Har du haft flere forskellige job gennem din karriere? Så kan der være mange tusinder at spare ved at samle flere pensionsopsparinger hos ét selskab. Se hvordan du rydder op i dine pensioner her.

Har du haft flere forskellige job gennem din karriere? Så kan det godt være, at der ligger en skjult pensionsgevinst og venter på dig – som du kan få fingre i nemt og enkelt. Mange danskere er nemlig ikke opmærksomme på, at de kan have flere mindre pensionsopsparinger fra tidligere job, der ligger passivt og koster gebyrer.

Opret abonnement på PLUS og få indblik i hvordan du kan spare tusindvis af kroner ved at rydde op i dine pensionsopsparinger.

Det får du i denne PLUS-pakke

  • Ryd op i dine pensioner
  • 'Mine penge blev ædt op af gebyrer'
  • Guide: Sådan samler du dine opsparinger

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Har du haft flere forskellige job gennem din karriere?

Så kan det godt være, at der ligger en skjult pensionsgevinst og venter på dig – som du kan få fingre i nemt og enkelt. Mange danskere er nemlig ikke opmærksomme på, at de kan have flere mindre pensionsopsparinger fra tidligere job, der ligger passivt og koster gebyrer.

Hvis du eksempelvis har en såkaldt ’klatpension’ hos to andre selskaber, så kan du hurtigt komme til at betale mellem 1.000 og 1.500 kr. om året i administrationsomkostninger, uden at du bemærker det.

Dermed kan din opsparing over tid blive ædt op af gebyrer.

I øjeblikket er der en frit lejde-ordning, hvor det er gratis at flytte pensioner fra tidligere arbejdsgivere til dit nuværende selskab, hvis opsparingen er under 20.000 kr. Aftalen, som pensionsselskaberne har indgået i fællesskab, fortsætter i hele 2015.

»Det vil være en økonomisk fordel for rigtig mange - især hvis de tidligere opsparinger ikke er så store. Og så er det også et plus, at det giver et bedre overblik, når du har det hele samlet ét sted,« siger Hans Peter Christensen, der er privatøkonomisk rådgiver og direktør hos Uvildige.dk.

Ædt op af gebyrer

Ved at samle pensionsopsparingerne sparer man penge, fordi man dermed kun betaler omkostninger til administration ét sted. Gebyrerne kan svinge fra selskab til selskab, men en beregning fra PensionDanmark viser, at hvis man eksempelvis sparer 1.000 kr. om året i administrations-omkostninger over et helt arbejdsliv, så kan det give 70.000 kr. ekstra i lommen, når pensionsopsparingen skal udbetales. »Hvis de bare står, og der ikke bliver indbetalt på dem, så kan de blive spist op med tiden. Så det er værd at overveje at samle de små ordninger,« siger Katrine Leth Svendsen, der er konsulent hos Forsikring og Pension.

Og det ser da også ud til, at et stigende antal danskere har fået øjnene op for muligheden. En ny opgørelse fra PensionDanmark viser, at der i 2014 blev overført cirka 26.500 opsparinger enten til PensionDanmark fra et andet selskab eller den modsatte vej.

Tjek dine fordele

Til sammenligning var der ca. 20.100 ind- og udgående overførsler i PensionDanmark i det hidtidige rekordår 2013 og cirka 12.100 i 2008.

»Det er rigtig positivt, at danskerne i stærkt stigende grad kan se fordelene i at samle deres pensioner. For det giver god mening for den enkelte - både i form af sparede omkostninger og et bedre overblik. Vi opfordrer derfor alle, der i tidens løb har skiftet job, til at tjekke, om de har opsparinger stående i flere selskaber, som de med fordel kan samle,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Alene i PensionDanmark er der hvert år cirka 75.000 danskere, som i forbindelse med jobskifte enten træder ind eller ud af selskabet, og som derfor kan have pensions-ordninger flere steder.

Privatøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen understreger dog, at man skal være opmærksom på, om der er særlige fordele tilknyttet de gamle pensionsopsparinger, som man kan gå glip af ved at flytte dem:

»Der kan være nogle forsikringer, som hører med til den tidligere ordning, som eksempelvis dødsfaldsdækning og dækning ved tab af erhvervsevne. Hvis man har brug for de forsikringer, skal man være sikker på, at man kan få dækningen på samme vilkår, når man flytter opsparingen,« siger Hans Peter Christensen.


