Det er nemt og bekvemt at købe julegaverne på nettet, men vær særligt opmærksom på især tre ting!

Det er hurtigt og nemt at klikke julegaverne hjem fra en webbutik i stedet for at stresse rundt og købe gaver i et stormagasin lillejuleaften.

Men der er visse ting, man skal være opmærksom på, når julegaverne købes på nettet.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad du skal være specielt opmærksom på ved juleshopping på nettet. Her får du blandt andet de officielle råd til at handle på nettet i juleperioden ...


Det er nemt og bekvemt at købe julegaverne på nettet, men vær opmærksom på fortrydelsesret, bytteregler og leveringstid.

Det er hurtigt og nemt at klikke julegaverne hjem fra en webbutik i stedet for at stresse rundt og købe gaver i et stormagasin lillejuleaften.

Men der er visse ting, man skal være opmærksom på, når julegaverne købes på nettet.

For det første er det godt at være i god tid, så pakken kan nå at komme frem inden juleaften.

Men vær opmærksom på, at der normalt kun er 14 dages fortrydelsesret på varer købt på nettet, så hvis gaven ikke falder i god jord hos modtageren, kan det være for sent at bytte eller returnere gaven efter jul.

»Op til jul er det vigtigt at tjekke, om der er udvidet fortrydelsesret på gaven, så den kan byttes i længere tid end 14 dage. Man har brug for længere fortrydelsesret, og det er en service, man skal lede efter, når man handler på nettet, siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.«

Hvis julegaverne købes i udenlandske webbutikker, er der stadig 14 dages fortrydelsesret og minimum to års reklamationsret som i Danmark, så længe webbutikken er lokaliseret inden for EU, fortæller Lars Arent.

Men udgiften til at sende varen retur tilfalder som udgangspunkt køber. Det kan derfor blive en dyr omgang, hvis gaven skal byttes.

Vær også opmærksom på, at den 14-dages fortrydelsesret ikke gælder på oplevelsesgaver købt over nettet, hvad end de er købt i Danmark, EU eller uden for EU.

Så hvis gaven er en billet til en fodboldkamp eller en koncert, kan den ikke returneres, forklarer Simon Nguyen Kildeby, specialkonsulent i Forbrugerklagenævnet.

»Med oplevelsesgaver og gavekort skal man også være opmærksom på udløbsdatoen, som nogle gang er ned til et år eller mindre. Det er ærgerligt, hvis gaven udløber og aldrig bliver brugt,« siger han.

Husk også at gaver bestilt uden for EU bliver pålagt told og moms af Skat.

»Når du tjekker leveringstiden på oversøiske forsendelser, så tjek også forsendelsesprisen samt moms og told. Det kan gøre en gave meget dyrere end forventet,« siger Simon Nguyen Kildeby.

/ritzau/FOKUS