Flere politiske partier med Venstre i spidsen presser virksomheder for at indberette hackerangreb. Hvis firmaerne ignorerer appellen, kan det blive nødvendigt med lovgivning, lyer advarslen.

Flere partier presser nu på for at få virksomheder til i højere grad at indberette avancerede hackerangreb.

Jyllands-Posten beskriver tirsdag, hvordan virksomheder, der opdager en uregelmæssighed i IT-systemet, ofte undlader at kontakte myndighederne, men det vil Venstre nu lave om på. Ifølge partiet skal indberetninger fra ramte virksomheder hjælpe til at opgøre omfanget af industrispionage i Danmark - og ikke mindst omkostningerne. Samtidig kan en kortlægning af angrebene være med til at blotlægge landets sikkerhedsberedskab, mener partiets IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen (V):

»Hvis vi skal blive styrkede i kampen mod hackerkriminalitet, har vi brug for viden, og vi har brug for viden hurtigt, sådan at myndighederne kan gå i gang med at forsvare os imod hackerangreb og også nå at advare andre virksomheder, der kunne være i farezonen,« siger han.

IT-ordføreren mener, at erhvervslivet har forsømt at tage ansvaret på sig og peger på, at det snarere er frygten for imagetab end frygten for at anspore til nye angreb - sådan som virksomhederne selv har begrundet det - der afholder dem fra at indberette hackerangreb.

»Jeg tror desværre, at den ærlige forklaring er meget let; nemlig at det er dårligt for ens omdømme, at man har været taber i et hackerangreb,« siger Michael Aastrup Jensen.

»Men det nytter bare ikke noget. Fordi med den kæmpe krig, der faktisk er i gang på internettet, hvor også lande går ind med så mange ressourcer, har vi brug for det stærkeste forsvar.«

Derfor vil han heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at lave ny lovgivning for at tvinge virksomhederne til at oplyse om indbrud i IT-systemerne. Og det er han ikke ene om. Også de Radikale, Dansk Folkeparti og de Konservative tilkendegiver over for Jyllands-Posten, at de er klar til at smide strenge paragraffer efter virksomhederne, hvis det viser sig at være sidste udvej.

»Som jeg ser det, er der potentiale for et politisk flertal på Christiansborg, hvis ikke virksomhederne tager imod den meget kraftige opfordring, vi kommer med nu,« siger Venstres IT-ordfører.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) overtog det nationale ansvar for cyberområdet i 2012 og har siden etableret Center for Cybersikkerhed, der har til opgave at beskytte offentlige myndigheder og virksomheder mod andre nationer eller hackeres elektroniske angreb. Tilslutningen er frivillig, og den omfatter i øjeblikket de fleste ministerier samt enkelte kommuner, regioner og private virksomheder.