Det er ikke kun briterne, der har grund til at spekulere over, hvordan deres økonomi vil se ud i kølvandet på ’brexit’.

Storbritanniens farvel til EU-medlemskabet, som nu er en realitet, vil få markante økonomiske konsekvenser i en lang række andre lande - også i Danmark.

Valgresultatet sendte i går det britiske pund ned på sit laveste niveau i 30 år, mens aktiemarkederne tog et voldsomt dyk, og de danske renter fulgte også med nedad.

»De europæiske landes økonomier er som dominobrikker, så når der sker noget i det ene land, påvirker det de andre. Derfor vil vi også mærke brexit i Danmark,« siger økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg til BT.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs, hvordan det britiske ’goodbye’ til EU-fællesskabet ifølge eksperterne vil påvirke danskernes privatøkonomi.


Det er ikke kun briterne, der har grund til at spekulere over, hvordan deres økonomi vil se ud i kølvandet på ’brexit’.

Storbritanniens farvel til EU-medlemskabet, som nu er en realitet, vil få markante økonomiske konsekvenser i en lang række andre lande - også i Danmark.

Valgresultatet sendte i går det britiske pund ned på sit laveste niveau i 30 år, mens aktiemarkederne tog et voldsomt dyk, og de danske renter fulgte også med nedad.

»De europæiske landes økonomier er som dominobrikker, så når der sker noget i det ene land, påvirker det de andre. Derfor vil vi også mærke brexit i Danmark,« siger økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg til BT.

Det britiske ’goodbye’ til EU-fællesskabet vil påvirke danskernes privatøkonomi på flere forskellige områder. Først og fremmest har det direkte betydning for vores pension. Når aktiemarkedet lider, som det skete i går, bliver den opsparede formue mindre værd.

»Pensionen er det område, hvor danskerne vil mærke en effekt i første omgang. De enkelte danskere kan gå ind på deres pensionsopsparing og se, hvad det har betydet,« forklarer Kim Valentin.

Også på boligmarkedet vil det få betydning, at briterne har sænket EU-flaget. Både de korte og de lange renter faldt i går som følge af, at internationale investorer nu flokkes om de sikre danske realkreditobligationer.

Det fastforrentede 2,5-procentlån, der lå på vippen, er nu røget ud til fordel for 2-procentlånet. Og også flekslånene er blevet billigere. F5-renten faldt fra 0,46 pct. til 0,35 pct, mens F3-renten dykkede fra 0,17 pct. til nu 0,06 pct. Besparelsen er henholdsvis 720 og 780 kr. på årsbasis per lånt million.

Økonomisk nedtur

»De danske realkreditobligationer betragtes som meget sikre, og derfor er det ikke overraskende, at investorernes efterspørgsel stiger på en dag, hvor de dårlige nyheder står i kø på andre markeder.

Det kommer boligejerne til gode i form af højere kurser og derved lavere renter,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun understreger dog, at boligejere ikke bør juble alt for meget over rentefaldet.

»På lidt længere sigt er det værd at huske på, at de lave renter er udtryk for en større usikkerhed, der nemt kan betyde lavere vækst og beskæftigelse i de kommende år,« siger hun.

Kim Valentin mener, at der er risiko for en større økonomisk nedtur i europæisk økonomi, som kan medføre fyringsrunder.

»Europa hænger i fingerneglene vækstmæssigt, og det her kan betyde, at vi kommer endnu mere bagud, end vi er i forvejen.

Alle de lande, der handler med England, vil opleve, at de engelske virksomheder annullerer ordrer, fordi pundet er faldet.

Dermed skal de have ekstra penge op af lommen for at købe f.eks. danske varer, og det har de ikke råd til. Næste skridt er, at folk bliver fyret,« siger Kim Valentin.

Hvad betyder brexit for ...

... boligejerne?

På den korte bane betyder den finansielle uro i Storbritannien, at investorer søger i ’sikker havn’ i Danmark. Det betyder, at efterspørgslen efter danske realkreditobligationer stiger, og dermed falder renten.

»Når det hele raser sælger investorerne ud af aktierne og placerer pengene et sted, hvor risikoen ikke er så stor, indtil stormen er blæst over,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Konkret er F5-renten faldet fra 0,46 pct. til 0,35 pct., mens F3-renten er dykket fra 0,17 pct. til nu 0,06 pct. I kroner og øre svarer det til henholdsvis 720 kr. og 780 kr. om året i besparelse per lånte million.

Det 30-årige, fastforrentede 2,5 pct. lån med afdrag er steget til over kurs 100, og derfor er det nu 2 pct.lånet, der ligger i kurs 96,7, som bliver udstedt ti nye låntagere.

... jobbet?

Ifølge finansrådgiver Kim Valentin er der ikke nogen tvivl om, at det britiske farvel til EU vil resultere i fyringer - særligt i industrien.

»Det vil blive dyrere for britiske virksomheder at købe varer i andre lande, og dermed bliver de tvunget til at annullere ordrer. Lige nu bliver der holdt alvorlige møder i bestyrelserne rundt omkring,« påpeger han.

Organisationen Landbrug & Fødevarer frygter, at det britiske EU-exit vil forringe vilkårene for at sælge varer til Storbritannien markant.

»Dansk eksport til Storbritannien vil øjeblikkeligt blive ramt på indtjeningen på grund af det kraftige fald i pundet,« siger cheføkonom Frank Øland ifølge Ritzau.

... rejserne?

Det britiske pund faldt i går omkring 10 pct. i forhold til dollaren til det laveste niveau siden 1985.

Så har du fundet kufferten frem fra loftet, fordi sommerferien skal bruges på shopping i London eller på whisky-smagning i Skotland, så frygt ej et britisk exit fra EU. For med brexit, hvor pundet står til devaluering, bliver det billigere at købe tøj og spiritus.

»Hvad det kommer til at betyde, kommer an på, hvor meget pundet falder. Jeg er ikke sikker på, devalueringen vil betyde så meget for flybilletter, men hotelværelset falder nok omkring 20 pct., og billetter til fodboldkampe bliver også billigere,« siger kommunikationschef hos Spies Torben Andersen.

... forbrugerne?

EU-borgere har en lang række fælles rettigheder som forbrugere. Uanset om det drejer sig om tøj, mobiltelefoner eller pakkerejser, sikrer europæisk lov, at vi alle har samme rettigheder og samme beskyttelse, ligegyldigt hvor vi er i EU. F.eks. er der særlige EU-regler for nethandel, der sikrer returret og regler om en rimelig handelspraksis. Derudover er der i EU også en lang række fælles sikkerhedsstandarder for, hvad produkter må indeholde.

Efter brexit kan du ikke være sikker på, at du har de samme rettigheder, når du køber varer eller tjenesteydelser i Storbritannien – enten online eller i fysiske butikker.

Til gengæld kan du – i hvert fald kortvarigt – glæde dig over, at du kan spare penge, da det britiske pund er faldet væsentligt i kurs.

... pensionen?

Det danske aktiemarked oplevede i går en af de største nedture nogensinde, efter at briterne har stemt for at forlade EU-samarbejdet.

Faldet i aktiekurserne kan aflæses direkte på din pensionsopsparing, der er blevet mindre værd. Alt afhængig af hvilken risikoprofil, du har, bliver en vis andel af din opsparing investeret i aktier. Når markedet tager et dyk, rammer det derfor din formue med det samme. Det toneangivende C20 Cap-indeks faldt i går med 6,4 pct.. Særligt hårdt er det gået ud over bankaktier og selskaber som Pandora, FLSmidth, ISS, Vestas og DSV.