Med afskaffelsen af starthjælpen har regeringen gjort det mere tillokkende for flygtninge at søge mod Danmark, mener Venstre. Partiet vil hellere hjælpe i nærområderne.

Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange mennesker i verden været på flugt fra deres hjem.

Det mærker man også i de danske kommuner, og det nu får flere borgmestre til at slå alarm og advare om, at de ikke har ressourcer nok til at hjælpe flygtningene. Lokalpolitikerne frygter, at det ikke kan lade sig gøre at integrere den øgede flygtningestrøm og peger på, at de nytilkomne koster betydeligt mere, end kommunerne får i tilskud, skriver Berlingske.

I Venstre forstår integrationsordfører Martin Geertsen (V) bekymringen, og han peger på, at Danmark har nået et mætningspunkt for, hvor mange flygtninge vi kan håndtere.

»Selvfølgelig er Danmark også påvirket af de globale flygtningestrømme. Men vi bliver nødt til at tage et dansk udgangspunkt, og vi har i forvejen masser af udfordringer med de flygtninge, der er i Danmark. Jeg forstår godt bekymringen, for vi er ude i en flygtningestrøm af historiske dimensioner. Vi skal helt tilbage til Nyrups velmagtsdage for at se noget, der når samme niveau i antal af asylansøgere,« siger han.

Samtidig peger integrationsordføreren på, at regeringen har gjort det mere attraktivt for folk på flugt at søge mod Danmark, fordi den har afskaffet starthjælpen. En ydelse, der lå væsentligt under den nuværende kontanthjælp.

Hvis man genindfører starthjælpen, kan man bruge de penge, man sparer på ikke at skulle give flygtninge andre sociale ydelser, på at hjælpe i nærområderne i eksempelvis Irak og Syrien, mener Martin Geertsen.

»Jeg synes, at man skal stramme op på de økonomiske vilkår. Det var en fejl, da regeringen afskaffede starthjælpen. De penge, som regeringen har givet mere i kontanthjælp til flygtninge her i landet, kunne man i stedet bruge til at hjælpe i nærområderne. Da man afskaffede starthjælpen, gjorde man det mere attraktivt at søge mod de danske grænser. Så det synes jeg, at man - under en eller anden form - burde lave om,« forklarer han.