Kort før Venstres landsmøde sår eksperter nu tvivl om kontrollen af partiets regnskaber. Den uafhængige revisor, der i årevis har kontrolleret og godkendt Venstres partiregnskab, har samtidig løbende assisteret Venstre i økonomiske problemsager og været medlem af partiet i over 20 år.

Det var i juni i år, at Danmarks måske kommende statsminister, Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), var kastet ud i sit livs politiske krise. På forsiden af Ekstra Bladet kunne man læse, at Lars Løkke Rasmussen havde fået betalt tøj for 152.000 kroner af Venstres partikasse, og snart stod partiet i flammer.

På det tidspunkt havde efterdønningerne fra Løkkes såkaldte GGGI-sag og debatten om udbetalingen af skattepligtige diæter knap lagt sig. Diskussionen om, hvorvidt lederen af den borgerlige opposition kunne kende forskel på dit og mit, eller om han bare var sjusket, strakte sig langt ind i Venstres bagland. Tøj-sagen - som den siden blev døbt - var for mange Venstre-folk dråben, der fik bægeret til at flyde over. Snart gik debatten på, om Løkke havde betalt skat af tøjet fra modebutikken Zornig. Selv langt ind i Venstres folketingsgruppe var folk oprørte. For mange Venstre-folk er nøjsomme mennesker, der mener, at enhver må svare sit.

Efter en kulegravning af Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøjsag står det klart, at revisor og mangeårig partner hos Deloitte Flemming Heden Knudsen i flere tilfælde har assisteret Venstre og Lars Løkke Rasmussen, når der er blevet sat spørgsmålstegn ved partiets eller partiformandens økonomiske forhold. Det skriver Berlingske.

Læs også: Du har betalt det meste af Løkkes tøj

Det får nu flere eksperter til at undre sig højlydt, fordi Flemming Heden Knudsen også er manden med ansvaret for den objektive og uafhængige revision af Venstres partiregnskab og dermed ansvarlig for det lovpligtige tilsyn med Venstres økonomi. Samtidig vækker det opsigt, at selvsamme Flemming Heden Knudsen, som de seneste 13 år personligt har blåstemplet og underskrevet »den uafhængige revisors påtegning«, har været medlem af Venstre i mindst 23 år.

Ifølge revisorloven skal politiske partier bruge en ekstern, uafhængig revisor for blandt andet at kontrollere, at de mange millioner offentlige skattekroner anvendes efter reglerne.

Læs også: Lavede 'for og imod'-liste - Søren Gade: Jeg var i spil som V-formand

Men ved både at bruge revisor Flemming Heden Knudsen til at håndtere verserende sager af økonomisk karakter og som manden, der skal blåstemple og kontrollere Venstres økonomi, opstår der tvivl om objektiviteten af revisionen, fastslår flere ledende revisionseksperter.

- Når en revisor både assisterer samtidig med, at han afgiver erklæring om uafhængighed, mens han er medlem af netop Venstre, så er der jo mange elementer, der peger i retning af, at man kan spørge: Hvordan kan han være uafhængig? Med alle de kasketter på og med den mulige indflydelse der ligger, så burde det være en revisor udefra, der står for revisionen, siger juraprofessor Lars Bo Langsted, der forsker i den retlige regulering af revisorbranchen på Aalborg Universitet.

Ét eksempel, som får flere eksperter til at spærre øjnene op, er revisor Flemming Heden Knudsens involvering i Løkkes tøjsag. I foråret kom det frem, at en del af pengene til Løkkes tøj – ifølge et Venstre-hovedbestyrelsesmedlem – stammede fra pelsfirmaet Kopenhagen Fur, som i 2012 overførte 70.000 kroner til Venstre. Et beløb, som ikke blev offentliggjort i partiregnskabet, som loven ellers kræver, og som Flemming Heden Knudsens uafhængige kontrol ikke fangede.

