Et stigende antal ældre mennesker bliver udsat for tricktyveri i hjemmet og på gaden og sommeren er højsæson. Her får du indblik i tricktyvenes metoder, så du kan sikre dig mod at blive bestjålet - både i hjemmet og på gaden.

Det ringer på døren, og to mænd præsenterer sig: ’Hej, vi er håndværkere, og kommunen har sendt os for at kigge på din vandmåler. Må vi komme indenfor?’. Det kan måske lyde troværdigt nok – især hvis man er et ældre menneske, der er vant til at få hjælp i hjemmet til diverse opgaver. Men for mange ender det med et chok efterfølgende, når man opdager, at pung, telefon og guldsmykker er væk.

Et stigende antal danskere udsættes for tricktyverier i hjemmet og på gaden, viser tal fra Danmarks Statistik – og det går ofte ud over ældre mennesker, som er nemme ofre for organiserede bander. Det er en form for kriminalitet, som politiet i øjeblikket advarer mod flere steder i landet.

I 2014 blev der således anmeldt over 3.000 tricktyverier, og næsten 80 procent af anmelderne var i alderen fra 60 år og opefter, viser opgørelsen, der er baseret på Rigspolitiets nøgletal.

Opret abonnement på PLUS og få indblik i tricktyvenes metoder - både i hjemmet og på gaden, så du kan sikre dig mod at blive bestjålet.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Kedelig rekord: Dankort-svindel er eksploderet
  • Falske betjente stjal fra turister
  • Opdag tricktyvene: Her er deres metoder
  • GUIDE: Sådan sikrer du dig mod tyveri og svindel

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Det ringer på døren, og to mænd præsenterer sig: ’Hej, vi er håndværkere, og kommunen har sendt os for at kigge på din vandmåler. Må vi komme indenfor?’.

Det kan måske lyde troværdigt nok – især hvis man er et ældre menneske, der er vant til at få hjælp i hjemmet til diverse opgaver. Men for mange ender det med et chok efterfølgende, når man opdager, at pung, telefon og guldsmykker er væk.

Nemme ofre

Et stigende antal danskere udsættes for tricktyverier i hjemmet og på gaden, viser tal fra Danmarks Statistik – og det går ofte ud over ældre mennesker, som er nemme ofre for organiserede bander. Det er en form for kriminalitet, som politiet i øjeblikket advarer mod flere steder i landet.

I 2014 blev der således anmeldt over 3.000 tricktyverier, og næsten 80 procent af anmelderne var i alderen fra 60 år og opefter, viser opgørelsen, der er baseret på Rigspolitiets nøgletal.

I 1.117 af sagerne var der tale om tricktyveri i beboelse, og i 1.911 tilfælde var kriminaliteten foregået på gadeplan. Den sidstnævnte kategori er først blevet registreret selvstændigt fra 2014, men i 2013 blev der i alt registreret 975 anmeldelser om tricktyveri i beboelse.

Ældre Sagen kalder det en ’fej og modbydelig kriminalitetsform’.

»Set over en årrække er der sket en betydelig stigning i antallet af tricktyverier. Her i sommerperioden går der folk fra hus til hus for at stjæle, og de går især efter ældre kvinder, som bor alene. De ved, at det er forbundet med en forholdsvis lille risiko at stjæle fra disse mennesker, som er svækkede. Og hvis tricktyveriet skulle slå fejl, så er sandsynligheden for at blive fanget forholdsvis lav, fordi ofret ikke kan sætte sig til modværge,« siger Olav Felbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Han forklarer, at tyvenes metoder er vidt forskellige, men typisk udgiver de sig for at være personer, der kommer i et fagligt ærinde – f.eks. som et par ’vikarierende’ hjemmehjælpere, der bare lige skal gøre rent.

Uden for hjemmet kan tricktyverierne foregå ved, at gerningsmændene distraherer folk – f.eks. ved at spørge om vej. Imens lister en anden person hånden ned i lommen og napper pengepungen med kreditkortet. Koden har de afluret i supermarkedet forinden.

Ældre Sagen har dog også hørt om mere kreative metoder, hvor de udspekulerede tyveknægte har udgivet sig for at komme fra Finanstilsynet og har påstået, at der er falske pengesedler i omløb, som de skal undersøge på stedet.

