Rentegevinst på vej til boligejere med variable lån – F5erne er de store vindere.

Tusindvis af danskere, der har valgt at finansiere deres mursten med variable lån, kigger med spænding på realkreditselskabernes auktioner, som foregår i disse dage. Det er nemlig i løbet af denne uge, at renten fra 1. april bliver fastsat for både F1-, F3- og F5-lånere hos Nykredit og Realkredit Danmark. Og de foreløbige tal tyder på, at der er en økonomisk gevinst på vej til mange af flekslånerne. Ser her hvad du ser ud til at kunne spare ...


Rentegevinst på vej til boligejere med variable lån – F5erne er de store vindere.

Tusindvis af danskere, der har valgt at finansiere deres mursten med variable lån, kigger med spænding på realkreditselskabernes auktioner, som foregår i disse dage.

Det er nemlig i løbet af denne uge, at renten fra 1. april bliver fastsat for både F1-, F3- og F5-lånere hos Nykredit og Realkredit Danmark.

Samlet set skal der refinansieres lån for omkring 120 milliarder kr.

Og de foreløbige tal tyder på, at der er en økonomisk gevinst på vej til mange af flekslånerne.

De helt store vindere ser ud til at blive F5-lånere. For et afdragsfrit lån på en million kr. er der over 9.000 kr. at spare om året efter skat.

De investorer, der stod i kø for at købe obligationer ved mandagens auktion, var villige til at acceptere et tab for at parkere deres penge, hvilket betyder, at renten går i minus – og for F1-lånere ser den ud til at sætte historisk bundrekord.

Hos Nykredit landede F1-renten således på -0,08 procent, og hos Realkredit Danmark blev det også en bundskraber på -0,07 procent.

»Der er rentebesparelser i vente over hele linjen. Det betyder, at man har lidt mere at gøre godt med i husholdningsbudgettet, og at man nedbringer gælden lidt hurtigere end tidligere,« siger Jeppe Borre, der er seniorøkonom hos Nykredit, til BT.

Betaler for at låne penge ud

Det er særligt F5-lånerne, der kan juble over resultatet. Da de fik refinansieret lån for fem år siden, lå renten på næsten to procent, og det betyder, at deres månedlige ydelse efter skat nu er faldet med ca. 255 kr. for lån med afdrag og hele 775 kr. for afdragsfrie. Desuden betaler de ca. 6.000 kr. mere af på deres restgæld om året.

»F5-lånerne vil få et mærkbart fald i ydelsen. Det skal ses i lyset af, at renteniveauet var helt anderledes for fem år siden, end det er i dag,« siger Jeppe Borre.

Han forklarer, at investorerne er villige til at betale for at låne penge ud – simpelthen fordi de ikke kan finde bedre renter andre steder med samme grad af sikkerhed.

Den negative rente betyder reelt, at køberne af realkreditobligationerne betaler 7-8 øre for hver 100 kroner, de har lånt til boligejerne.

»Både den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank har negative renter, og her er niveauet endnu lavere. Derfor har vi oplevet en stor efterspørgsel fra investorerne.«

Det endelige resultat ligger dog først fast fredag.

»Da den endelige rente vil blive bestemt som et gennemsnit over de fem auktionsdage, kender vi først renten med sikkerhed på fredag,« forklarer Sonia Khan, der er seniorøkonom hos Realkredit Danmark.

Se hvad du sparer

Nye renter til flekslånere: Sådan landede fleks-renterne efter den første auktionsdag.

Forudsætninger: Restgæld  1 mio. kr. Skattesats 33 %. FlexLån® F1, F3 og F5 har restløbetid på hhv. 29, 27 og 25 år. Bidragssatsen svarer til 80 % belåning og afhænger af rentebindingsperiode og evt. valg af afdragsfrihed. Kontantlånsrenten er inkl. kursfradrag.
Forudsætninger: Restgæld  1 mio. kr. Skattesats 33 %. FlexLån® F1, F3 og F5 har restløbetid på hhv. 29, 27 og 25 år. Bidragssatsen svarer til 80 % belåning og afhænger af rentebindingsperiode og evt. valg af afdragsfrihed. Kontantlånsrenten er inkl. kursfradrag.
Vis mere