Enhedslisten vil have mere at sige end under Nyrup. De Radikale tager ikke ministerposter for givne.

Valgets store vindere, Enhedslisten og De Radikale, presser den kommende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt fra hver sin side for at få indflydelse på regeringsgrundlaget.

Enhedslisten ikke skal med i regeringen, men vil gerne præge regeringsgrundlaget, fortæller partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen,

- Jo mere, vi får lov til at præge regeringsgrundlaget, jo lettere bliver det at samarbejde, siger Johanne Schmidt-Nielsen efter et møde på Helle Thorning-Schmidts kontor på Christiansborg fredag eftermiddag.

De har en løs aftale om at mødes igen søndag.

Enhedslisten, som tredoblede sit mandattal, regner med at få mere at skulle have sagt, end da partiet var støtteparti for den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1990'erne.

- Vi er væsentligt flere mandater, end da han var statsminister, så vi forventer da at få væsentligt større indflydelse end dengang, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, vil gerne med i regeringen. Men før den radikale medvirken kan afgøres, skal regeringsgrundlaget være på plads.

- Jeg regner ikke med noget som helst, før der er et regeringsgrundlag, som de tre partier kan stå inde for, siger Vestager om udsigten til en regering mellem Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

- Det er ikke en given ting, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Vestager.

Hun var også fredag eftermiddag til møde med Helle Thorning, der er udnævnt til kongelig undersøger af mulighederne for at danne regering.

Den kommende statsminister erkender, at der er masser af udfordringer i at finde fælles fodslag hos partierne bag en ny regering.

- Skattepolitikken er et godt eksempel, siger hun til DR.

Et andet eksempel er forringelsen af efterlønnen, som ligger i den tilbagetrækningsreform, som De Radikale har aftalt med den afgående regering.

Socialdemokraterne, SF og De Radikale vil lørdag begynde forhandlingerne om et regeringsgrundlag.

/ritzau/