Vi er blevet gode til at hjælpe nydanske unge, der er involveret i æresrelaterede konflikter med deres familier. Til gengæld mangler vi viden om forebyggelse, og det skal der laves om på, understreger socialminister Manu Sareen.

Når der opstår konflikter i nydanske familier, fordi forældrene vil vælge deres datters kæreste eller ægtefælle, eller fordi faren forbyder sin søn at leve et helt almindeligt ungdomsliv med fester og fritidsaktiviteter, er vi i Danmark gode til at stå klar med rådgivning og hjælp.

Til gengæld er vi ikke gode nok til at forhindre de æresrelaterede konflikter, inden de opstår. Og det skal der laves om på nu, fortæller socialminister Manu Sareen (R). Han er derfor vært for en international konference i København, hvor praktikere, forskere, eksperter, embedsmænd og NGOer fra flere forskellige lande skal udveksle erfaringer om, hvordan æresrelaterede konflikter undgås.

»En stor del af den indsats, vi har lavet i dag, handler om, hvad vi gør, når skaden er sket. Og den indsats er blevet til, ved at vi har vidensudvekslet og fået erfaringer fra andre lande som blandt andre Norge og England, og derfor giver det virkelig god mening, at vi inviterer en masse mennesker til Danmark. Vi er blevet gode til at hjælpe, når skaden er sket, men nu skal vi begynde at forebygge også,« siger Manu Sareen og fortsætter:

»De her alvorlige konflikter burde jo slet ikke finde sted i første omgang. Retten til at bestemme over egen krop og til selv at vælge uddannelse og ægtefælle er jo ens for alle unge uanset familiebaggrund.«

Tal fra Socialministeriet viser, at der eksisterer omfattende social kontrol blandt nydanske unge - især i forhold til parforhold, køn og seksualitet - og at det særligt går ud over pigerne. Eksempelvis må halvdelen af de nydanske unge ikke have en kæreste for deres familie, mens hver fjerde oplever, at familien er med til at vælge deres ægtefælle. En fjerdedel af de unge frygter, at familien vælger en ægtefælle mod deres vilje. I Danmark har vi desuden også set eksempler på, at kontrollen bliver så omfattende, at det ender i æresdrab.

Derfor skal konferencen have fokus på, hvordan forældrene kommer i tale, og hvordan de unge kan få viden om deres rettigheder og ligestilling, så de kan sige fra, når familien vil tage kontrol over deres liv.

»Og det skal vi udveksle erfaringer om på konferencen. Vi skal lære af de andre lande, og de skal lære af os. Og når vi så har samlet en god bunke viden sammen, har vi mulighed for at opbygge strategier, så vi kan få hjulpet de problemramte familier,« betoner Manu Sareen.

Konferencen afholdes både mandag og tirsdag, og deltagerne kommer fra Sverige, Norge, Tyskland, England, Belgien, Schweiz, Holland, Finland, Canada, Østrig og Rumænien.