Først i maj 2014 – efter Ekstra Bladets omtale af det hemmelige sponsorat – erkendte Venstre problemet over for myndighederne. Og her var det altså Flemming Heden Knudsen – og ikke Venstres interne revisor – der trådte til, da partiet skulle håndtere sagen over for myndighederne. I et brev til Økonomi- og Indenrigsministeriet med overskriften »Venstres landsorganisation« skrev Heden Knudsen blandt andet, at »vi« er blevet opmærksomme på sponsoratet fra Kopenhagen Fur, som »muligvis burde oplyses i Venstres regnskab for 2012«. Herefter fastslog han i brevet, at Venstre havde tænkt sig at indarbejde det i det kommende regnskab.

Læs også: Her er Venstres breve til Indenrigs-ministeriet om den 'glemte' partistøtte

»Vi kan samtidig oplyse, at Venstre vil oplyse ovenstående i regnskabet for 2013, skrev Flemming Heden Knudsen under titlen »statsautoriseret revisor«. Dermed blandede han sig ifølge revisionseksperterne i den fremadrettede håndtering af partiets regnskab, som han senere selv skal kontrollere, revidere og godkende.

Lederen af revisoruddannelsen på CBS, professor Kim Klarskov Jeppesen, har fået forelagt Berlingskes dokumentation. Også han undrer sig:

- Helt grundlæggende så er det en trussel mod revisors uafhængighed. Det betyder ikke nødvendigvis, at revisionsfirmaet skal undlade at påtage sig opgaven, men man bør nok overveje, om det er nødvendigt med sikkerhedsforanstaltninger for at sikre objektiviteten, siger Kim Klarskov, der mener, at en løsning må være at finde en anden revisor fra Deloitte, eller at revisionsfirmaet bad en anden revisor lave en ekstra kvalitetskontrol på konklusionerne.

Tidligere på måneden blev den eksterne og uafhængige revisor også brugt i det politiske spil frem mod Venstres landsmøde. I kølvandet på Lars Løkke Rasmussens tøjsag truede flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe med at forlade partiet, og civilretsordfører Preben Bang Henriksen krævede, at Løkke tog kontakt til en »uafhængig statsautoriseret revisor«, som kunne dokumentere, at Løkke havde betalt den skat, han er forpligtet til.

- Den dokumentation, jeg efterlyser, er let at indhente: Ring efter en uafhængig revisor, bed ham bekræfte, at det, der er betalt for, er der betalt for, og det, der skal svares skat af, det er selvangivet. Får jeg den bekræftelse inden landsmødet, ser jeg med glæde Lars Løkke Rasmussen fortsætte. Uden den har jeg ikke tillid til ham, sagde Preben Bang Henriksen til Politiken.dk i juni.

Det fik Venstres ledelse til at kontakte Heden Knudsen igen. Men i stedet for at udarbejde en uafhængig revision af forløbet, blev han bedt om at lave en såkaldt »aftalt arbejdshandling«, hvor uafhængighed ifølge den officielle vejledning »ikke er et krav«, og hvor udarbejdelsen af det endelige notat foregår i tæt kontakt med kunden – i dette tilfælde Venstres ledelse. Ifølge chefkonsulent i FSR – danske revisorer - Lars Kiertzner, ligger den opgave uden for rammerne af normal ekstern revisionsarbejde, ligesom den ikke kan bruges til at vurdere, om skattelovgivningen er overholdt, fordi det vil kræve en helt anden og grundigere undersøgelse.

Alligevel er Heden Knudsens forsikring om, at der intet udestående er mellem Løkke og Skat på det spørgsmål uafhængigt nok for Preben Bang Henriksen, der i dag ikke ønsker at udtale sig til Berlingske.

Revisor Flemming Heden Knudsen afviser over for Berlingske, at hans tilknytning til Venstre og det forhold, at han ikke kun tager sig af den uafhængige kontrol med partiets regnskab, er et problem. Berlingske har spurgt Heden Knudsen, om han bliver betalt for at udføre andre opgaver for Venstre, men det kan han ikke huske.

- Jeg tænker ligesom en gal. Jeg vil ikke give et blankt nej. Jeg kan ikke lige på stående fod huske, hvad jeg har deltaget i gennem årene, siger Flemming Heden Knudsen, der understreger, at han ikke laver bogholderi for Venstre.

