En spændende debat, der fortjener at blive belyst godt og grundigt. Sådan lyder det fra Venstres innovationsordfører, Jakob Engel-Schmidt, om forslaget fra Uffe Elbæk om at øge befolkningens indflydelse på lovgivningsprocessen.

Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) roser den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, der vil gøre det muligt for folk at fremsætte et lovforslag, hvis der kan samles opbakning fra minimum 50.000 danskere.

»Jeg synes altid, det er spændende, når politikere og folk, der interesserer sig for samfundsdebatten, kommer med forslag til, hvordan man kan gøre demokratiet mere involverende og nærværende,« siger Venstres innovations- og iværksætterordfører Jakob Engel-Schmidt (V).

Uffe Elbæk vil have indført et begreb, han kalder Åbent Ministerium, som betyder, at 50.000 danskere kan kræve en sag behandlet i Folketinget.

»Jeg hilser debatten velkommen, men jeg er ikke klar til at sige, at det er en fremragende idé, vi skal indføre med det samme. Det er et spændende forslag, der nytænker på demokratiets vegne, og som fortjener at blive debatteret dybt og bredt,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Ifølge Uffe Elbæk er der en stigende »kløft« mellem politikere og borgere. Det er blandt andet kommet til udtryk ved store folkelige protester mod salget af dele af DONG Energy til Goldmann Sachs. Et andet eksempel er stramningen af offentlighedsloven, der udløste protester fra tusindvis af borgere.

Venstres innovationsordfører mener, at forslaget fra Uffe Elbæk er positivt, fordi det kan styrke forbindelsen mellem befolkning og politikere. Men der er også en fare for, at demokratiet »sander til«:

»Det er en fordel, fordi det giver tættere forbindelse mellem vælgerne og Christiansborg. På negativsiden frygter jeg, at demokratiet sander til i forslag, som måske er knap så relevante for samfundsudviklingen, men som bygger på stærke følelser i befolkningen. Det skylder man at overveje grundigt, før man indfører noget så vidtgående for demokratiet,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Han deler ikke Elbæks opfattelse af, at politikere og befolkning i stigende grad går skævt af hinanden:

»Jeg ser ikke nogen stor kløft mellem vælgere og politikere. Jeg er godt klar over, at politikere, der siger det, scorer nogle billige points, idet der af og til er frustrationer over det repræsentative demokrati. Men det er jo demokratiets natur, at utilfredse vælgere har mulighed for at fyre politikere hvert fjerde år, hvis de ikke synes, de gør det godt nok,« siger Jakob Engel-Schmidt.