Det er en forkert idé, når forlaget Lindhardt og Ringhof foreslår at vende tilbage til en regulering af bogpriserne, mener Venstre. Dansk Folkeparti er åben for at se på en justering af ordningen.

Selvom danske boghandlere i år er lukket på stribe, og forlagenes omsætning er faldet markant, så skal vi ikke tilbage til en tid med faste bogpriser.

Det fastslår kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V), efter at administrerende direktør på forlaget Lindhardt og Ringhof, Lars Boesgaard, i et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R) opfordrer ministeren og resten af Folketinget til at »genoverveje modellen med frie bogpriser«. Lars Boesgaard foreslår blandt andet at indføre en karensperiode på tre-fire måneder med faste bogpriser på nye udgivelser.

- Det er en forkert idé. Nu har vi endelig fået gjort sådan, at vi har fået et frit og fair bogmarked, som gør, at der er mange flere mennesker, der har råd til at købe bøger, og dermed får vi skabt flere boglæsere, end vi ellers ville have gjort, siger Michael Aastrup Jensen.

Adgangen til billigere bøger i supermarkedet og på internettet har især gjort det sværere for forfattere, der ikke ligger i toppen af bestsellerlisterne, at opretholde en fornuftig indtægt, lyder et af Lars Boesgaards argumenter for at vende tilbage til en model med faste bogpriser.

Venstre anerkender, at den danske bogbranche ligesom mange andre brancher er presset, men sådan er det også på de store sprogmarkeder som eksempelvis USA, siger Michael Aastrup Jensen. Han opfordrer derfor til et øget fokus på e-bogsmarkedet, hvor den danske bogbranche bør være mere aggressiv i sin prisstruktur.

- Det er alt, alt for dyrt i dag at købe en e-bog i forhold til, hvis du vil købe en engelsk e-bog. Selvom vi er et lille sprogmarked og dermed ikke kan have samme priser som et stort sprogmarked som det engelske eller amerikanske, så bliver vi nødt til at fokusere helt anderledes på det, siger V-ordføreren.

Dansk Folkeparti står foreløbig fast på de frie bogpriser, men er ikke lige så kategorisk som Venstre.

- I Dansk Folkeparti vil vi gerne se på, om vi eventuelt kan justere noget af det, vi tidligere har besluttet, men her og nu kan jeg ikke lægge mig fast på det. Jeg har bedt om en undersøgelse af hele situationen på bogmarkedet af Boghandlerforeningen, og den har jeg ikke modtaget endnu, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Det danske bogmarked blev fuldt liberaliseret 1. januar 2011. Under strukturen med de fast bogpriser fastsatte forlagene prisen på en bog i den første salgsperiode.