Antallet af indbrud stiger markant i årets mørke måneder, og kurven topper i juledagene.

Julen er en særlig højtid for indbrudstyvene. Og det er bestemt ikke fordi, de holder ferie og synger julesalmer – tværtimod pakker de elefanthue og koben i rygsækken og skruer op for arbejdstempoet.

»December måned er højsæson for indbrudstyvene. Vores skadeafdeling får altid mange henvendelser i løbet af juledagene. Tyvene ved, at folk enten er ude til julefrokost eller ikke holder jul hjemme, så der er fri bane og mørklagte huse,« siger Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør hos Alka Forsikring.

Hun tilføjer, at juledag er den dag på året, hvor der er flest indbrud i Danmark.

Derfor er det netop nu, at man som husejer bør sikre sig, at ens bolig bliver så besværlig som muligt for tyvene at bryde ind i. Det er mange danskere dog stadig for dårlige til...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du kan sikre din bolig, og forhindre tyven i at bryde ind i dit hjem. Ved hjælp af helt simple og meget enkle råd, kan du rolig forlade din bolig og holde en velfortjent juleferie med familie og venner, uden at skulle bekymre dig om indbrudstyve.

Det får du:

  • Artikel: Julen er tyvenes fest
  • GUIDE: Sådan stopper du tyven
  • 10 gode råd
  • Fakta: Det stjæler tyven + Sådan vælger tyven bolig + Tyve kommer oftest ind via + Indbrud i 2014


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Antallet af indbrud stiger markant i årets mørke måneder, og kurven topper i juledagene.

Julen er en særlig højtid for indbrudstyvene. Og det er bestemt ikke fordi, de holder ferie og synger julesalmer – tværtimod pakker de elefanthue og koben i rygsækken og skruer op for arbejdstempoet.

I løbet af årets mørke måneder stiger antallet af indbrud markant i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er også en del indbrud i sommermånederne, men kombinationen af traditionsrige juledage hos familien i Jylland og lange, mørke vinterdage giver tyvene et større tidsrum at gemme sig i eller hugge dine ting uden at blive opdaget.

Ser man eksempelvis på første og fjerde kvartal af 2014, modtog politiet i alt 21.181 anmeldelser om indbrud i beboelse. Til sammenligning var der 15.411 anmeldelser i det lyse halvår fra april, og med september.

Det svarer til en stigning på 37,4 procent.

Og det er især, når vi andre går på juleferie, at indbrudstyvene har travlt, oplyser Alka Forsikring til BT.

»December måned er højsæson for indbrudstyvene. Vores skadeafdeling får altid mange henvendelser i løbet af juledagene. Tyvene ved, at folk enten er ude til julefrokost eller ikke holder jul hjemme, så der er fri bane og mørklagte huse,« siger Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør hos Alka Forsikring.

Hun tilføjer, at juledag er den dag på året, hvor der er flest indbrud i Danmark.

Derfor er det netop nu, at man som husejer bør sikre sig, at ens bolig bliver så besværlig som muligt for tyvene at bryde ind i. Det er mange danskere dog stadig for dårlige til, påpeger hun:

»Vi er et af de lande i Europa, hvor der sker flest indbrud, og det er simpelthen fordi, vi sikrer os for dårligt. Vi har vinduer og døre, der er nemme at bryde op, og vi har ikke i samme grad alarmsystemer,« siger Lise Agerley.

Hun påpeger, at indbrud er blevet en mere organiseret kriminalitetsform, hvor der ofte sker ’bestillinger’ af specifikke tyvekoster på forhånd.

»I nogle tilfælde går de ind og tager foto af huset eller at ejendele, uden at man opdager det. Og så kommer de efterfølgende og henter dem – f.eks. dyre designermøbler på bestilling,« siger Lise Agerley.

Men også dyr elektronik som bærbare Apple-computere eller iPads er i høj kurs, forklarer hun.

Regionale forskelle

Inden for de seneste år er antallet af indbrud i private hjem samlet set faldet i Danmark. En sammenligning af tallene for første halvår 2015 og 2014 viser et fald på 16 procent. Der er dog regionale forskelle, viser tallene. Eksempelvis har der været en stigning i antallet af indbrud i Region Nordjylland i perioden.

Det er før sagt, at danskerne er dårligere til at sikre deres boliger end andre europæere. Og det er nok ikke en skrøne, fortæller Lone Harlev, der er projektleder i TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd.

»Men vi kan godt tillade os at sige, at faldet i antallet af indbrud er både politiets fortjeneste og kan tilskrives borgernes øgede opmærksomhed i forhold til sikring af deres hjem. Folk oplever, at de har flere handlemuligheder, og mange efterspørger nabohjælp,« siger Lone Harlev og tilføjer, at vi derfor arbejder os ud af, at danskerne ikke gør nok for at spænde ben for tyvene.

