8.b på Nørre Alslev Skole på Lolland-Falster tilbød lokalområdet mindre opgaver mod en mønt eller to til klassens lejrtur. Flere aspekter i det arbejde er ikke faldt i god jord hos den lokale 3F-formand.

Umiddelbart er det ikke noget nyt i, at en folkeskoleklasse forsøger at tjene penge til en lejrtur ved at udføre forskellige småjobs.

Kort før jul omdelte 8.b på Nørre Alslev Skole foldere til lokalområdets beboere med samme formål. Prislejet for en halv times hundeluftning eller afhentning af juletræet var sat til 20 kroner, mens vask af vinduer i en hel stueetage kostede 35 kroner.

Niels Henriksen, der er socialdemokratisk byrådsmedlem og formand for fagforeningen 3F i Guldborgsund, fandt flere ting i forbindelse med dette arbejde for forargeligt.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER


- Jeg synes, at skolen har det problem, hvilket jeg også har skrevet til ledelse før jul, at man skulle opdrage de unge mennesker i, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, siger Niels Henriksen, der i den lokale avis direkte beskylder eleverne for sort arbejde og social dumpning.

- Det er ikke til at vide, om skolen har overholdt ting som miljølovgivningen, forsikringer og skattelovgivningen. Det ved jeg ikke, om skolen har undersøgt, fortsætter han.

Niels Henriksen ønsker ikke kun at belære de unge elever om dagens arbejdsmarked. Han hæfter sig også ved, at eleverne kunne komme til skade under arbejdet.

- Hvis man går ud og tilbyder sin arbejdskraft, må man fra skolens side side som minimum sikre sig forsikringer og instruktioner til de her unge mennesker, såfremt de nu kommer til skade, siger han.

Kritikken preller dog af som vand på en gås hos formanden for Nørre Alslev Skoles bestyrelse, John Bo Hansen.

- Jeg synes, at han skulle bruge sin energi et andet sted. Skolerne har været gennem nok besparelser, og der kommer flere og flere egenbetalinger. At børnene så kan skrabe penge sammen endda udenfor skoletiden, synes jeg er fint, siger John Bo Hansen, der glæder sig over, at eleverne ved arbejdet før har kunne få råd til fine ture til udlandet.

Skolen afviste at gøre noget ved sagen, og derfor skrev Niels Henriksen i stedet til Guldborgsund Kommunes børne-, familie- og uddannelsesudvalget. Men heller ikke de vil gøre noget ved sagen. 

- Vi er ikke enige med ham og kan ikke se problemer i det. Sådan gør man overalt i folkeskolen, siger formanden for udvalget, Janne Hansen (V), til Folketidende og pointerer samtidig, at børnene vil være forsikringsdækket gennem familien.

Den køber Niels Henriksen ikke helt.

- Formanden for børne-, familie- og uddannelsesudvalget siger, at hun mener, at børnene er forsikret gennem familien. Det mener jeg da ikke. Hvis nu de kommer til skade, så burde nogle have taget ansvar for, at de så også er forsikringsdækket. Så det er også én af de aspekter, der er i sagen

Men det er langt fra en ny ting, at blandt andet folkeskoleklasser laver lidt arbejde for at få råd til en lejrtur. Hvorfor pludselig gøre noget stort ud af det?

- Jeg har ikke oplevet før, at en decideret folder havner i min postkasse. Synes du, at det er okay, at man skal arbejde det dobbelte for det halve? Det har man altså et ansvar for at sige til de unge mennesker, at sådan er arbejdsmarkedet ikke, lyder det fra Niels Henriksen.

John Bo Hansen mener dog, at netop en vigtig læring om arbejdsmarkedet er involveret i dette arbejde.

- Jeg synes, at de unge lærer at tage et arbejde med det her. Men det er heller ikke sådan, at de er tvunget til at deltage. De gør det i fritiden og bestemmer selv, om de vil være med, siger John Bo Hansen og afslutter:

- H.C. Andersen sagde, at rejse er at leve. Det er også vigtigt for de unge, så de kan se andre kulture end blot den danske, og det skal en fagforeningsmand ikke sætte en stopper for.