Venstres retsordfører vil have Statsministeriet undersøgt, og hvis Helle Thorning-Schmidt har været vidende om Morten Bødskovs løgn til Retsudvalget, må hun drage den politiske konsekvens.

Det skal have politiske konsekvenser for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvis hun har været orienteret om de fejlagtige oplysninger som daværende justitsminister Morten Bødskov (S) gav til Folketingets Retsudvalg om det meget omtalte besøg på Christiania, uden at give oplysningerne videre med det samme.

Det fastslår Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), efter det onsdag er kommet frem, at Statsministeriet i flere uger vidste, at daværende justitsminister Morten Bødskov havde løjet over for Folketingets Retsudvalg om, hvorfor en tur til Christiania blev aflyst, men fortav oplysningen.

»Hvis statsministeren har været vidende om og været med til at give Folketingets Retsudvalg fejlagtige oplysninger, så må hun selvfølgelig drage den politiske konsekvens af det. Det skal vi have undersøgt,« siger Karsten Lauritzen.

Oplysningerne om Statsministeriets kendskab til Bødskovs svar fremgår af en mailkorrespondance mellem Justitsministeriet og Statsministeriet 19. november 2013.

Her sender Justitsministeriets nu hjemsendte departementschef, Anne Kristine Axelsson, en mail til Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen. Mailen er et udkast til Morten Bødskovs udtalelse om Christiania-sagen.

Justitsministeriet rolle i sagen er allerede i gang med at blive undersøgt, men den undersøgelse skal udvides, understreger Venstre.

»Det illustrerer behovet for at få undersøgt den her sag i endnu større omgang, end man har lagt op til, for Statsministeriet har åbenbart været tæt inde over den her sag, og når Statsministeriet departementschef har været så velorienteret, så har jeg ikke fantasi til at forestille mig andet, end at statsministeren også har været orienteret,« siger Karsten Lauritzen.

»Det er meget alvorligt, hvis man har den situation, at statsministeren er bekendt med, at en minister har løjet over for Folketinget og ikke vælger at gribe ind. Det skal vi have kortlagt. Når vi ved det, så kan man se på, om det er så alvorligt, at man skal drage politiske konsekvenser som i Morten Bødskovs situation. «

Det står endnu ikke klart, om statsminister Helle Thorning-Schmidt 19. november personligt blev gjort bekendt med oplysningerne om løgnen til retsudvalget. Hun afviser dog, at hun eller medarbejdere i Statsministeriet er blevet orienteret om Christiania-forløbet før denne dato.

Venstre vil have statsministeren til at svare på spørgsmålet i et samråd.

Ifølge BTs oplysninger kendte Helle Thorning til de hemmelige mails.