Renten er steget fra sit historiske lavpunkt, men der er stadig penge at tjene på en omlægning. Danskere med lån på 4 procent eller derover kan stadig opnå en stor konverteringsgevinst ved en omlægning. Se her hvordan, og hvor meget du kan spare.

Der var bogstaveligt talt panik før lukketid, da renten tog en uventet drejning og steg lige på det tidspunkt, hvor tusindvis af danske boligejere var i færd med at konvertere lån inden opsigelsesfristen i slutningen af april. Og i løbet af de seneste dage har den fortsat sin kurve opad.

Det betyder, at de fleste realkreditinstitutter nu fraråder boligejere at optage det fastforrentede lån på 2 procent, der på rekordtid har taget et gevaldigt kursdyk til under 92. Det giver et kurstab på over 80.000 kroner ved et lån på en million kroner.

Rentefesten er dog ikke helt slut endnu. Danskere med lån på 4 procent eller derover kan stadig opnå en stor konverteringsgevinst ved en omlægning, viser nye beregninger, som Nykredit har foretaget for BT.

Se her hvor meget du kan spare, og hvornår det bedst kan betale sig at omlægge lånet.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Der var bogstaveligt talt panik før lukketid, da renten tog en uventet drejning og steg lige på det tidspunkt, hvor tusindvis af danske boligejere var i færd med at konvertere lån inden opsigelsesfristen i slutningen af april. Og i løbet af de seneste dage har den fortsat sin kurve opad.

Det betyder, at de fleste realkreditinstitutter nu fraråder boligejere at optage det fastforrentede lån på 2 procent, der på rekordtid har taget et gevaldigt kursdyk til under 92. Det giver et kurstab på over 80.000 kroner ved et lån på en million kroner.

Rentefesten er dog ikke helt slut endnu. Danskere med lån på 4 procent eller derover kan stadig opnå en stor konverterings-gevinst ved en omlægning, viser nye beregninger, som Nykredit har foretaget for BT.

Arkivfoto: Linda Kastrup
Arkivfoto: Linda Kastrup
Vis mere

Stort potentiale

Danskere, der eksempelvis har et fastforrentet realkreditlån på 4 procent, kan således spare over 100.000 kroner i den samlede nettoydelse i løbet af lånets løbetid ved at omlægge til 2,5 procent-lånet.

Og endnu bedre ser regnestykket ud for de boligejere, der har en rente på 5 procent. Her er besparelsen i husholdningsbudgettet på over 200.000 kroner.

»Selv om renten er steget siden det absolutte lavpunkt, så er løbet ikke kørt. Der kan stadig være rigtig mange penge at spare for boligejere, som overvejer at konvertere. Vi ved ikke, hvordan renten vil udvikle sig, men vi har fået bevist her de seneste uger, at det kan gå meget stærkt, når renten stiger,« siger Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom hos Nykredit.

Tallene viser desuden, at der alene hos Nykredit står omkring 70 milliarder kroner i 3,5 procent-lån, 45-50 milliarder kroner i 4 procent-lån og 15-20 milliarder kroner i 5 procent-lån.

Også relevant for flekslånere

Hans Peter Christensen, der er privatøkonomisk rådgiver, er enig i, at mange danskere fortsat kan score en gevinst ved at konvertere. Og han påpeger, at boligejere med rentetilpasningslån også bør overveje, om det er nu, de skal slå til, mens renten stadig er på et lavt niveau.

»Selv om vi lige havde vænnet os til 2,0 procent i rente, så skal man huske på, at det nuværende niveau er det halve af, hvad det var for bare 5-6 år siden. Det kan stadig give mening at konvertere for boligejere, som har en høj rente, eller for folk, som overvejer at gå fra variabel til fast rente,« siger Hans Peter Christensen fra uvildige.dk.

Han anbefaler boligejere at indhente flere forskellige tilbud, for der kan være forskel på omkostninger og gebyrer hos de forskellige realkreditselskaber.

Derudover er det vigtigt, at boligens seneste vurdering afspejler den aktuelle værdi. Hvis dit hus er blevet mere værd, kan du typisk få en lavere bidragssats, fordi realkreditselskabet løber en mindre risiko.

