BT Weekends Sparedronning slår op med sølvpapiret og sikrer både sin pung og miljøet mod kedelige udsplip.

Opret abonnement på PLUS og spar dig rig med Christina Falkberg. Læs Sparedronningens kreative tips til, hvordan vi kan spare i hverdagen og samtidig gavne miljøet. Du får desuden en række gode råd om hvordan du kan undgå sølvpapiret til daglig, og hvilke alternativer du kan benytte dig af istedet.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Sølvpapir – ødelæggende og kostbart
  • Christinas tip
  • Fakta om sølvpapir
  • ​Guide: Sådan sparer du på sølvpapiret

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


BT Weekends Sparedronning slår op med sølvpapiret og sikrer både sin pung og miljøet mod kedelige udsplip.

Mens jeg pakkede barnets madpakke ind, tog jeg et stykke sølvpapir i munden og tyggede forsigtigt… Metal, tænkte jeg. Det smager af metal. I 11 år har jeg pakket drengens madpakke ind i sølvpapir. Pakket stegen ind i sølvpapir. Krammet det om den halve agurkestump. Brugt det til både madrester og som ‘låg’ til gryder og skåle i køleskabet. Men hvad er det egentligt – det dejlig, nemme sølvpapir, som alle børn i Vesten hver eneste dag pakker deres madpakker ud af og smider direkte i skraldespanden?

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

 

Ætsende kemikalier

Sølvpair er lavet af råstoffet aluminium – der på mange måder er et fantastisk metal. Det vejer lidt og er meget stærkt. Flyvemaskiner, cykler og makreldåser er lavet af aluminium. Men når vi fremstiller aluminium, står vi tilbage med et restprodukt – giftigt rødt stads – der indeholder kviksølv og andre tungmetaller. Og som er giftigt for dyr og mennesker, hvis det slipper ud i naturen.

Alene i Danmark smører vi hver dag 2 mio. madpakker. Er det okay set i et miljøperspektiv? Nu er jeg jo ikke kun ‘Sparedronning’. Jeg er også ‘Grøn Miljødronning’. Kan jeg slå to fluer med et smæk, sparer jeg gerne både egen tegnebog og vores klode for uhensigtsmæssige udslip.

I en travl hverdag, bidder nemme løsninger sig fast. Det er så uforskammet nemt at pakke barnets mad ind i sølvpapir frem for madpapir. Madpapir klæber jo ikke om maden. Film er dødbesværligt, og hvad gør jeg med stegen, når den skal hvile?

Alternative metoder

Spørgsmålet er: Kan jeg undvære sølvpapir? Jeg klagede min nød på Facebook, men blev hurtigt sat på plads af venner, der ikke har købt sølvpapir i flere år: Stegen pakker de ind i bagepapir og yderst et viskestykke. Sølvpapir er også dyrere end madpapir. 50 m. madpapir koster 13 kr. hos Nemlig.com sammenlignet med 14 kr. for kun 40 m. stanniol. Okay, okay, ikke den store økonomiske forskel tænker du måske, men mange bække små.... Et af mine mottoer er: ’Det er hårdt at tjene penge, så få mest muligt ud af dem, du har’.

Jeg kiggede i skuffen – to ruller sølvpapir – og tog en rask beslutning: Slut med at købe sølvpapir. Når de to ruller er brugt, er det slut, færdig bum, finito. Sølvpapir, jeg slår op. Jeg sparer mine penge, og sparer miljøet for gift. To fluer med et nemt smæk.

Det er fem måneder siden. Der er stadig masser tilbage i skuffen. Men jeg strækker og glatter også hver eneste centimeter. Sønnikes madpakker? De bliver pakket i madpapir og lagt i en mega sprød, blå madkasse til 60 kr. Fri for ptalater, naturligvis.

 

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

 

 

GUIDE: Sådan sparer du på sølvpapiret

 

 

1. Husk: Sølvpapir er kun til varm mad, der skal hurtigt på køl

2. Brug det overskydende: Har du taget for stort et stykke af, så læg det overskydende tilbage i køkkenskuffen. Brug f.eks. sølvpapirsrester til en håndfuld mandler i madpakken.

3. Genbrug: Sølvpapir der ikke er snasket, kan sagtens bruges igen og igen. Fold det sammen og læg det tilbage i køkkenskuffen.

4. Vask det: Er der en smule mad på sølvpapiret, så skyl det væk og genbrug.

5. I madkassen: Brug svanemærket madpapir.

6. Til stegen: Rul den ind i først bagepapir og dernæst et viskestykke.

7. Til pandekagerne: Brug lidt el og hold dem lune i ovnen til de skal spises, eller brug en tallerken som låg.

8. Til madrester: Køb plastikbøtter i alskens størrelser, husholdningsfilm eller marmeladeglas

9. I ovnen: Brug et ildfast fad med et låg af f.eks. glas

10. Vær konsekvent og stærk: Drop vanen. I 99 pct. af alle tilfælde kan du sagtens undvære sølvpapir.