Den gennemsnitlige salgstid for huse og lejligheder er faldet i de fleste af landets kommuner, viser en ny opgørelse. Særligt i de større byer går det rigtig stærkt.

Med renter, der stadig er historisk lave, og et begyndende økonomisk opsving er der for alvor kommet gang i boligmarkedet.

Og danskernes stigende lyst til at købe huse og lejligheder afspejler sig også i de gennemsnitlige salgstider, der er faldende, viser nye tal.

Opret abonnement på PLUS og bliv klogere på, hvor boligerne sælges på rekordtid. Du får også gode råd til, hvordan du hurtigst sælger din bolig.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Boliger sælges på rekordtid
  • Solgte lejligheden på to dage
  • 10 gode råd: Sådan sælger du dit hjem

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Opgørelsen fra Boligsidens Markedsindeks viser således, at det i juli tog i gennemsnit 193 dage at sælge en bolig, set på landsplan. Det er et fald på 7,2 procent i forhold til samme måned sidste år, hvor der gik 208 dage. I nogle kommuner – særligt omkring hovedstadsområdet – er salgstiden næsten halveret på et år.

»Det er et udtryk for, at den generelle helbredstilstand på boligmarkedet er blevet bedre, og det er ikke længere kun et storby-fænomen. Der er efterhånden en del steder i landet, der mærker fremgang på boligmarkedet. Og når køberne begynder at blive interesserede i at handle bolig, er der ikke noget at sige til, at de også får tømt hylderne hurtigere hos ejendomsmægleren,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Det er især i forstadsområderne, at hushandelen går stærkt for tiden. Foto: Iris
Det er især i forstadsområderne, at hushandelen går stærkt for tiden. Foto: Iris
Vis mere

I de fleste af landets kommuner er salgstiden faldet, men det er især i og omkring de større byer, at det virkelig går stærkt.

Rødovre topper listen – her skal en boligsælger i gennemsnit kun vente i 66 dage, fra boligannoncen er hængt op, til køber har skrevet under på kontrakten. Dermed er salgstiden faldet med over 42 procent i forhold til sidste år.

Geografisk forskel

Det er netop i høj grad forstadskommunerne, der er attraktive, fordi man kan få lidt mere plads for pengene, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

»En bolig centralt beliggende i København er efterhånden blevet så meget værd, at du kan få mange ekstra kvadratmeter og græs under fødderne, hvis du skifter boligen ud med et hus uden for byen. Og der er mange førstegangskøbere, som måske lige har fået børn, der ser det som et godt tidspunkt at slå til nu, hvor renten er lav,« siger Birgit Daetz.

I den anden ende af skalaen finder man den vestjyske kommune Lemvig. Her må en gennemsnitlig boligsælger finde sig i at vente i hele 384 dage, før der dukker en køber op.

»Vi har en udvikling, hvor befolkningen i høj grad stadig flytter fra land mod by, så selv om boligmarkedet har det bedre mange steder, så er det stadig svært at sælge i de områder i landet, hvor mange unge mennesker flytter væk fra området,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Den korrekte pris

Udover beliggenheden er det afgørende, at boligen er prissat korrekt, hvis den skal sælges hurtigt, forklarer Birgit Daetz:

»Hvis man sætter en for høj pris, kan man nemt risikere, at huset ligger i alt for lang tid. Tidligere har man sagt, at hvis man nu sætter den lidt dyrere, så kan man altid give et nedslag, når der skal skrives under. Det er dog ikke altid en god idé – der er faktisk nogle, der bliver valgt fra på den konto.«

Derudover kan boligforbedringer også være med til at sætte skub i salget.

»Hvis man har at gøre med en bolig, der har et rimeligt energi-mærke, en fornuftig planløsning og i det hele taget lever op til mange af de krav, en moderne familie har, så er det nemmere at få den solgt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

KLIK HER FOR AT FORSTØRRE GRAFIKKEN
KLIK HER FOR AT FORSTØRRE GRAFIKKEN
Vis mere

KLIK HER FOR AT FORSTØRRE GRAFIKKEN
KLIK HER FOR AT FORSTØRRE GRAFIKKEN
Vis mere

--- OOO --- OOO --- OOO ---



Solgte lejligheden på to dage


»Vi havde slet ikke regnet med, at salget ville gå så stærkt.«

Sådan lyder det fra 31-årige Jacob Andersen, der i nogle år har boet sammen med sin kæreste Tine Dræby Nielsen i en lille et-værelses lejlighed i Hillerød.

Parret havde truffet en beslutning om at sælge ejerlejligheden, da en ny vurdering viste, at den var steget i værdi. Desuden går de med tanker om at købe et hus.

