Der skal sendes flere penge til bekæmpelse af den personfarlige kriminalitet på gadeplan, mener Venstre, der vil genåbne politiforliget. Useriøst at løbe fra aftale, siger justitsministeren.

Omfattende angreb på en skadestue i Odense, kriminelles opkrævning af beskyttelsespenge fra restaurationer og salg af narkotika på Vesterbro.

En række sager i løbet af den seneste tid får nu Venstre til at kræve, at man genåbner politiforliget og sikrer politiet flere penge til at bekæmpe den såkaldte personfarlige kriminalitet på gadeplan.

Pengene skal blandt andet findes ved, at politiet skal bruge færre resurser på at jagte cykler uden lys i trafikken. Desuden vil Venstre flytte nogle penge fra bandeindsatsen i den vestlige del af Danmark, hvor man har oprettet den såkaldte Task Force Vest.

- Jeg synes, problemerne med pushere på Vesterbro og hash på Christiania er langt værre end nogle cyklister, der kører over for rødt eller drejer til højre et sted, man ikke må, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Han har sammen med Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, og partiets finansordfører, Peter Christensen, sendt et brev til justitsministeren med beskeden om, at politiforliget bør åbnes igen.

- Man skal være både blind og døv for ikke at se, at der er nogle alvorlige ændringer i kriminalitetsmønstrene, og vi har nogle meget alvorlige problemer, som politiet kæmper imod, og derfor er det vigtigt at sætte ind og se, hvad der er vigtigst, understreger retsordføreren.

Tirsdag holder partierne bag det seneste politiforlig et møde for at diskutere forliget med blandt andre politiet, og her vil Venstre troppe op med sine planer om en omprioritering af politiets midler.

Men allerede inden mødet bliver meldingen fra Venstre modtaget med hovedrysten fra justitsminister Morten Bødskov (S).

- Jeg synes, det er useriøst at løbe fra en aftale, der ikke engang er et år gammelt, slår Morten Bødskov fast.

Han mener ikke, at man skal tage penge fra hverken indsatsen mod cykler, der kører ulovligt i trafikken, eller Task Force Vest.

- Det overrasker mig virkelig, at det er Venstres besked til de borgere, der bor i Esbjerg, Aarhus og Aalborg, hvor der er alvorlige problemer med rockere og bander, at man vil nedprioritere rocker- og bandeindsatsens i hele Jylland, siger ministeren, der betegner Task Force Vest som »helt nødvendigt«.

Han kan heller ikke se, hvorfor Venstre vil tage penge fra politiets indsats overfor trafikanter, der kører ulovligt.

- I forhold til det forslag er det et helt forkert signal at sende. Der er alt for mange, der kommer til skade i trafikken eller mister livet, og det er vigtigt, at politiet er til stede. Generelt vil jeg opfordre Karsten Lauritzen til, at han lader være med at lege politidirektør på Christiansborg, siger Morten Bødskov.

Venstre har allerede i sit forslag til en finanslov for 2013 luftet tanken om at omprioritere dele af politiets penge, ligesom det før har været fremme, at dele af de øremærkede penge til bandeindsatsen i Jylland for eksempel kunne bruges på indsatsen mod uro i Odense-bydelen Vollsmose.