»Der er ikke et lån, der passer til alle, så det er en god idé at få foretaget en konkret beregning på dit lån. Så kan du se, hvad der taler for og imod en omlægning, og du kan få et overblik over, hvad du har af muligheder,« siger Johan Juul-Jensen.

Ekspert: Mange boligejere bør overveje konvertering

Både boligejere med fast og variabel rente bør overveje at konvertere deres realkreditlån, mens renterne stadig er lave, lyder det fra privtaøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen.
Både boligejere med fast og variabel rente bør overveje at konvertere deres realkreditlån, mens renterne stadig er lave, lyder det fra privtaøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen.
Vis mere

I de seneste måneder har boligejere nærmest stået i kø for at omlægge realkreditlån, mens renten har været konstant nedadgående.

Til stor overraskelse for mange eksperter har renten nu taget et stort ryk opad, og det har skabt nervøsitet på markedet. BT har spurgt den privatøkonomiske rådgiver Hans Peter Christensen, hvordan låntagere skal forholde sig til den nye rente-situation.

Hvad er årsagen til den seneste rentestigning?
»Det er svært at sige, hvad der har udløst den, og det er kommet bag på mange, hvor hurtigt det er gået. Vi vidste jo godt, at renten på et eller andet tidspunkt skulle op igen, men at den skulle hoppe et halvt procentpoint op så hurtigt, var nok mere voldsomt, end de fleste havde regnet med. Generelt er en rentestigning dog et udtryk for, at de, der sidder med obligationerne, er ved at skille sig af med dem. Og det er det, der presser kursen ned og dermed renten op.«

Hvem kan få noget ud af at konvertere nu?
»Der er stadig mange boligejere, der bør overveje en konvertering. Det er dels relevant for dem, som har variabel rente og er nervøse for, at renten nu for alvor skal til at stige. Måske er det nu, at de skal springe om bord på et fastforrentet tog, inden det kører alt for langt. Og så er det en mulighed for dem, der har en fast rente, som ligger på et højere niveau, end det, de kan få i dag. Det er svært at sige, om det skal være 1 eller 2 procent højere, for at det kan betale sig. Det kommer an på, hvor stort lånet er, og hvor lang tid man har tænkt sig at blive boende. Og det kommer også an på, hvor lang løbetid ens eksisterende lån har.«

Hvad skal man være opmærksom på inden en omlægning?
»Det er vigtigt at få en retvisende vurdering af sin bolig, så man sikrer sig, at man får en bidragssats, der svarer til den værdi, boligen har. Bidragssatsen bliver beregnet ud fra, hvor stor en procentdel af din ejendomsværdi, der er belånt. Jo lavere belåningsgrad, desto billigere bidragssats. Hvis du får flyttet din vurdering fra 2 millioner til 2,2 millioner, så kan det være, at du sparer 0,1 i bidragssats. Det kan godt blive til mange penge, hvis det er et stort lån. Derudover skal du være opmærksom på, hvem der kan tilbyde det bedste lån. Det kan godt betale sig at se sig lidt for og bede om at få lavet en beregning af omkostningerne.«

Hvad koster en låneomlægning typisk i gebyrer?
»Hvis realkreditselskabet får lov at bestemme, kan det koste mellem 10 og 15 tusind kroner. Men hvis du trykker dem lidt på maven, kan du godt få prisen ned. Nogle ting ligger fast, men ekspeditionsgebyret kan man typisk forhandle om. Det er dog klart, at i perioder, hvor de har travlt, og hvor kunderne står og tripper inden en opsigelsestermin, så er de lidt sværere at handle med. Og det kommer også an på, hvor god en kunde du er.«

Hvad er dine forventninger til renten?
»Jeg håber, at det, vi ser nu, er en lille overreaktion, og at renten stabiliserer sig. Men hvis vi kigger på den lange bane, har jeg nok en forventning om, at vi inden for en årrække kommer hen på et mere normalt niveau, som vil være 4-5 procent på en 30-årig fast rente. Det er dog ikke til at sige, hvornår renten stiger. Lige for tiden kan der ske meget fra uge til uge.«

KONVERTERING: SÅ MEGET KAN DU SPARE