Men at der blot skulle gå to dage, fra de første gang snakkede med EDC-mægleren, til der var skrevet under på papirerne, kom bag på dem. Og der blev oven i købet lagt 5.000 kroner oven i udbudsprisen, så lejligheden blev solgt til en million kroner i stedet for 995.000.

»Vi nåede ikke engang at lave en salgsannonce eller at tage billeder. Vi havde et møde med ejendomsmægleren mandag, og allerede onsdag var der fremvisning, hvorefter den blev solgt. Vi er meget overraskede over, at det gik så hurtigt,« siger Jacob Andersen, der arbejder som konditor.

Må bo hos bror

Det rekord-hurtige salg har da også medført lidt praktiske udfordringer for det unge par, som nu må bo i Jacobs brors kælder i en periode.



»Det fungerer fint nok, og de kan godt forstå vores situation. Lige nu er vi på ferie, men når vi kommer hjem, går vi i gang med at kigge på hus,« siger Jacob Andersen.

Han gætter på, at det især er den lave rente, der har sat gang i boligmarkedet: »Det er nok derfor, at der er mange, som godt vil slå til nu.«


--- OOO --- OOO --- OOO ---


​10 gode råd: Sådan sælger du dit hjem


1. Sæt en skarp og attraktiv pris
Vigtigst af alt: Køberne fokuserer i øjeblikket meget på prisen. Derfor handler det ikke bare om at følge med prisudviklingen, det handler om at være foran den. Naboens pris er ikke nødvendigvis rigtig. Mange boligsælgere sammenligner oftest med det, der står til salg. Hvis naboen har sat sit hus til salg 500.000 kr. over markedspris, så rammer også du skævt fra begyndelsen. Kig i stedet for på, hvad der er solgt – det kan mægleren fremvise eksempler på.

2. Ryd op og ryd ud
Lug ud blandt dine møblerog andre personlige genstande. Boligen må ikke være stoppet til med møbler – og et stærkt personligt præg kan også virke afskrækkende på køberne. Det er en balancegang, og der skal heller ikke være helt tomt. De skal kunne se mulighederne i boligen – hvordan lejligheden kan indrettes, hvis han eller hun flytter ind.

3. Alvorlige fejl skal udbedres – småfejl skal rettes
Alle alvorlige fejlbør være udbedret, for hvis der i tilstandsrapporten står, at vinduerne er rådne, så fokuserer de potentielle købere på vinduerne, så snart de træder ind. Ofte konkluderer de, at det vil være dyrt at udbedre de alvorlige fejl. Sørg derfor for at få ordnet det, der i tilstandsrapporten kaldes K2- og K3-fejl. Stram skruerne på håndtagene, få lagt den manglende fuge, skrub boligen skinnende ren og gå efter med en pensel.

4. Udskift de gamle vinduer
Vil du renovere boligen, så overvej grundigt, hvad du vil bruge pengene på. Selvom du sætter nyt køkken i, vil mange købere være uenige i din smag – og de penge får du ikke nødvendigvis ind igen ved et salg. Modsat kan det være en god idé at skifte vinduer, som er noget af det første, man lægger mærke til i boligen. De giver boligen et facelift, og som en sidegevinst er der ofte en lavere varmeregning.

5. Spørg vennerne til råds
Når du selv har ryddet op, er det en god idé at lade andre kigge din bolig kritisk igennem. Meget hurtigt vænner vi os nemlig selv til irriterende ting, som for eksempel at kommoden står lige ved indgangen.

6. Gør det hyggeligt
Et boligsalg handler også omat vise en hyggelig bolig, hvor de potentielle købere har en fornemmelse af, at her befinder man sig godt. Tag friske blomster ind fra haven, byd på nybagt kage osv. Undgå for alt i verden, at din bolig lugter dårligt.

7. Gør det unikke synligt
Alt hvad der øger herlighedsværdieni din bolig, skal du gøre synligt. Hvis du har frit udsyn til en sø, et flot landskab eller bare en charmerende havepavillon, så sørg for, at der er frit udsyn.

8. Lad naboerne ’sælge’ for dig
Har du gode naboer, så lad dem vide, at din bolig er til salg. Når der kommer købere, som er ude at se haven, kan det jo være, at naboen lader et ord falde om, at det er et rigtig godt kvarter.

9. Brug dit netværk
Mange har en ejendomsmæglertil at styre og fremme salget, men du kan med fordel hjælpe til ved at udnytte dit netværk. Eksempelvis har Facebook gjort det markant lettere at sprede budskabet til og via folk, du kender.

10. Giv køber alene-tid
Det er vigtigt, at du bliver vækeller går tur, når potentielle boligkøbere kommer for at se din bolig. Boligkøbere kan ikke lide, at ejerne kigger dem over skulderen eller blander sig i fremvisningen.

Kilde: Home

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.