SF og Enhedslisten sætter turbo på samarbejdet om dagpenge. Dansk Folkeparti er med på hjul

SF og Enhedslisten har gennem flere måneder med Pia Olsen Dyhr i formandsstolen fået klinket skårene. SF er trådt ud af regeringen, og Enhedslisten har lært af sidste års finanslovsforhandlinger, hvor de blev slået på målstregen til indflydelse af Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

Nu har de to partier indgået en tæt alliance for at lægge pres på regeringen i dagpengespørgsmålet. Så tæt at de to frontfigurer, er blevet sammenlignet med hovedpersonerne i kultfilmen ’Thelma & Louise’. En film, hvor to kvinder (Geena Davis og Susan Sarandon) lægger deres fastlåste og begrænsede liv bag sig. Filmen ender på tragisk vis med, at de to kvinder kører ud over en klippekant. Så tragisk regner Johanne Schmidt-Nielsen (EL) dog ikke med, at samarbejdet med Pia Olsen Dyhr ender.

Sammenhold

- Det her er første år, hvor regeringen ikke bare skal forhandle alene med Enhedslisten. SF er trådt ud af regeringen, og derfor giver det rigtig god mening at forhandle finanslov sammen. Det er klart, at Enhedslisten og SF ikke er enige om alting. Men vi står nu engang stærkest ved at stå sammen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Læs også: Dansk Folkeparti som tredje hjul

BT erfarer, at SF og Enhedslisten allerede gennem et stykke tid har holdt en del kaffemøder. Også i den gruppe der skal forhandle finanslov for de to partier, dvs. Pia Olsen Dyhr (SF), Jonas Dahl (SF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Frank Aaen (EL) og Stine Brix (EL). Det forlyder, at ideen til samarbejdet om finansloven i virkeligheden blev udtænkt af finansordførerne Frank Aaen og Jonas Dahl.

Besøgelsestid

Mens SF sad i regering, kritiserede SF Enhedslisten for ikke at kende sin ’besøgelsestid’, når der var mulighed for indflydelse. Omvendt kritiserede Enhedslisten SF for at løbe fra alle sine værdier i regeringssamarbejdet. Men nu har de to partier altså fundet hinanden igen. Og det er også lykkedes at finde en alliancepartner i Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der også gerne ser en dagpengeløsning ved finanslovsforhandlingerne.

Læs også: Overraskende samarbejde: SF og DF går sammen mod Thorning

Politisk kommentator Hans Engell fornemmede allerede for et par uger siden, at SF og Enhedslisten ville gå i fælles rød front mod Bjarne Corydon (S).

- Deres fælles front har til formål, at det ikke skal lykkes for Bjarne Corydon at spille de to ud mod hinanden ved de kommende finanslovsforhandlinger. Det vil formodentlig ikke lykkes dem at komme langt med at få dagpengereformen taget af bordet, men de vil ende med noget, som de begge har en interesse i at sige ’ja’ eller ’nej’ til, siger Hans Engell.

Hans vurdering er, at begge partiers vælgere er glade for, at de nu samarbejder. Dermed har de alt at vinde og kun meget ringe risiko for at miste på det.

Vælgerudveksling

- Når det handler om at tiltrække vælgere, så er de ikke hinandens hovedmodstandere. Vælgeranalyser viser, at Enhedslisten udveksler flere vælgere med Dansk Folkeparti, og SF udveksler først og fremmest vælgere med De Radikale. SF er for miljøforkæmpere og skolelærere. Enhedslisten er det sociale parti for de fattige, misbrugeren og industriarbejderne. Det er to vidt forskellige partier, siger Hans Engell.

Hans vurdering er, at de personlige relationer og kemien også er betydeligt bedre mellem Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Olsen Dyhr, end den nogensinde blev med både Annette Vilhelmsen og Villy Søvndal. Den køber Johanne Schmidt-Nielsen dog ikke umiddelbart.

Læs også: Træt af S-regeringen: 3F vil sende penge efter politik - ikke partier

- Jeg ved godt, at kommentatorer taler meget om kemi, men vi kan konstatere, at SF nu står ved siden af os i at løse dagpengeproblemet. Jeg tror, at det har større betydning, at SF ikke længere sidder i regering, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Selvom ’den røde front’ i samarbejde med Dansk Folkeparti vil lægge maksimalt pres på regeringen for at få en dagpengeløsning, så har både statsministeren, finansministeren og den nye radikale formand været ude at afvise enhver tanke om det.

Det kan være, at det lykkes at få nogle forbedringer på genoptjeningsretten og måske på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Ellers skal den fælles sejr hives hjem på andre punkter, vurderer Hans Engell.

Løfter sløret

Vi har stadig til gode at se Enhedslistens endelige krav til finansloven, men Johanne Schmidt-Nielsen løfter lidt af sløret:

- Vi er enige med SF om dagpengene, den grønne omstilling og kampen mod social dumping. Ellers vil vore krav ligge i den borgernære velfærd, dvs. på børn, skoler og ældre. Og så handler det om at få skabt arbejdspladser, både offentlige og private. Det er da helt tosset, at der går så mange ledige, samtidig med at vore sosu-assistenter, sygeplejersker og pædagoger skal løbe stærkere, end de kan holde til, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og SF-formandens budskab ligner til forveksling:

- For SF er det helt centralt, at vi sikrer en finanslov med klare forbedringer for vores børn med flere pædagoger i daginstitutionerne, forbedring af vort fælles miljø og ikke mindst drikkevandet, og så naturligvis en dagpengeløsning. Vi har ingen ultimative krav, så det ville klæde regeringen heller ikke at have det, siger Pia Olsen Dyhr.