'Mine penge blev ædt op af gebyrer'

»Normalt er det ikke noget, jeg går særligt meget op i. Der er jeg nok ligesom de fleste andre danskere,« siger 34-årige Sidsel Proustgaard og tilføjer: »Nu har jeg sparet tusindvis af kroner ved at flytte hele molevitten, og så har jeg samtidig et bedre overblik over min økonomi.« Foto: Sara Gangsted
»Normalt er det ikke noget, jeg går særligt meget op i. Der er jeg nok ligesom de fleste andre danskere,« siger 34-årige Sidsel Proustgaard og tilføjer: »Nu har jeg sparet tusindvis af kroner ved at flytte hele molevitten, og så har jeg samtidig et bedre overblik over min økonomi.« Foto: Sara Gangsted
Vis mere

Pension er ikke det emne, der står øverst på listen over Sidsel Proustgaards interesser.

»Normalt er det ikke noget, jeg går særligt meget op i. Der er jeg nok ligesom de fleste andre danskere,« lyder det med et grin fra den 34-årige kvinde, der bor i Næstved.

Men hun er alligevel glad for, at hun tog sig tid til at læse lidt om fordelene ved sammenlægning af pensioner.

Simpel manøvre

For der viste sig at være rigtig mange penge at spare ved den simple manøvre.

»Jeg fandt ud af, at man havde denne her mulighed og at det ikke var så besværligt,« siger hun til BT.

Sidsel Proustgaard har i dag sin primære pensionsordning hos PensionDanmark, men tidligere har hun været medlem af både Sampension og PFA, da hun har arbejdet inden for forskellige brancher, herunder kontor, restauration og rengøring.

Da hun kiggede på Pensionsinfo.dk, fandt hun således ud af, at hun havde to gamle opsparinger stående på passive konti, som hun ikke længere indbetalte til. Det opsparede beløb var knap 20.000 kr.

Med årlige administrationsgebyrer hos to pensionsselskaber kunne hun godt regne ud, at pengene ville skrumpe ind med tiden, så hun kontaktede PensionDanmark og bad dem flytte de to ’klatpensioner’ over til sin nuværende ordning.

»Det kostede ikke noget at flytte dem, og det var nemt og hurtigt. De skulle bare have police-numrene oplyst,« fortæller Sidsel Proustgaard.

Det var irriterende

Hun kender ikke de præcise omkostninger ved de to gamle pensioner, men PensionDanmark har regnet på, hvad en gennemsnitlig besparelse i hendes situation typisk vil ligge på.

Hvis Sidsel Proustgaard årligt sparer 1.000 kr. i administrationsgebyr ved at flytte to hvilende opsparinger over til sin aktive ordning, så vil de reducerede omkostninger betyde, at den 34-åriges opsparing er cirka 64.000 kr. større ved pensionering.

»Jeg syntes, det var irriterende, at mine penge blev ædt op af gebyrer. Nu har jeg sparet tusindvis af kroner ved at flytte hele molevitten, og så har jeg samtidig et bedre overblik over min økonomi,« siger hun.

GUIDE: Sådan samler du dine opsparinger


Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

1. På pensionsinfo.dk kan du tjekke, hvor du har pensionsopsparinger, og hvor store beløbene er. Her kan du også se, hvilke forsikringer der er tilknyttet ordningen.

2. Det kan være en fordel at flytte mindre, passive pensionsopsparinger til dit nuværende selskab. På den måde kan du spare penge i administrationsomkostninger, og du får et bedre overblik over din opsparing.

3. Hvis du ønsker at flytte dine opsparinger, skal du kontakte dit nuværende selskab, som skal have oplyst police-numre på de øvrige opsparinger. Dem kan du få oplyst hos dit gamle pensionsselskab.

4. Hvis du vil flytte beløb, der er over 20.000 kr., så skal du kontakte det selskab, som du vil flytte fra, og få oplyst prisen for flytningen. Ofte ligger den på omkring 1.500 kr. Beløbet kan dog i mange tilfælde være hurtigt tjent ind, da de løbende administrations-omkostninger for ’klatpensioner’ nemt kan løbe op i 1.000 til 1.500 kr. om året.

5. I nogle tilfælde kan det være en ulempe at flytte en opsparing, hvis du har særligt fordelagtige vilkår tilknyttet den gamle ordning, for eksempel gode forsikringsvilkår eller en favorabel rente. Derfor bør du undersøge, om du kan få samme vilkår hos dit nuværende selskab.

6. Nogle pensionsselskaber har et såkaldt kursværn for at sikre, at kunder, som bliver i deres pensionsselskab, ikke påføres økonomisk tab, fordi andre trækker deres penge ud. Det betyder, at din pensionsopsparing kan blive reduceret med en vis procentdel, hvis du vælger at overføre dine penge. Kontakt derfor det selskab, du vil flytte fra, for at høre, om de har kursværn.