Frygter godt naboskab

TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd har tidligere interviewet 20 af de langfingrede tyveknægte, som har afsløret deres triks. Og er der én ting, de alle sammen frygter, så er det fællesskab i nabolaget. Helt præcist, når naboerne hilser på dem, mens de snuser rundt i kvarteret og leder efter nye mål.

»Tyvene siger selv, at de er gode efterforskere, men de bakker, hvis man formår at forvirre dem mest muligt. Er der tegn på, at der er nogen hjemme – og har man hilst på en tyv – ser han det som en øget risiko. Det gør dem utrygge, og så trækker de sig. Det gælder om at skabe risikofyldte rammer,« siger Lone Harlev.

Desuden fortæller projektlederen, at en borger f.eks. har fortalt, at de i et givent boligkvarter har lavet en fælles aftale om, at det nu officielt er i orden at spørge folk om deres ærinder. Som en form for understøttelse til det almindelige naboskab – og som et forsøg på at øge synligheden i gadebilledet.

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

GUIDE: SÅDAN STOPPER DU TYVEN

 

NABOHJÆLP:

1. Hils på hinanden. Jo bedre man kender hinanden, desto nemmere er det spotte fremmede. Vær nysgerrig. Tyve hader opmærksomme naboer.

2. Lav sms-kæder til brug ved mistænkelig adfærd.

3. Kig ud ad vinduet og læg mærke til uregelmæssigheder.

4. Er naboen på ferie, så gå rundt på deres grund, hvis der er faldet sne

5. Parker bilen i deres indkørsel og brug skraldespanden

6. Vær kreativ: Flyt rundt på nabobørnenes legetøj – det forvirrer tyven


TEST DIT HJEM:

1. Tjek låsen, holdbarhed og kvalitet.

2. Test dørkarmen, er den fæstnet solidt.

3. Tjek vinduerne, kan de nemt brækkes op med et koben eller en skruetrækker?

4. Test dør i kælderskakt, der er et skjult sted for tyven at arbejde.

OBS: Tager det mere end tre minutter for tyvene at komme ind, opgiver de ofte.

ALMINDELIG SUND FORNUFT:

1. Det handler om at rydde op og rode på den rigtige måde. Værktøj og redskaber i haven skal låses inde, ellers kan de bruges under indbruddet.

Samtidig må det gerne rode på køkkenbordet, men iPad og andre værdigenstande skal gemmes væk.


Kilde: Lone Harlev, projektleder i TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

10 GODE RÅD:

  • 1. Benyt tænd/sluk-ure på radio, tv eller lamper - det skaber liv i et ellers tomt hus.
  • 2. Tænd loftslampen, som du bruger til daglig - ikke den lille lampe i hjørnet, når du forlader hjemmet
  • 3. Luk af for et par værelser. Det anbefales ikke at rulle gardinerne for alle steder
  • 4. Efterlad hverdagsrod: kaffekoppen på bordet og tøjet på tørresnoren
  • 5. Skriv ikke på sociale medier, at du er på ferie - det er tyvenes tag-selv-bord
  • 6. Indtal ikke på telefonsvareren, at du er væk hjemmefra
  • 7. Installér bevægelsessensorer og udendørsbelysning, som tænder, når tyven kommer ind på grunden – det ødelægger også gemmesteder
  • 8. Gå rundt om dit hus og observer, hvad der er synligt i huset fra tyvens perspektiv
  • 9. Dokumentér værdigenstande ved at tage billeder, skrive serienumre ned og gemme kvitteringer
  • 10. Få postkassen tømt af naboen.

Kilde: G4S

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

BT har fået Lone Harlev, projektleder i TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd, til at gennemgå nogle af indbrudstyvenes snedige tricks, som du skal holde øje med:

1. Det er nemt for tyven at gå ind til hoveddøren og sætte måtten op ad døren. Og har du ikke været hjemme i mellemtiden, har du formentlig ikke lagt måtten ned. Det giver grønt lys for tyven.

2. Det hører til sjældenhederne, men det er i nogle politikredse set, at der bliver strøet sand ud. Enten tæt på lågen ved vejen eller foran hoveddøren. Du sætter automatisk dit fodaftryk, hvis du har været hjemme, så vær opmærksom på den finte også.

3. Tyvene ’mærker’ også boliger med f.eks. en farverig dåse. Den kan stå ved postkassen, være placeret i busken eller i carporten. Bor man der selv, vil man fjerne den, men det ligner til forveksling almindelig henslængt skrald, så vær en god nabo og fjern den for en sikkerhedsskyld.

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---