I 2004 forhindrede Christian Mejdahl (V) som Folketingets formand oppositionen i at stille spørgsmål. Nu kritiserer Venstre den nuværende formand for at løfte pegefingeren i forhold til spørgelystne folketingsmedlemmer.

Venstre kritiserer, at Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), opfordrer til »mådehold« i antallet af spørgsmål.

Tilbage i 2004 nøjedes den daværende formand for Folketinget, venstremanden Christian Mejdahl, ikke med at kritisere spørgelystne medlemmer. Han forhindrede direkte oppositionen i at stille spørgsmål til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

SF og Enhedslisten havde dengang anmeldt en lang række spørgsmål, men Christian Mejdahl greb ind og reducerede antallet af spørgsmål med 102.

Men Venstre mener ikke, at den aktuelle sag, hvor partiets politiske ordfører har stillet knap 700 spørgsmål til kulturministeren, kan sammenlignes med oppositionens ønske om at stille spørgsmål om Irak-krigen.

- Det må folk selv vurdere. Det, jeg kan konstatere, er, hvordan tingenes tilstand er i 2012. I Folketingssalen har man ikke længere en medspørgeinstitution, og oven i købet lægger Lykketoft op til en begrænsning af den skriftlige spørgeinstitution. Det vil sige, at man begrænser oppositionens - uanset om den er rød eller blå - mulighed for at kontrollere regeringen yderligere, siger folketingsmedlem Martin Geertsen (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Tidligere onsdag udsendte han en pressemeddelelse, hvor han kritiserede Mogens Lykketoft i skarpe vendinger:

- Vi synes, at det principielt er meget betænkeligt, hvis Folketingets formand kommer til at fungere som regeringens »lakaj« i stedet for at varetage Folketingets interesser over for den til enhver tid siddende regering, sagde han.

I 2004 afviste Christian Mejdahl, at han begrænsede ytringsfriheden og debatten, da han forhindrede oppositionen i at spørge:

- Hvis den mængde af medspørgere skulle have haft ordet, måtte vi indstille os på en debat på mellem 10 og 15 timer. Det var ganske simpelt ikke rimeligt. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at 17 hovedspørgere og 24 medspørgere, som var antallet efter nedskæringen, ikke kunne komme til bunds i sagen, sagde Christian Mejdahl til dagbladet Information dengang.