Regeringen bør aflyse den bebudede annoncekampagne, der skal afholde flygtninge fra at søge mod Danmark, lyder det fra flere af landets største virksomheder.

En række virksomheder opfordrer nu i utvetydige vendinger regeringen til at droppe de planlagte annoncekampagner, der skal få asylansøgere til afholde sig fra at rejse mod de danske grænser.

I Jyllands-Posten advarer virksomhederne om, at annoncerne vil få Danmark til at fremstå som et lukket land, og at det i sidste ende vil gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

»Regeringen indrykker helsidesannoncer, hvor vi fortæller mennesker, at vi helst ikke vil se dem. Det bliver vi ikke rigere af, det bliver vi kun fattigere af, så herfra er anbefalingen at aflyse initiativet,« siger kommunikationsdirektør i Grundfos Kim Nøhr Skibsted til Jyllands-Posten.

Samme opfordring kommer fra Microsoft Development Center Copenhagen, der har ansatte fra 40 forskellige lande. Hos Norisol, der har 1.500 medarbejdere fordelt i Danmark, Norge og Sverige, frygter koncernchef Karsten Hoech, at annoncerne på sigt kan true væksten herhjemme.

»Overordnet set er det jo bare et eksempel på, at tonen er blevet for hård i forhold til udlændinge, og det kan jo bekymre, hvilke konsekvenser det får for væksten i Danmark,« siger Carsten Hoeck til Jyllands-Posten.

For godt en uge siden meddelte integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun var parat til at indrykke annoncer i udenlandske aviser for at holde flygtninge væk fra Danmarks grænser. Det skete som reaktion på, at EUs grænseagentur, Frontex, havde oplyst, at menneskesmuglerne var særdeles veloplyste, når det kom til velfærdsydelser og familiesammenføring i EU-lande.

Som noget af det første strammede regeringen vilkårene for asylansøgere herhjemme, og det er de stramninger, Inger Støjberg ønsker at sprede budskabet om.

I Jyllands-Posten afviser Venstre kritikken. Integrationsordfører Marcus Knuth (V) påpeger, at man ikke ønsker at sætte en stopper for udenlandsk arbejdskraft med kampagnerne, og at erhvervslivet tidligere har råbt vagt i gevær, hvor frygten viste sig at ubegrundet.