Rigtig mange danskere er alvorligt gældsplagede. En opgørelse fra Debitor Registret, Danmarks næststørste skyldnerregister, viste i 2010, at problemet aldrig har været større. Alene i september 2010 har Debitor Registret modtaget 11.000 nye gældsforhold - en stigning på 38 pct. i forhold til gennemsnittet af årets første otte måneder.

Med B.T. Plus får du:

- Hele artiklen "Flere danskere i håbløs gæld"

- Guiden "Begynd i dag - slip af med gælden"

- Artiklen "Lånehajerne styrer selv"

- Tjekliste til gennemgang af din økonomi

Køber du et abonnement i stedet for denne ene artikel, får du også adgang til resten af vores historier om privatøkonomi samt vores støre økonomi-guide "Få en bedre økonomi".

Rigtig mange danskere er alvorligt gældsplagede. En opgørelse fra Debitor Registret, Danmarks næststørste skyldnerregister, viste i 2010, at problemet aldrig har været større.

Alene i september 2010 har Debitor Registret modtaget 11.000 nye gældsforhold - en stigning på 38 pct. i forhold til gennemsnittet af årets første otte måneder.

Den samlede gæld i vores register er blandt andet steget voldsomt, fordi de samme personer bliver registreret som dårlige betalere flere gange,« siger Henrik K. Christensen, kommunikationsansvarlig i Debitor Registret.

Han kalder situationen et efterslæb fra finanskrisen. »Der er mange årsager til, at flere danskere ender i håbløs gæld . Men det er særligt, når folk bliver tvunget til at sælge deres bolig for et lavt beløb, at det går galt.

Livskriser som sygdom, arbejdsløshed og skilsmisse påvirker økonomien mere end tidligere,« siger Henrik K. Christensen. Debitor Registret skelner mellem tre kategorier af dårlige betalere. Og hvor der tidligere var stort set lige mange registrerede i hver kategori, er der nu flest i den tunge »kategori 3«, som dækker over svær gæld.

Samfundet betaler

 Men der er ikke bare flere dårlige betalere blandt danskerne. Også antallet af fogedsager og tvangsauktioner er eksploderet, mens flere og flere søger gældssanering.

Samtidig er der lange ventelister til gratis gældsrådgivning. Sandy Madar, der er formand for Den Sociale Retshjælp, understreger, at danskernes pengeproblemer ikke kun har konsekvenser for de gældsplagede selv.

»Prisen for samfundet er jo, at de her borgere ofte ender på en eller anden form for overførselsindkomst, og mange af dem kommer ikke ud af det igen. Mange af dem kommer også ud i en situation, hvor de er nødt til at flytte fra deres hjem. Der er flere konsekvenser, og vi bruger ufattelig mange penge på det,« siger hun.

Gæld er tabu

Projektleder hos Forbrugerrådet, Annette Mathiasen, oplever, at danskere i alle aldre står i kø for at få hjælp til økonomien.

Og ofte er de flove over deres gæld . »Mennesker med gæld har svært ved at tale om det, fordi det stadig er et meget tabu iseret emne. De isolerer sig, og det påvirker ofte alle i familien,« siger hun.

Ifølge Økonomi-og Erhvervsministeriet er der 412.700 dårlige betalere i Danmark. Tallet dækker over registrerede danskere hos både RKI, Debitor Registret og Skat.