Danskerne er eksperter i at finde besparelser på mindre forbrugsgoder som f.eks. dagligvarer, elektronik og flybilletter.

Men når det drejer sig om en af de største poster i privatøkonomien – boliglån – betaler mange danskere mere, end de burde.

Og det er især de dyre banklån, der typisk har en langt højere rente end realkreditlån, som virkelig tynger budgettet.

Men faktisk er der et kæmpe uudnyttet spare-potentiale, som tusindvis af danske boligejere nemt kan få gavn af, viser nye beregninger, som prisportalen Mybanker har foretaget for BT.

LOG IND PÅ BT PLUS og se hvordan du kan spare penge med nem lånefinte. Du får også en guide til hvordan du får genvurderet din bolig, så du nemt kan finde ud af om den er steget i værdi.

Det får du:

  • Artikel: Spar tusinder med nem lånefinte
  • Artikel: Friværdien vokser i næsten hele Danmark
  • Guide: Få en genvurdering af din bolig
  • Grafik: Flyt bankgæld til realkredit - Så meget kan du spare

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Danskerne er eksperter i at finde besparelser på mindre forbrugsgoder som f.eks. dagligvarer, elektronik og flybilletter.

Men når det drejer sig om en af de største poster i privatøkonomien – boliglån – betaler mange danskere mere, end de burde.

Og det er især de dyre banklån, der typisk har en langt højere rente end realkreditlån, som virkelig tynger budgettet.

Men faktisk er der et kæmpe uudnyttet spare-potentiale, som tusindvis af danske boligejere nemt kan få gavn af, viser nye beregninger, som prisportalen Mybanker har foretaget for BT.

»Jeg vil tro, at vi snakker om hundredtusindvis af danskere, der kan spare rigtig mange penge,« lyder det fra John Norden, administrerende direktør i Mybanker.

Manøvren går ganske enkelt ud på at få en ny vurdering af boligen, og hvis den er steget i værdi, så er der god mulighed for at flytte bankgælden over i et langt billigere realkreditlån.

Og lige nu er det et godt tidspunkt at lave den finte, fastslår John Norden:

»Kombinationen af stigende huspriser og en historisk lav rente på realkreditlån gør det meget attraktivt for mange mennesker at få omvurderet huset. Der kan være en stor gevinst,« siger han.

Rent praktisk kan man enten oprette et tillægslån, der svarer til hele eller en del af banklånet, eller man kan omlægge det eksisterende realkreditlån og lægge bankgælden ind i dette.

Den gennemsnitlige rente på banklån blandt Mybankers brugere er 6,8 procent, hvorimod du i øjeblikket kan få et realkreditlån med en fast rente på 2,5 procent.

Det er nemt

I Mybankers regneeksempel er der taget udgangspunkt i et hus, hvis værdi er steget fra 3,5 millioner kroner til 4 millioner kroner. Hvis denne boligejer afbetaler 400.000 kr. på sit banklån ved at oprette et tillægslån hos realkreditselskabet på samme beløb, så er der 12.598 kr. at spare på årsplan, hvis der er tale om et fastforrentet tillægslån. Over 10 år er besparelsen hele 125.984 kr.

»Det er meget nemt. Du ringer bare til din bankrådgiver i realkreditselskabet og siger, at du gerne vil have en ny vurdering, fordi du overvejer at lave om på finansieringen,« siger John Norden.

Martin Riedel, der er privatøkonomisk rådgiver og ejer af virksomheden Realkreditkonsulenten, har næsten dagligt kunder, der kan score mange penge ved at lægge bankgæld ind i ’murstens-lånet’.

»Jeg ser tit eksempler på, at vurderingerne er urealistisk lave. Det kan være et ældre ægtepar, der bor i et hus, som er vurderet til under tre millioner kr., men som efter en ny vurdering er fire millioner kr. værd,« siger Martin Riedel.

Spørg flere steder

Han forklarer, at det kan være en fordel at få et konkurrerende realkreditselskab til at give en vurdering.

»Vurderingerne kan være vidt forskellige. Det er lidt ligesom ’Hammerslag’ (DR-program, hvor ejendomsmæglere gætter priser på ejendomme, red.). Derfor kan det være en god idé at spørge nabo-kreditforeningen,« siger han.

Han tilføjer, at boliger i nogle tilfælde kan være steget så meget i værdi, at friværdien både kan ’sluge’ bankgælden og samtidig nedsætte bidragssatsen på realkreditlånet, fordi belåningsgraden bliver lavere.

Friværdien vokser i næsten hele Danmark

Mange steder i landet kan danskere juble over at se deres murstensformue – friværdien – vokse.

Kigger man et år tilbage, er salgspriserne for villaer og rækkehuse steget i alle regioner, viser tal fra Boligsiden.dk. Region Hovedstaden lægger sig i front med en prisstigning på 8,1 procent, mens Region Midtjylland har haft den mindste stigning på 0,9 procent det seneste år.

I marts steg salgsprisen på villaer og rækkehuse med 0,5 procent i forhold til måneden før, og tendensen er gennemgående for fire af de fem regioner.

I Region Nordjylland er salgsprisen steget med 1,5 procent, mens den i Region Sjælland og Region Syddanmark er steget med henholdsvis 1,4 og 0,3 procent den seneste måned. Kun Region Midtjylland har haft et fald i salgsprisen fra februar til marts.

»Det er interessant, at både Region Nordjylland og Sjælland har en langt højere prisstigning end Region Hovedstaden i den seneste måned. Der er stadig rigtig godt gang i områderne uden for de store byer,« siger Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

Også salgsprisen på ejerlejligheder tog et spring opad i marts. På landsplan steg salgsprisen med 1,1 procent, men i Region Sjælland steg priserne med hele 3,9 procent i forhold til måneden før.

Guide: Få en genvurdering af din bolig

1. Kontakt realkreditselskabet og forklar, at du er interesseret i en genvurdering.

2. Realkreditselskabet sender en ejendomsmægler eller sin egen vurderingsmand ud til dig. Der kan godt være et par ugers ventetid. Selve vurderingen af din bolig tager ca. en halv til en hel time.

3. Herefter laver mægleren eller vurderingsmanden en vurdering af din boligs faktiske salgs-
pris og sender den til realkreditinstituttet.

4. Ved et nyt møde med din bankrådgiver oplyses du om den nye vurdering, og I kan tage en snak om en evt. låneomlæg-ning. Alt i alt tager proceduren typisk to-fire uger.

5. Det kan være en god idé at få flere selskaber til at komme med en vurdering, da der kan være stor forskel på vurderingerne.

6. En genvurdering er for det meste gratis, men det kan ske, at selskabet kræver et gebyr på mellem 1.000 og 2.000 kroner. Som regel får du det dog gratis, hvis du siger, at du overvejer en låneomlægning.

7. Hvis din bolig er steget i værdi, kan du bruge friværdien til at betale af på din bankgæld – enten ved at optage et nyt tillægslån eller ved at omlægge dit eksisterende realkreditlån og lægge banklånet ind i dette.

8. Hvis du ikke har banklån, kan det stadig være en fordel at få en ny vurdering, da en lavere belåningsgrad kan være lig med en lavere bidragssats.