Engelsk og tysk gør det ikke alene. Ifølge Venstre skal alle skoleelever lære tre fremmedsprog.

Alle børn skal have stiftet bekendtskab med tre fremmedsprog, når de forlader folkeskolen. Det mener Venstre, som roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at ville indføre engelsk fra 1. klasse, men som samtidig synes, at det giver plads til endnu et fremmedsprog på de ældste folkeskoleelevers skema, skriver Berlingske.

- Vi vil gerne gå skridtet videre, når det gælder om at styrke elevernes kompetencer i fremmedsprog. Med engelsk i 1. klasse er der plads i skemaet og hovederne til tysk eller fransk i mellemskolen, og så et tredje sprog i udskolingen. Det kan for eksempel være spansk eller kinesisk, siger Karen Ellemann, uddannelsesordfører for Venstre, til avisen.

Hun vil tage kravet om et tredje fremmedsprog med til forhandlingerne om en folkeskolereform, hvis ikke det er en del af regeringens udspil, som ventes fremlagt på tirsdag.

Et andet vigtigt krav for Venstre er, at den nuværende regel om, at skolerne kun må holdopdele eleverne i 50 procent af timerne, fjernes.

- Som jeg hører statsministeren, lægger hun først og fremmest op til, at der kan laves holddannelse i de såkaldte aktivitetstimer. Holddannelsen bør ikke stoppe her. Men vi vil ikke tilbage til udvidet og grundkursus, for skolerne skal både kunne dele eleverne op efter niveau, køn, fag og en masse andre ting, siger Karen Ellemann.

Selv om der er tale om to meget vigtige krav for Venstre, så understreger Karen Ellemann, at hun ikke er ultimativ.

- Udgangspunktet for forhandlingerne om folkeskolen er ikke, at vi møder op med ultimative krav, men at vi møder op med begejstring, fordi det er glædeligt, at regeringens udspil efter alt at dømme kommer til at ligne Venstres så meget, siger Karen Ellemann.

Hos de Konservative betragter uddannelsesordfører Mai Henriksen det dog som »meget tæt på afgørende«, at reglen om, at eleverne skal have halvdelen af deres undervisning i stamklassen, droppes.

- Hvis man virkelig vil kunne undervisningsdifferentiere og målrette undervisningen til de behov, eleverne har, så er det helt nødvendigt, siger Mai Henriksen.

De konservative bakker også op om engelsk fra 1. klasse, men har ingen planer om et tredje fremmedsprog. Til gengæld ønsker partiet allerede at starte med andet fremmedsprog i 5. klasse, et år tidligere end i dag.

Det var søndag ikke muligt at få en kommentar til de borgerlige krav fra Socialdemokraterne. Men statsminster Helle Thorning-Schmidt har udtalt til Berlingske, at hun mener, at der er en unik mulighed for at opnå et bredt forlig om folkeskolen, fordi de nuværende forligspartier ønsker at gå i samme retning.