Det kan være lidt af et projekt at begynde at kokkerere med ukrudtsplanter som skvalderkål og mælkebøtter. Men det smager godt, og der er gode penge at spare

Føj for pokker, det smager ikke godt! Jeg skynder mig at sluge mælkebøttebladet. Det skal tages alvorligt, når anbefalingen lyder, at det er de nye, lysegrønne blade, der egner sig til at spise rå. De store er bitre, kan jeg hermed afsløre.

Siden vi flyttede fra stenbroen i byen til villa i forstaden, har jeg ønsket mig at dyrke haven. Men selv om vi har både kirsebær, blommer, ribs, stikkelsbær og to tomat- og agurkeplanter i drivhuset, er den største afgrøde økologisk ukrudt.

Log ind med BT PLUS og bliv klogere på hvordan du bliver venner med dit ukrudt, laver lækre retter og sparer masser af penge på indkøb.

Det får du:

  • Artikel: Ven med skvalderkålen
  • Guide: 5 himmelske ukrudtsplanter
  • Guide: Sådan kommer du i gang med at spise ukrudt

Det kan være lidt af et projekt at begynde at kokkerere med ukrudtsplanter som skvalderkål og mælkebøtter. Men det smager godt, og der er gode penge at spare

Føj for pokker, det smager ikke godt! Jeg skynder mig at sluge mælkebøttebladet. Det skal tages alvorligt, når anbefalingen lyder, at det er de nye, lysegrønne blade, der egner sig til at spise rå. De store er bitre, kan jeg hermed afsløre.

Siden vi flyttede fra stenbroen i byen til villa i forstaden, har jeg ønsket mig at dyrke haven. Men selv om vi har både kirsebær, blommer, ribs, stikkelsbær og to tomat- og agurkeplanter i drivhuset, er den største afgrøde økologisk ukrudt.



Jeg googler ’spis dit ukrudt’, og sørme om der ikke findes en bog med samme titel. Forfatteren til bogen, Anemette Olesen, elsker ukrudt og afviser, at det er besværligt at skifte de velkendte grøntsager ud med ukrudt:

»Hvis du beslutter dig, er der jo intet til hinder. Vil du ud at bade, er det jo også nemt. Urter kan tørres og fryses, og så er de gratis. At opdage planterne, lære dem at kende og være sin egen jæger, giver en stor selvtilfredsstillelse.«

Det var derfor, jeg endte med mælkebøttebladet i munden. Vi har så mange, at vi kan holde en mellemstor kaninfarm kørende i længere tid. Men skvalderkålen er jeg mere interesseret i. Da jeg elsker pesto, vil jeg forsøge mig med mit livs første hjemmelavede pesto af skvalderkål. Jeg tjekker opskriften 50 gange og køber ingredienserne.

En lørdag formiddag føler jeg mig endelig klar til at springe ud i det. Plukker skvalderkål, hakker hasselnødder, ost og presser hvidløg. Resultatet ser desværre flottere ud, end det smager. Min første pesto er lidt bitter, og jeg er lidt skuffet. Mistænker hasselnødderne. Drysser sukker i. Næste gang prøver jeg med mandler. Men al begyndelse er svær, og træerne vokser ikke ind i himlen. Jeg er stolt af min første hjemmelavede pesto, og nægter at lade mig slå ud.

Kæmpe besparelse

Det er tidskrævende at lave sin mad fra bunden. Selvfølgelig er det nemmere at hive et glas pesto ned fra hylden i supermarkedet. Men besparelsen er god. En økologisk pesto koster godt 14 kr. for 90 gram i Netto. Min hjemmelavede pesto koster godt 8 kr. for 90 gram. Næsten halv pris – det luner en sparedronning. Og det luner, at min pesto er bæredygtig som bare fanden. Intet emballagespild her. Ingen transport, bearbejdning eller ukendte E-numre i pestoen.

Og ukrudt er ifølge Anemette Olesen sundere end alverdens kosttilskud. Udover at vi får en tur i naturen, frisk luft og røde kinder, er ukrudt sprængfyldt med vitaminer. Brændenælden, fyldt med jern og kisel, overgår f.eks. alle kosttilskud. Anemettes yndlingsplante er hvidmelet gåsefod. En kærlighed, hun ikke deler med landmændene, som hidsigt sprøjter mod den.

Anemette Olesen er inspirerende, og jeg vil også prøve at lave suppe og stuvning af skvalderkålen.

Next stop: Brændenælder

Efter skvalderkålen kaster jeg mig over brændenælden. Jeg husker mit besøg i en stenalderlejr i 3. klasse. Det var vildt for en ni-årig pige, at brændenælden, der gjorde så ondt at ramme med mine små, blege ben, kunne koges og puttes i munden, uden at stikke! Jo, det er bestemt en formildende omstændighed, at ukrudt kan spises.

Jeg mærker, at der er basis for et venskab med de ukuelige skvalderkål. Klokken slår frokosttid. Jeg skal have laks med– tadaa – min egen hjemmelavede pesto.

GUIDE: 5 himmelske ukrudtsplanter

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Skvalderkål

Skvalderkål smager som en blanding af gulderod og peber. Brug de unge, lysegrønne skud i salat, pesto, suppe eller som grønt drys på smørrebrødet.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

​Brændenælder

Naturens vitaminpille, der overgår alle kosttilskud. Sådan betegner Anemette Olesen brændenælden. Den er spækket med vitaminer og mineraler som jern, C-vitamin og kalium. Brændenælden er vidunderlig i supper, til stuvning, te og pesto. Du får det fineste mørke pulver, hvis du tørrer og pulveriserer den. Selv sandkagen får et drys med pulveret hos Anemette Olesen. Det giver den et sjovt grønprikket look.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

​Mælkebøtter

Bladene kan f.eks. bruges rå i salat. Men pluk de unge, lysegrønne blade, da de store bliver for bitre. De kan også blancheres eller spises med dressing for at tage bitterheden. Blomsterne ser festlige ud som pynt på salaten, hvilket også gælder for bellis/tusindfryd.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

​Hvidmelet gåsefod

Denne ukrudtsplante er særligt forhadt af landmænd, og de sprøjter ivrigt mod den. Pluk den, når den er ca. 15 cm høj. Kog den, og spis den på ristet brød med en æggeblomme og en klat smør.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

​Løgkarse

Løgkarse smager, som navnet siger, af løg og kan bruges som erstatning for løg, purløg eller karse. Den kraftige smag er også god til pesto.

Kilder: Anemette Olesen og Haveselskabet

Sådan kommer du i gang med at spise ukrudt

1. Se dig varm på en eller to slags ukrudt, du vil prøve kræfter med. Al begyndelse er svær og uoverskuelig. Gaber du over for mange sorter, er der fare for, at du går død, inden du er kommet i gang. Selv begyndte jeg med skvalderkålspesto.

2. Tjek forskellige opskrifter og køb på forhånd, hvad du skal bruge. Det gør det mere overskueligt at dele processen op i etaper.

3. Du gør sådan: laver skvalderkålspesto, brændenældestuvning eller grøn salat med mælkebøtter. Vær ikke for hård ved dig selv – det er ikke sikkert, at det smager himmelsk første gang. Øvelse gør mester, og snart har du skabt en ny, billig og sund vane.