroner.«

Samlet set blev Heines formue reduceret med omkring en femtedel.

»Det smadrede fuldstændig min interesse for at handle med aktier, og det er først nu, at jeg ikke tænker på det mere.«

Trods nedturen i efteråret kan Heine i dag ikke forestille sig at have et andet job.

»Jeg kommer aldrig til at arbejde normalt igen – så skal jeg virkelig lave en brøler. Jeg har svært ved at sætte mig ind i at arbejde for 150 kr. i timen, når jeg kan tjene meget mere ved at sidde her.«


Aktieekspert: Brug 'Klodshans-metoden'

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere


Da Klodshans kom ridende på en gedebuk for at bejle til kongedatteren, samlede han tilfældige ting op på sin vej: En død krage, en gammel træsko og noget pludder fra grøften.

Han var overbevist om, at det nok skulle komme til gavn - og de fleste ved jo, hvordan eventyret ender. Selv om det måske ikke umiddelbart lyder som den optimale aktiestrategi, så bør alle investorer faktisk lade sig inspirere af Klodshans’ måde at være på. Sådan argumenterer den økonomiske ekspert Karsten Engmann Jensen i den ny bog ’Boost din opsparing med aktier – den sikre vej til succes på aktiemarkedet’.

Ville købe i alle brancher

»Du kan få lige så stor succes med dine aktier, som Klodshans fik med prinsessen, hvis du opfører dig nogenlunde, som han gjorde,« lyder det fra Karsten Engmann Jensen, der blandt andet har været økonom i Danmarks Nationalbank.

I bogen beskriver Karsten Engmann Jensen i punktform, hvordan han forestiller sig, at Klodshans ville handle aktier:

Han ville formentlig købe de aktier, han fandt på sin vej, og ikke spekulere på, om det nu var gode eller dårlige aktier.

Han ville formentlig købe tilfældigt i alle brancher: industri, byggeri, finans, transport, energi, medicinal etc., og på den måde sprede sine æg uden at spekulere nærmere over det.

Beholder den gamle træsko

Han ville formentlig ikke lytte til, hvad andre gjorde og sagde, og var på den måde fri for at følge i slipstrømmen af gode og dårlige ideer.

Han ville formentlig aldrig se sig tilbage og slap på den måde for at blive stresset af, at aktiekurserne i perioder skuffer. Selv om træskoen var gammel, beholdt han den – med succes – og derved slap han for at sælge en aktie, han ellers kunne være utilfreds med, men som sagtens kunne blive en succes længere ude i fremtiden.

Han gjorde, hvad der passede ham, og stolede på det, han gjorde.