Venstre smider fire byrådsmedlemmer ud i Banke-sag

Venstres bestyrelse i Fredericia har onsdag aften smidt fire byrådsmedlemmer ud af partiet i sagen om den omstridte borgmester Thomas Banke.

Fire Venstre-byrådsmedlemmer i Fredericia er onsdag aften blevet smidt ud af partiet i sagen om kommunens omstridte borgmester, Thomas Banke.

Venstres bestyrelse har ekskluderet dem, efter at de fire medlemmer tirsdag selv ekskluderede borgmesteren fra partiet, fordi han har haft rod i sine bilag og misbrugt kommunens kreditkort. Hanne Lumby og Kenny Bruun Olsen var de første, der onsdag aften måtte tage afsked med Venstre.

- Jeg fik lov til at svare på nogle spørgsmål, og jeg fik lov til at fremlægge mine synspunkter, og så var det det. Så ventede jeg på bestyrelsens dom, og så fik jeg at vide, at der var et flertal, der havde sagt, at jeg skulle ud af Venstre sammen med Hanne Lumby, sagde Kenny Bruun Olsen til Berlingske Nyhedsbureau, umiddelbart efter at han forlod mødet.

- Jeg føler mig lidt ked af det, for jeg synes ikke, det er mig, der har gjort noget galt. Jeg har kæmpet for en principsag, og jeg er direkte rystet over, at man gør sådan noget, fortsatte han.

Onsdag eftermiddag indkaldte Venstres bestyrelse i Fredericia med formand Jakob Ladingkær i spidsen de fire medlemmer til et ekstraordinært bestyrelsesmøde onsdag aften med kun få timers varsel. Dagsordenen var en eksklusion af de fire fra partiet, fordi de alle stod fast på, at Thomas Banke skulle smides ud af Venstre og ikke længere burde være borgmester i Fredericia. To af medlemmerne, Peder Hvejsel og Børge Larsen, kunne ikke være tilstede ved mødet, så de er blevet ekskluderet in absentia.

Hanne Lumby er ligesom Kenny Bruun Olsen rystet over bestyrelsens afgørelse.

- Jeg havde set det komme, men indtil sidste øjeblik troede jeg faktisk på fornuften. Det er meget besynderligt, at bestyrelsen pludselig har ændret holdning, for 17. december erklærede en enstemmig bestyrelse mistillid til Thomas Banke, men det er så ændret nu, siger hun.

Hun mødte i første omgang op til mødet for at komme med indsigelser mod, at bestyrelsen havde indkaldt hende og hendes tre kolleger med så kort varsel. I Venstre i Fredericias forretningsorden står der nemlig, at alle bestyrelsesmøder skal indkaldes med syv dages varsel.

Børge Larsen er enig i Hanne Lumbys indsigelser og kalder det »en skandale«, at man indkalder til møde med så kort varsel.

- Det er en farce det her. Jeg forstår slet ikke bestyrelsens beslutning, for hvem er det, der har haft rod med bilagene? Det er Thomas Banke, det er ikke os. Hvor er retfærdigheden? spørger han.

Venstre har nu kun ét medlem tilbage i byrådet, Pernelle Jensen, der er gift med Venstre-formanden Jakob Ladingkær.

- Nu går jeg ud fra, at formanden forventer, at hans kone vil tage borgmesteren tilbage i partiet. For nu er vi ude, og hun kan som den eneste tage Thomas Banke tilbage, siger Børge Larsen.

Officielt kan Pernelle Jensen godt afgøre Thomas Bankes skæbne i Venstre, forklarer Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.

- Det er op til hende at beslutte, hvad der skal ske. Hvis hun vil genoptage Thomas Banke i gruppen, kan han blive medlem af partiet igen, siger han.

Børge Larsen bekræfter, at han vil anke eksklusionen. Anken kommer på dagsordenen til Venstre i Fredericias generalforsamling 6. februar, og her kan bestyrelsens afgørelse omstødes.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08