Stor tillid i Danmark

»Vi er et land med en forholdsvis stor social tillid, og vi er vant til at åbne døren, når nogle beder om hjælp eller tilbyder hjælp. Derfor stoler mange ældre mennesker ret meget på de mennesker, som f.eks. kommer og spørger, om de må få et glas vand. Men man skal tænke sig lidt om – hvis det virker som om, at der er noget lusket, skal man passe ekstra på,« siger Olav Felbo.

Nordjyllands Politi har i løbet af sommeren advaret gentagne gange mod fænomenet på Facebook samt på sin hjemmeside.

Vicepolitiinspektør Poul Severinsen forklarer, at de kriminelle typisk går efter ældre mennesker, fordi de ofte er lette at forvirre og distrahere.

»Det er typisk organiserede, udenlandske kriminelle, der har specialiseret sig i disse ting. Det kræver en smule fingerfærdighed, og man må sige, at de er meget dygtige,« siger vicepolitiinspektør Poul Severinsen.

 

Kedelig rekord: Dankort-svindel er eksploderet

Foto: Erik Refner
Vis mere

Et kraftigt stigende antal danskere får afluret og misbrugt deres kreditkortoplysninger.

Den seneste opgørelse fra Nets viser, at dankort-svindlen satte rekord i 2014 med hele 65 millioner kroner. Året før lå tallet på 48 millioner kroner.

Bag tallene gemmer der sig to udbredte svindel-former: Dels fysiske tricktyverier, hvor tyven aflurer pinkoden i en butik og efterfølgende stjæler kortet, og dels it-kriminalitet, hvor de personlige oplysninger opsnappes og misbruges via internet eller telefon.

Stjæler pungen

Det er især antallet af de fysiske tricktyverier, der er stigende, oplyser Nets til BT:

»I en periode har internetmisbruget fyldt mest, men nu er det den fysiske afluring, der er i vækst. Det sker typisk ved, at man kigger en gammel dame over skulderen nede i Føtex. Så følger man efter hende, og den ene person afleder hendes opmærksomhed ved at spørge om vej, mens den anden stjæler pungen med kreditkortet,« forklarer Ulrik Marschall, der er presserådgiver hos Nets.

Spær kortet hurtigt

Det handler om at være hurtig med at få spærret kortet, når man opdager det, understreger Ulrik Marschall:

»De professionelle tyve er hurtige, og de skynder sig at tage kortet i brug så mange gange som muligt, inden det bliver spærret.«

Internet-svindel kan dog være sværere at opdage, medmindre man tjekker sin netbank jævnligt. Svindelen foregår typisk ved, at it-kriminelle sender såkaldte phishing-mail eller sms-beskeder, der kan opsnappe kreditkortoplysninger.

 

Falske betjente stjal fra turister

To østeuropæiske mænd udgav sig for at være fra politiet og har på den måde franarret turister penge.

To mænd med rumænsk baggrund blev lørdag aften anholdt for at udgive sig for at være politimænd og på den måde franarre turister pas og penge.

Det oplyser den centrale efterforskningsleder ved Københavns Politi Sajjad Haider.

»Vi har den seneste uge haft en del forhold, hvor to personer har udgivet sig for at være fra politiet, og det er primært gået ud over turister,« fortæller Sajjad Haider.

De falske politimænd er henholdsvis 36 og 52 år og var ved anholdelsen i besiddelse af et større kontantbeløb.

En receptionist på et hotel i Skindergade genkendte de to fra tidligere hændelser og opdagede, at de var ved at narre en israelsk turist i Skindergade. Receptionisten kontaktede politiet, som derefter kunne anholde de to mænd ved Tivoli.

»De havde lavet hjemmelavede politilegitimationskort, som de brugte over for turisterne. Turisterne kender jo ikke de danske forhold,« siger efterforskningslederen.

De to falske politimænd er nu sigtet for bedrageri og for at udgive sig for at være en offentlig myndighed. De blev fremstillet i dommervagten i går.

Opdag tricktyvene: Her er deres metoder

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

PÅ GADEN

Vejkort-tricket
Du er på café med en ven, og din smartphone ligger på bordet foran jer. En person kommer hen til jer, placerer et kort over mobiltelefonen og spørger om vej. Når du har hjulpet med at vise vej, pakker personen kortet sammen og forlader stedet – sammen med din mobiltelefon.

