Venstre er imod en obligatorisk registrering af, hvilke hverv og økonomiske indtægtskilder, der findes ved siden af folketingsjobbet. Men ender det med at blive vedtaget, må man som udgangspunkt rette ind, siger Bertel Haarder.

Der er tale om unødvendigt regeltyranni, hvis Folketinget gør det obligatorisk for medlemmerne at registrere biindtægter og -hverv såsom forfatterskaber eller bestyrelsesposter.

Det siger Venstres medlem af Folketingets ledelse, præsidiet, Bertel Haarder (V). Han må dog sande, at et politisk flertal ser ud til at få stemt ændringen igennem i Folketinget, som har debatteret spørgsmålet siden 1966.

»Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være obligatorisk. Dansk folkestyre har klaret sig siden 1849 uden obligatorisk registrering, og det tror jeg også, vi kan klare i dag,« siger Bertel Haarder, som selv på Folketingets hjemmeside har registreret, at han er forfatter og har såkaldt selskabsinteresse i en række danske virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Carlsberg.

Ifølge Information er et flertal i Folketingets Præsidium bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten blevet enige om, at det såkaldte hvervregister skal være obligatorisk for alle landspolitikere.

Bliver ændringen vedtaget, vil Venstre ifølge Bertel Haarder følge reglerne. Også selv om der med ændringen ikke er lagt op til, at der skal være nogen straf, hvis man ikke følger reglementet.

»Det gør det ikke bedre, synes vi. For hvis man vedtager det, så skal man da rette sig efter det, uanset om der er straf eller ej. Mellemvejen, hvor der ikke sker noget, hvis du ikke gør det, den synes vi er fjollet,« siger Bertel Haarder, som dog ikke kan garantere, at nogle vil vælge at gå imod.

»Det er muligt, at nogle medlemmer ikke vil, da de mener, det er en krænkelse af privatlivets fred,« siger han.

Venstre har hidtil afvist ændringen og argumenteret for, at det må være op til vælgerne at afgøre, om de vil have en politiker siddende, der deler oplysningerne eller holder dem privat.

»Vælgerne kan selv på internettet se, om deres kandidat er registreret, og hvis de lægger vægt på det, så kan de vælge ikke at stemme på vedkommende,« siger han.

Spørgsmål: Nogle vil måske tænke, at hvis man ikke lægger oplysningerne frem, så har man noget at skjule. Hvad siger du til det?

»Så vil jeg svare med et andet spørgsmål: Grunden til, at du ikke har lagt din selvangivelse ud på din Facebook-side, er det fordi, du har noget at skjule? Sådan kan man jo blive ved,« siger Bertel Haarder.

Dansk Folkepartis medlem af præsidiet, Pia Kjærsgaard (DF), kan ikke forstå modstanden mod den obligatoriske registrering.

»Det er logisk, at hvis man har et hverv ved siden at sit folketingsarbejde, så registrerer man det for ikke at skabe unødige komplikationer for ens parti eller en selv. Hvorfor ikke? Jeg kan ikke se problemet i det, andet end at det begynder at blive en principsag - og den kan jo nogle gange være lidt svær at forsvare,« siger Pia Kjærsgaard til Information.

Ifølge avisen vil en manglende registrering kun »straffes« med offentliggørelsen af en liste over de fraværende folketingsmedlemmer. Samtidig kontrolleres oplysningerne i registret ikke, så man kan i princippet undlade at oplyse alle eller visse hverv.