Der er alt for mange asylansøgere fra Eritrea, som opnår asyl, mener Venstre. Partiet frygter, at det vil resultere i en øget menneskesmugling.

Når stort set alle asylansøgere fra Eritrea har fået asyl siden december, bør regeringen skride ind. Det mener Venstres udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V).

Ordføreren har tidligere givet udtryk for, at sagen om den omstridte Eritrea-rapport er det seneste eksempel på, at asylområdet »sejler« under den nuværende regering. Og efter at Udlændingestyrelsen nu har genoptaget behandlingen af sagerne og godkendt 119 ud af 122 anmodninger, er der fortsat grund til bekymring, mener ordføreren.

»Jeg må sige, at asylområdet sejler for regeringen, og det illustrerer de nye tal desværre,« siger Karsten Lauritzen.

På baggrund af rapporten om det østafrikanske land lagde Udlændingestyrelsen i november op til at afskære en stor del af asylansøgerne fra Eritrea fra asyl i Danmark. Men efter voldsom kritik trak Udlændingestyrelsen konsekvenserne af rapporten tilbage. 8. december blev sagerne så genoptaget, og siden er 122 færdigbehandlet. Af dem har kun tre fået afslag.

»Når anerkendelsesprocenten er oppe på 97-98, er det en meget høj andel af asylansøgere, som bliver anerkendt som flygtninge. Og det viser jo, at rapporten tilsyneladende ikke bliver brugt til noget,« siger Karsten Lauritzen og henviser til resultatet af den såkaldte fact-finding-mission, som Udlændingestyrelsen satte i gang, efter at styrelsen i august satte behandlingen af asylansøgninger fra Eritrea i bero som følge af en voldsom stigning i antallet.

»Det er jo ærgerligt, men det er myndighedernes afgørelse. Og når den vej ikke er farbar for at bremse asyltilstrømningen fra Eritrea, skylder regeringen at give et klart svar på, hvad man så vil gøre,« mener Karsten Lauritzen.

Står det til Venstre skal tilstrømningen begrænses ved at »skrue på, hvor attraktivt det er at vælge Danmark som asyldestination«.

»Man skal simpelthen have mindre i sociale ydelser, når man kommer som asylansøger til Danmark. Og så mener vi ikke, at man skal have lov til at bo og arbejde uden for asylcentrene, når man ikke er anerkendt som asylansøger,« siger ordføreren.

Karsten Lauritzen peger på, at der modsat Syrien ikke er borgerkrig i Eritrea, og derfor har de mennesker, der flygter fra det afrikanske land, ikke karakter af at flygte på grund af et behov for beskyttelse, vurderer han. Og det kan betyde en øget grad af menneskesmugling, frygter han.

»Regeringen må komme med nogle svar på, hvordan man vil standse asyltilstrømningen, ellers vil der komme et enormt pres på Danmark, når det her rygtes i Eritrea og blandt menneskesmuglere.«