Partiet havde dog gerne set, at det nye PET-tilsyn systematisk kunne kontrollere, at kendelser omkring overvågning bliver overholdt af PET.

Det er ikke noget kvantespring, men det er et skridt i den rigtige retning.

Sådan lyder vurderingen fra Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V) af det nye PET-tilsyn, som vil være en del af den nye lov om efterretningstjenesten, som fremsættes af regeringen 27. februar.

Over for Berlingske erkender justitsminister Morten Bødskov (S), at ulovlige aflytninger af borgere kun vil blive opdaget af det nye PET-tilsyn ved »en tilfældighed«, ligesom PET ikke af det nye tilsyn kan pålægges at følge en afgørelse.

Venstre er selv en del af forliget, men der er især to ting, som Karsten Lauritzen havde håbet, at partiet kunne været kommet igennem med.

»Vi havde gerne set, at det nye tilsyn systematisk kunne tjekke, om kendelser omkring aflytninger respekteres af PET. Som det er med de nye regler, er det tilfældigheder, der afgør, om det bliver opdaget,« siger Karsten Lauritzen.

»Men det var et synspunkt, vi stod alene med, og som regeringen ikke delte,« tilføjer han.

Også omkring udpegningen af medlemmer af det nye tilsyn havde Venstre en anden tilgang end det, der blev det endelige resultat af forhandlingerne.

»Vi havde gerne set, at det nye tilsyn skulle udpeges af Folketinget. Det var der bred opbakning til, da vi lancerede synspunktet i Berlingske inden forhandlingerne. Men det synspunkt kom vi ikke igennem med,« siger Karsten Lauritzen.

Det er i stedet endt med en mellemløsning, der betyder, at formanden for PET-tilsynet bliver udpeget af landsretterne, mens de øvrige fire medlemmer udpeges af justitsministeren i samråd med Folketingets kontroludvalg.

Karsten Lauritzen er til gengæld helt på den rene med, at det nye tilsyn ikke kan give påbud til PET om at ændre en bestemt praksis.

»Nej, det ønsker vi ikke. I sidste ende kunne det føre til, at man tager ansvaret fra justitsministeren, som er den øverste ansvarlige for PET. Det ansvar skal han ikke dele med det nye tilsyn eller Folketinget,« siger Karsten Lauritzen.

Spørgsmål: Så du mener godt, Danmark kan være det nye tilsyn bekendt, når vi sammenligner os med andre lande?

»Ja, bestemt, der er jo ikke nogen rygende pistol, der ligefrem indikerer, at PET bryder landets love og regler og overvåger ulovligt. Så ja, det er et forlig, vi er glade for at være med i. Men det er ikke en revolution og et kvantespring, men et solidt spring fremad,« siger Karsten Lauritzen, der mener, at justitsministeren har haft lidt for høj cigarføring, da resultaterne af forliget skulle formidles.

»Efter min opfattelse har justitsministeren nok oversolgt budskabet, og det skal man altid passe på med, når man skal ud og sælge et politisk forlig,« siger han.