‘Hov, du har tabt en seddel’
Mens du står ved en hæveautomat, prikker en venlig mand dig på skulderen og viser dig, at du har tabt 100 kroner på jorden. Du samler sedlen op, tager dine penge, dankort og forlader stedet. I virkeligheden har en gerningsmand afluret din kode, og mens du får afledt din opmærksomhed med sedlen, bliver dit dankort ombyttet med et andet dankort. Da du ikke ved, at du er blevet snydt, tror du, at du har dit eget kort og spærrer ikke kortet. Gerningsmændene har derfor god tid til at hæve på dit kort.

Aflurer koden i supermarkedet
Mens du skal til at betale ved kassen, står en person diskret bag dig og aflurer koden til dit kort. Efterfølgende følger gerningsmændene efter dig, og det kan være, at en kvinde tilfældigt spørger dig, hvor det nærmeste hospital ligger. Da du hjælper vedkommende, giver hun dig et knus – og efterfølgende er din pung væk.

 

I HJEMMET

Den nye hjemmehjælper
Det ringer på din dør eller på din dørtelefon, og en person udgiver sig for at være en ny hjemmehjælper. Personen er ofte meget venlig, men samtidig myndig og bestemt. Mens du er distraheret af den falske hjemmehjælper, smutter en medgerningsmand ind og snupper din taske, smykker, og hvad personen ellers kan få fingre i.

Håndværkeren
Det ringer på døren, og en eller to personer udgiver sig for at være håndværkere. De fortæller for eksempel, at der har været en vandskade i bygningen, og de skal derfor tjekke, om det også er gået ud over din lejlighed. Mens de er i gang, napper den ene medgerningsmand nogle af dine ejendele.

Kommer med blomster
Da du åbner hoveddøren, står der en person med en buket blomster til dig. Personen insisterer på at bære buketten ud i køkkenet, så den straks kan blive sat i vand. Uden at du opdager det, kan en anden person bevæge sig ind i boligen for at stjæle.

 

GUIDE: Sådan sikrer du dig mod tyveri og svindel

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

TRICKTYVERI

  • Lad dig ikke distrahere, når du står ved hæveautomater eller dankortautomater. Bed personer holde afstand, hvis du føler dig overvåget.
  • Får du mistanke om, at du er ved at blive udsat for tricktyveri, skal du forsøge at skabe kontakt til folk omkring dig og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår.
  • Bed altid om at se identifikation, inden du lukker folk ind, du ikke kender, og som du ikke har inviteret. Vælger du at lukke en person ind, som du ikke kender, så sørg for at opholde dig et sted, hvor du har overblik over, om der samtidig kommer flere ind i dit hjem.
  • Lav faste aftaler med hjemmehjælpere, håndværkere, sygeplejersker, familie og andre – og bed dem ringe på forhånd, hvis de kommer på et andet tidspunkt end aftalt.
  • Undgå at have større mængder kontanter i hjemmet. Betal dine regninger via Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS) eller via netbank.
  • Overvej at få en sikkerhedskæde eller bøjle af god kvalitet og en dørspion på din hoveddør.

 

DANKORT

  • Husk altid at beskytte din pin-kode. Hold en hånd over tastaturet, når du indtaster koden i butikker, på restauranter osv. Undlad at skrive pin-koden ned, og giv den aldrig videre til andre.
  • Sørg for at holde øje med dit kort, så du undgår simpelt lommetyveri.
  • Sørg for jævnligt at kontrollere den bankkonto, du har knyttet til dit kort, så du opdager evt. mistænkelige træk. I tilfælde af tegn på svindel, kontakt straks din bank og få kortet spærret.
  • Kig altid efter e-mærket, når du bruger kortet på nettet.
  • Sørg for altid at have et effektivt antivirusprogram og opdaterede versioner af basissoftware på din computer.
  • Besvar aldrig e-mail, der beder dig om at udlevere kortoplysninger. Hvis du modtager en e-mail med stavefejl, underlig ordstilling og besynderlig brug af ord og begreber, er det tegn på forsøg på svindel.

 

Kilder: Ældre Sagen, Nordjyllands Politi, Nets