Danmark kan ende med at stå med 40.000 asylansøgere om året, frygter Venstre, efter asyltallene endnu engang er steget. »Vi står i en historisk alvorlig situation,« lyder det.

I kølvandet på justitsminister Mette Frederiksens (S) udmelding om, at omkring 3.000 personer har søgt asyl i Danmark i september, lyder der alvorlig bekymring fra Venstre.

Både integrationsordfører Martin Geertsen (V) og medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Jakob Engel-Schmidt (V) gør det således klart, at regeringens bebudede stramninger af asylpolitikken er for lidt.

»Vi står i en historisk alvorlig situation. Det regeringen indtil nu har foreslået af opstramninger er alt for lidt. Derfor opfordrer vi endnu engang regeringen til at indkalde til forhandlinger, hvor vi både ser på asylreglerne, men også de økonomiske vilkår for asylansøgere i Danmark,« siger Martin Geertsen i en skriftlig kommentar.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) oplyste under en debat i Folketingssalen onsdag eftermiddag, at antallet af asylansøgere til Danmark i september var »cirka 3.000«. I august søgte 2.287 personer om asyl, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

Regeringen har flere gange måttet opjustere den samlede forventning for, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark i løbet af 2014.

Tidligere på året blev skønnet opjusteret fra omkring 7.500 til 10.000, og det tal er siden fordoblet til 20.000.

Ifølge Jakob Engel-Schmidt er der udsigt til, at det tal vokset markant.

»Jeg er utroligt bekymret. Når Mette Frederiksen fortæller, at der i september måned er kommet 3.000 flygtninge til Danmark, betyder det, at vi det næste år kan regne med at modtage næsten 40.000 asylansøgere. Regeringen har gang på gang opjusteret tallet, og det virker ærlig talt som om, at området er ude af kontrol,« siger Jakob Engel-Schmidt til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er blandt andet situationen i Mellemøsten og Islamisk Stats fremmarch, som ligger til grund for stigningen, forklarede Mette Frederiksen i Folketingssalen, og Jakob Engel-Schmidt vedgiver da også, at Danmark skal være med til at løfte opgaven.

»Selvfølgelig skal Danmark løfte sin del af den humanitære opgave. Ministeren glemmer bare at nævne, at vi allerede i dag tager imod ligeså mange syriske asylansøgere som 15 af vores EU-partnerlande til sammen, og grunden til, at vi gør det, er, at folk synes, det er attraktivt at komme til Danmark som flygtning og som asylansøger,« siger han.

Han mener i lighed med Martin Geertsen, at regeringens bebudede asylstramninger ikke er nok.