Selvom Venstre finder det sympatisk, at danske kurdere tager til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat, ændrer det ikke på, at partiet vil straffe de hjemvendte krigere.

Uanset om man drager til Syrien eller Irak for at kæmpe med eller imod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS), skal man straffes, hvis man vender tilbage til Danmark. Sådan lyder dommen fra Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), efter at Politiken mandag kunne fortælle, at mindst ti kurdere er draget til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat.

»Jeg synes, det er utroligt sympatisk at ville bekæmpe IS, men man skal holde sig væk fra det område. Det er en konflikt, der ikke har noget at gøre med folk, der har valgt at bosætte sig her i Danmark,« siger han.

Venstre har med opbakning fra Dansk Folkeparti og de Konservative foreslået at lade det koste op mod seks års fængsel at rejse til Syrien eller Nordirak uden forudgående tilladelse fra de danske myndigheder. Og det er uanset hvilken side af konflikten, man kæmper på, understreger Martin Geertsen:

»Vi forsøger at minimere risikoen for, at der vender radikaliserede muslimer tilbage til Danmark. Vi har ingen ambitioner om at lave en positiv- eller negativ-liste over hvilke organisationer, det er i orden at kæmpe for eller imod.«

Danmark støtter kurdernes kamp mod Islamisk Stat og har sagt ja til at transportere lette våben til kurderne. Adspurgt hvorfor man skal straffes for selv at deltage i den samme kamp, som den danske stat støtter, svarer Martin Geertsen:

»Man kan ikke blande eksport af våben og eksport af mennesker sammen. Eksport af våben går til mennesker, som er bosiddende dernede. Danske statsborgere eller kurdere med opholdstilladelse her skal koncentrere sig om at være borgere her i landet, i stedet for at rode sig ud i noget, der kan koste dem deres opholdstilladelse.«

Han fremhæver samtidig, at Kurdistans Arbejderparti (PKK), der er opført på EUs og USAs terrorlister, deltager i kampene mod IS.

»Det ville være fuldstændig umuligt for de danske myndigheder at finde ud af, hvilket flag, de forskellige udrejsende har kæmpet under,« siger Martin Geertsen.