Dansk Folkeparti og de Konservative vil forsøge at få genindført de ridende betjente i de igangværende politiforhandlinger. Hvis det styrker politiet, er Socialdemokraterne også med.

Den nye flerårige aftale for politiet, der i disse dage forhandles på plads i Finansministeriet, kan give et comeback til politihestene. Både Dansk Folkeparti og de Konservative bringer hestene til forhandlingsbordet.

»Politiheste skaber tryghed. Og i meget tumultariske situationer flytter folk sig altså, når sådan en hest kommer. Det kan eksempelvis være i forbindelse med fodboldkampe. Der giver politiheste betjentene et solidt overblik,« siger de Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen (K).

Dermed er han helt på linje med blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, der også taler varmt for at genindføre politihestene, der har været på pension siden 2012.

»Det var ærgerligt, at man lukkede dem ned,« siger Søren Pape Poulsen, der »ikke er skræmt over«, at politihestene ser ud til at koste i omegnen af ni millioner kroner at genindføre.

Hos Socialdemokraterne er retsordfører Trine Bramsen (S) også lydhør over for idéen.

»Alt, hvad der kan styrke dansk politi, ser vi meget gerne på,« siger hun.

Men der er et »men«:

»Man kan ikke ride på to heste i forhandlingerne. De penge, man vil bruge på flere betjente, kan man ikke samtidig bruge på politiheste. De penge, man vil bruge på nye IT-systemer, dem kan man heller ikke samtidig bruge på politiheste,« siger hun.

Dansk Folkeparti kræver 2.000 flere betjente i gaderne den næste årrække, mens de Konservative har spillet ud med 1.500 betjente.

»Politik er prioriteringer, og de her penge skal tages et andet sted fra. Så jeg savner, at de fortæller, hvad der så ikke skal prioriteres,« siger Trine Bramsen henvendt til de to borgerlige partier.

Det var under justitsminister Morten Bødskov (S), politihestene i 2012 blev sløjfet efter at have været tilbage i gaderne i knap 15 år. Men Socialdemokraterne er altså ikke afvisende over for at genindføre de ridende betjente, selv om de stod i spidsen for at nedlægge dem:

»Det, der er udgangspunktet for os, det er fagligheden - hvordan vi styrker dansk politi bedst muligt. Vores tilgang beror på politiets vurdering af, hvad der er nødvendigt,« siger Trine Bramsen.