Venstre har planer om at fremsætte et ændringsforslag til regeringens lovforslag om inddragelse af Syrien-krigers pas, der førstebehandles fredag. Oppositionspartiet vil have udrejseforbud til »terrorzoner« med i forslaget.

Står det til Venstre, skal en rejse til Syrien, Irak og andre steder, der kan karakteriseres som »terrorzoner«, kræve en forhåndstilladelse fra de danske myndigheder.

Og det vil oppositionspartiet have skrevet ind i regeringens lovforslag om, at man skal kunne inddrage Syrien-krigeres pas, hvis der er mistanke om, at de er på vej til at deltage i en væbnet konflikt i eksempelvis Syrien.

»Derfor vil vi fremsætte et ændringsforslag til regeringens lovforslag. Regeringen foreslår et udrejseforbud, men vi foreslår et decideret indrejseforbud til på forhånden definerede områder, hvor der er en høj grad af terroraktivitet, og hvor der er risiko for radikalisering,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V).

Regeringen lægger i lovforslaget selv op til at udstede et udrejseforbud til danske Syrien-krigere, men Venstre vil altså have mere vidtrækkende muligheder for at forhindre, at radikaliserede unge rejser til såkaldte terrorzoner.

Helt konkret lægger Venstre op til, at der med hjælp fra de danske efterretningstjenester skal udarbejdes en liste over områder og lande, danskerne ikke må rejse til uden en tilladelse fra myndighederne.

»Vi er noget bekymrede for, at regeringens forslag vil betyde, at nogle af de her Syrien-krigere flyver under myndighedernes radar, og at man ikke får ram på dem. Derfor foreslår vi, at hvis man rejser ind i de her terrorzoner uden en forudgående tilladelse fra myndighederne, så kan man som dansk statsborger ryge seks år i fængsel. Og hvis man er på opholdstilladelse her i landet, skal man kunne miste sin opholdstilladelse,« siger Martin Geertsen.

Venstre er samtidig en del af det flertal uden om regeringen, der ifølge dr.dk tegner sig for at ville sætte en udløbsdato på regeringens lovforslag - en såkaldt solnedgangsklausul.

»En solnedgangsklausul betyder, at en lov automatisk udløber efter en årrække. Og da der er tale om noget lovgivning, som er ret indgribende i forhold til folks rejsemønstre, så foreslår vi en solnedgangsklausul. Det betyder, at vi så måske skal forhandle om loven igen om fem år,« betoner Martin Geertsen.

Regeringens lovforslag førstebehandles fredag og ventes indført 1. marts.