Der er begyndende tegn på et opsving i boligsalget, men det skal ses i lyset af et voldsomt dyk, viser nye tal.

Danskerne har samlet set fået en langt større lyst til at handle boliger inden for det seneste år. Det kan ses på antallet af solgte huse og lejligheder, der er steget markant.

En ny statistik fra Boliga viser således, at villasalget fra januar til august i år er steget med 20 procent i forhold til sidste år på samme tid, mens stigningen for ejerlejligheder er på 31 procent...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan bolig-markedet er vågnet og har genoprejst sig. Hvad indebærer det, og hvad vil det betyde for markedet fremover?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Der er begyndende tegn på et opsving i boligsalget, men det skal ses i lyset af et voldsomt dyk, viser nye tal.

Danskerne har samlet set fået en langt større lyst til at handle boliger inden for det seneste år. Det kan ses på antallet af solgte huse og lejligheder, der er steget markant.

En ny statistik fra Boliga viser således, at villasalget fra januar til august i år er steget med 20 procent i forhold til sidste år på samme tid, mens stigningen for ejerlejligheder er på 31 procent.

Men det begyndende opsving skal holdes op mod den historiske krise, som boligmarkedet har gennemgået: Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at vi skal tilbage til slutningen af 1960erne for at finde en periode med færre hushandler end nu.

»Vi er på vej i den rigtige retning, men der er langt tilbage til toppen. Blot fordi antallet af bolighandler er steget ganske mærkbart i de seneste år, skal man passe på med at råbe hurra. For årsagen til, at det har kunnet stige så meget i de seneste år, er, at vi har befundet os på et historisk lavpunkt,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

 

Boligforsker Curt Liliegreen peger på den historisk lave rente som årsagen til det øgede hussalg i første halvdel af 2015:

»Faktisk har vi aldrig nogensinde i danmarkshistorien haft så lav en realkredit-rente, som den vi fik i begyndelsen af 2015, og det har stimuleret efterspørgslen. Det er klart, at der er nogle mennesker, som har fremrykket en handel, for nu var der altså mulighed for at låse renten i 30 år helt ned til 1,5 procent,« siger Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

Ringe i vandet

Tallene fra Boliga viser, at det stigende boligsalg ikke er isoleret til de største byområder.

I alle fem regioner er der registreret et øget salg af huse og lejligheder, og knækker man statistikken ned til lokalt niveau, har der været et øget salg af huse i 76 procent af postdistrikterne, et øget salg af ejerlejligheder i 88 procent af postdistrikterne.

»Det har det med at brede sig som ringe i vandet, og den effekt ser vi også på nuværende tidspunkt. På den måde er det positivt, at nogle af de steder i landet, der tidligere har haft det meget svært, også bevæger sig i den rigtige retning nu,« siger Lise Nytoft Bergmann.