Nu, hvor sommerlandet igen er ved at være øde for feriegæster, er der mere eller mindre fri adgang for indbrudstyve. Er dit sommerhus mon førstevalg?

Sommerhuse er rene godbidder for tyveknægte. Her er ingen hjemme det meste af året. Ingen glubske hunde, der gør. Læs her, hvordan du bedst sikrer dit sommerhus.

Med BT PLUS får du:

- Gode råd til, hvordan du bedst sikrer dit sommerhus.

BT PLUS anbefaler også:


Af Rie Jerichow, Bolius

Sommerhuse er rene godbidder for tyveknægte.

Her er ingen hjemme det meste af året. Ingen glubske hunde, der gør.

Kun fyldte postkasser og tomme skraldespande, der står som klare beviser på, at det er længe siden, ejerne har været der. Med andre ord: fred og ro - og ofte et rent tag selvbord af fjernsyn, dvd-afspillere, køleskabe og brændeovne.

Man kan desværre aldrig forhindre tyve i at komme ind. Hvis de vil ind, skal de nok komme det.

- Men man kan gøre det svært for dem at komme ind og svært at slippe væk igen. Og det er temmelig lavpraktiske ting, der kan forsinke og besværliggøre tyvenes arbejde. For eksempel er det en rigtig god idé at have vinduer med håndtag, der kan låses med en nøgle. Og man kan sørge for at have låse på alle yderdøre - både udvendigt og indvendigt. Mange har bare en vrider på den indvendige side, og det betyder, at tyven har let ved at slippe af sted igen med alle tyvekosterne, for de kan jo bare åbne dørene. Men hvis døren indefra kun kan låses op med en nøgle, skal tyvene have tyvegodset ud igennem det samme hul, som de kom ind af, siger Bolius-rådgiver Jeanette Standly Mikkelsen.

DESIGNERMØBLER OG FLADSKÆRME i sommerhuset er lokkemad for indbrudstyve.

»I betragtning af, at man har svært at gøre noget ved en masse af de faktorer, der gør et sommerhus til et oplagt mål for en tyveknægt - altså, at der er mennesketomt store dele af året, og at husene ofte ligger i øde områder - må man vurdere, om man vil løbe risikoen for indbrud og indrette sommerhuset med dyre værdigenstande. Hvis man gør det, vil jeg anbefale, at man sikrer det med en alarm,« siger hun.

Er man så uheldig at have indbrud, vil indboforsikringen dække det stjålne. Forsikringsselskaberne skelner mellem to typer tyveri: indbrudstyveri og simpelt tyveri.

- Hvis der er synlige tegn på opbrud - for eksempel en knust en rude eller et ødelagt vindue, er det ' indbrudstyveri' og så dækkes alle de stjålne genstande. Hvis der derimod ikke er tegn på indbrud - for eksempel fordi tyvene er kommet ind ad et åbent vindue eller en ulåst dør - er det ' simpelt tyveri'. Her vil forsikringen typisk dække alt undtagen smykker, kontanter og den slags. Hvis tyvene napper fladskærmen, pc'en eller mobiltelefonen, vil det dækkes, fortæller Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

KUN DE FÆRRESTE forsikringskunder kommer i klemme, fordi de er underforsikrede.

- Men det sker da, hvis familien for eksempel for en del år siden købte et lille hus og igennem årene har bygget til og udstyret sommerhuset med en masse varige forbrugsgoder og glemt at forhøje forsikringssummen tilsvarende, fortæller han og opfordrer sommerhusejere til lige at tjekke deres forsikringsbestemmelser engang imellem.