Så længe Sundhedsstyrelsen ikke ændrer sine anbefalinger, forholder regeringen sig i ro i sag om bivirkninger ved børnevaccine.

Der er ikke umiddelbart optræk til nogen politisk handling i sagen om de rekordmange erstatningssager om bivirkninger ved børnevaccinen Di-Te-Ki-Pol-Hib. Det fastslår Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann (V).

»Så længe Sundhedsstyrelsen ikke har ændret deres anbefaling, ser jeg ikke grund til at foretage et politisk initiativ,« siger Jane Heitmann.

V-ordføreren understreger, at politikerne »naturligvis« følger udviklingen om eventuelle bivirkninger tæt.

Vaccinen, der blandt andet virker mod difteri, stivkrampe og kighoste, kan i sjældne tilfælde give bivirkninger i form af kontaktallergi og kløende knudedannelse på huden. Det skyldes formentlig et aluminiumsholdigt stof i vaccinen.

Foreløbigt har 271 forældre anmeldt vaccinebivirkninger. 177 af sagerne er afgjort, og 171 har fået medhold og en erstatning på 25.000 kroner.

Selv om de 271 indberetninger er 271 for mange, så hæfter Jane Heitmann sig ved, at tallet trods alt er begrænset, når man holder det op mod de 160.000 vaccinationer, der årligt bliver givet i Danmark.

»Det er et relativt lille antal i forhold til de mange vacciner, der bliver givet. Sundhedsstyrelsen har ikke ændret deres anbefalinger og anbefaler stadig, at man lader sine børn vaccinere. Det er vigtigt, at forældre bakker op om vaccinationsprogrammet, og det er der heldigvis op mod 90 procent af de danske forældre, som gør,« siger hun.

Heller ikke Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti mener, at sagen kalder på politisk handling foreløbigt. Begge partier opfordrer dog medicinalindustrien til at investere mere i forskning af bivirkninger ved deres vacciner,

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra LIF, der er brancheorganisation for medicinalindustrien.