Berlingske har været i kontakt med Deloittes etikchef, Carsten Høj Hansen, og forelagt eksperternes kritik, men han har ikke haft mulighed for at kommentere artiklen. Det har heller ikke været muligt for Deloitte at finde en anden person, der kunne udtale sig. I en e-mail til Flemming Heden Knudsen fra Carsten Høj Hansen, som Berlingske er i besiddelse af, skriver han i 2011, at Deloitte er enig med Flemming Heden Knudsen i, at hans »relationer til Venstre ikke konflikter med din rolle som underskrivende revisor for Venstres Landorganisation«.

Professor Lars Bo Langsted advarer mod, at der kan opstå »en form for selvrevision«, når det ikke er muligt at se, hvilke andre opgaver den uafhængige revisor laver for Venstre.

- Hvis der her er tale om en egentlig overtrædelse af uafhængighedsreglerne, så er det noget, Revisortilsynet ser meget strengt på og giver meget strenge bøder for, siger han.

Netop Revisortilsynet har til opgave at kontrollere, om virksomheder og foreningers regnskaber valideres korrekt. Og her er det ifølge formanden for Revisortilsynet, Kim Sparlund, helt afgørende, at der ikke kan sås tvivl om revisorens uafhængighed.

Tilsynsformanden kalder en overtrædelse af uafhængighedsreglerne for »meget alvorlig« og tilføjer, at en velinformeret udenforstående tredjemand som hovedregel ikke må kunne rejse tvivl om uafhængigheden, men han ønsker ikke at kommentere den pågældende sag.

- Det, vi har erfaret, er, at det sagtens kan foregå uden, at man umiddelbart kan se det. Her er det vigtigt, at man ser på, om der er så nært et forhold, at man reelt ikke burde påtage sig opgaven. Hvis forholdet er sådan, at en velinformeret udenforstående tredjemand kan rejse spørgsmål ved uafhængigheden, så bør man ikke påtage sig opgaven, siger Kim Sparlund og tilføjer:

- For organisationer eller foreninger kan man blandt andet kigge på, hvor lang tid man har været medlem, hvor stor foreningen er, og på den rolle man indtager i foreningen, herunder hvor tætte bånd man har til de ledende organer og personer i foreningen, siger han.

Flemming Heden Knudsen har været medlem af Venstre i mindst 23 år, og hans kone var tidligere byrådsmedlem for Venstre i den nu fusionerede Ringe Kommune på Fyn. I 2001 overtog Flemming Heden Knudsen revisionen af Venstres regnskaber efter anbefaling fra en anden Venstre-mand, Niels Sloth, som gik på pension. Siden er Flemming Heden Knudsen blevet valgt – og genvalgt - af et massivt flertal af partiets medlemmer på Venstres årlige landsmøder, hvor Flemming Heden Knudsen selv deltager.

Ifølge revisionsekspert Kim Klarskov er det først og fremmest Venstres ledelse, der kan holdes ansvarlig, hvis der er regler, der er overtrådt.

»Det er ikke den enkelte revisor men derimod ledelsen – i det her tilfælde Venstres ledelse – der har ansvaret, hvis loven ikke overholdes. Derfor kan man retfærdigt spørge, hvad de har tænkt sig at gøre fremadrettet,« siger han.

Venstres partisekretær, Claus Richter, forklarer, at han altid lytter til kritik, men afviser, at der er noget at komme efter.

- Foreningen Danske Revisorer har slået fast, at Flemming Heden Knudsens medlemskab ikke er et problem. Og nu er det jo Deloitte og Flemming Heden, at Venstres Landsmøde har valgt at bruge. Det har vi været tilfredse med i mange, mange år. Vi bruger den uafhængige revisor til de opgaver, som en uafhængig revisor kan bruges til og må udføre. Set fra min stol er der intet problem, siger Claus Richter og understreger, at Flemming Heden Knudsen ikke laver rådgivningsopgaver for Venstre.