Et stigende antal boligejere vælger tryghed fremfor den lavest mulige rente. I den seneste tid har de danske boligejere lært en vigtig lektie: At det kan gå rigtig stærkt, når renten stryger op og ned. Derfor er flere også begyndt at gå med livrem og seler, når det handler om boliglånet, og fast rente og afdrag vinder kraftigt frem. Overvejer du dine lånemuligheder når det gælder boligen? Den 31. januar er sidste frist for omlægning af lån - måske er det nu, du skal vurdere din boliglånssituation med kritiske briller.

I en årrække har F1-lånet været danskernes darling, men nye tal fra FinansDanmark og Nykredit viser, at danskerne i stigende grad binder renten i længere tid.
Ifølge økonomisk rådgiver Susanne Arvad har det ekstremt lave renteniveau fået overbevist mange danskere om, at det er et godt tidspunkt at låse renten fast.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du skal overveje dine lånemuligheder når det gælder boligen. Den 31. januar er sidste frist for omlægning af lån. Her får du alt, hvad du skal bruge, for at kunne vurdere din boliglånssituation.


Et stigende antal boligejere vælger tryghed fremfor den lavest mulige rente.

I den seneste tid har de danske boligejere lært en vigtig lektie: At det kan gå rigtig stærkt, når renten stryger op og ned.

Derfor er flere også begyndt at gå med livrem og seler, når det handler om boliglånet, og fast rente og afdrag vinder kraftigt frem.

I en årrække har F1-lånet været danskernes darling, men nye tal fra FinansDanmark og Nykredit viser, at danskerne i stigende grad binder renten i længere tid.

De fastforrentede lån er i vækst, og inden for flekslån er det især F5-lånet, som er den populære variant.

Samlet set har 39 procent af boligejerne i dag et fastforrentet lån, 29 procent har enten et F-kort eller et F1-lån, og 31 procent har en rentebinding på mellem to og fem år, viser tallene fra fjerde kvartal af 2016.

Til sammenligning stod de helt korte lån (F1) for hele 45 procent af markedet i 2011, hvor de fastforentede omvendt kun stod for 32 procent.

Tror på stigende renter

Ifølge økonomisk rådgiver Susanne Arvad har det ekstremt lave renteniveau fået overbevist mange danskere om, at det er et godt tidspunkt at låse renten fast.

»De fastforrentede lån har i en lang periode ligget i nogle rigtig gode priser. Det er nok gået op for de fleste, at konjunkturerne kan vende på et eller andet tidspunkt, så der kommer gang i maskinerne igen, og renten stiger. Folk har sparet rigtig mange penge på renterne i en årrække, men nu vil de gerne have ly og stabilitet,« siger Susanne Arvad, der er direktør i Arvad Finanshus.

Hun mener også, det spiller ind, at der har været en del global uro i de seneste år – både på den politiske, økonomiske og sikkerhedsmæssige front.

»Når der sker en masse ting ude i verden – f.eks. terror og politisk uro – så har man nogle gange brug for noget tryghed. Og selve boligudgifterne udgør jo en rigtig stor del af danskernes samlede økonomi,« siger Susanne Arvad.

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, peger også på, at det primært er den historisk lave rente, som har draget danskerne mod en længere bindingsperiode. Derudover har stigende bidragssatser på de helt korte flekslån også haft indflydelse.

Billigt at købe sikkerhed

»Der er flere og flere, der vælger at sadle om på grund af renteudviklingen. I sin tid var der nogle, der optog F1-lån til en rente, der var højere, end hvad den faste rente er i dag. To procent på et fastforrentet lån er tæt på det laveste niveau, vi nogensinde har set, og F5-renten ligger nu meget tæt på F1-renten. Derfor er der ganske enkelt flere, der vælger at sikre renten i længere tid,« siger Jeppe Borre.

Han nævner også, at mange danskere har set, hvor hurtigt det kan gå, når renten tager et hop: I sommeren 2015 steg renten pludselig fra 2,0 til 3,5 procent på ca. halvanden måned.

»Når renterne stiger på den måde, så får man den naturlige tanke, om det er på tide at låse den fast. Budskabet er, at man bør gøre det, før renten stiger. Det er altid svært at spå om, hvor renten er om et år, men hvis vi kigger på de konjunkturer, vi har i markedet i øjeblikket – først og fremmest i USA – så er forventningen, at der vil komme øget vækst og højere renter,« siger Jeppe Borre.

Flere vælger afdrag

Udover en mere stabil rente, så vælger danskerne også i stigende grad at betale afdrag, viser tallene. Andelen af afdragsfrie lån er faldet fra 56 procent til 50 procent i løbet af de seneste seks år.

»Der er en del afdragsfrie lån, der er udløbet, og bidragssatsen er også steget mest på de afdragsfrie lån. I det hele taget kan vi se, at de danske boligejere er begyndt at få mere fokus på afdrag,« siger Jeppe Borre.

Læg lånet om og tjen penge

Der er en deadline lige rundt om hjørnet for tusindvis af danske boligejere.

Tirsdag 31. januar er sidste udkald, hvis man vil konvertere lån med virkning fra april – og det gælder både fastrente- og flekslån.

Selv om muligheden for at score en rekordlav rente tidligere har meldt sig på banen, er der stadig mange danskere, der ikke har fået gjort noget ved sagen.

I hele sektoren findes der realkreditobligationer med en rente på 3,5 procent eller derover for 82 milliarder kroner, men indtil videre er der kun opsagt lån for omkring 4,5 milliarder kroner.

Og beregninger, som Nykredit har foretaget for BT, viser, at der er en stor gevinst at hente ved at ringe til bankrådgiveren og bede om et lån med en lavere rente.

Kæmpe besparelse

Skifter man eksempelvis fra et fastforrentet lån på 3,5 procent til 2 procent, hvor restgælden er én million kroner, så er der hele 124.000 kroner efter skat at hente over lånets løbetid på 27 år.

»En stor del af boligejerne har allerede fået opfyldt behovet for at lave en nedkonvertering. Når det er sagt, sidder der faktisk relativt mange rundt omkring i landet som har et lån, de med fordel kan konvertere ned i rente,« siger seniorøkonom Jeppe Borre fra Nykredit.

Han tilføjer, at der blandt Nykredits kunder er mellem 70.000 og 100.000 lån, hvor man kan overveje en konvertering. Heraf er der dog nogle, som det ikke er relevant for, fordi de har en for lav restgæld eller en for kort tidshorisont.