Tre af Slotsholmens tungeste ministerier – Skatteministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet – advarede i 2010 VK-regeringen og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod at ændre børnechecken til et skattefradrag. Det viser en omfattende aktindsigt på 452 sider, som Berlingske har fået.

Af aktindsigten fremgår, at Skatteministeriet i 2010 på opfordring sendte en notits til Statsministeriet, som redegør for problematikken om en børnecheck, der af vandrende arbejdstagere blev sendt ud af landet til børn i hjemlandet.

»Skatteministeriet gør sig p.t. overvejelser i samarbejde med Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet (Pensionsstyrelsen) om, hvordan problemstillingen kan håndteres – herunder hvorvidt det er muligt at omlægge børnefamilieydelsen til et skattefradrag,« står der i notitsen, som fortsætter:

»Det er dog vurderingen, at denne løsning kun i beskedent omfang begrænser problemet, ligesom den har en række uheldige konsekvenser, således at denne løsning ikke kan anbefales«.

Senere bad Justitsministeriet under et møde i den såkaldte styregruppe – en gruppe bestående af de centrale ministres departementschefer – sågar om, at regeringens magtfulde Økonomiudvalg blev orienteret om, at »skattefradragsmodellen« blev beskrevet som »en ikke farbar vej«.

Alligevel foreslog V-formand Lars Løkke Rasmussen i søndags statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at man kunne løse problemet med den danske børnecheck med netop denne model. Et forslag, som partiet allerede fremførte i sommeren 2013.

Og først da Skatteministeriet i et notat tirsdag fastslog, at et børnefradrag ville betyde, at 10.000 lavtlønnede forældre helt ville miste deres børnecheck, trak Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), forslaget tilbage igen. Ifølge ham fordi oplysningerne var nye for Venstre, som kritiserede skatteministeren for at have siddet på beregningerne i månedsvis.

Skatteminister Morten Østergaard (R) undrer sig dog over Venstres ageren i sagen.

»Når de allerede har undersøgt sagen, må de jo også have vidst hvilke konsekvenser, det vil få for tusindvis af de i forvejen dårligst stillede danskere. På den baggrund kan det da undre, at de opfordrer os til at gå tilbage til en fuser. Men jeg er glad for at kunne genopfriske Venstres hukommelse,« siger han til Berlingske.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), følger op:

»Et eller andet sted taler det her næsten for sig selv. Der er virkelig gået »går den, så går den« i Venstres måde at håndtere alting på. I sidste uge kunne man høre Lars Løkke, der i øvrigt selv er jurauddannet, stå og opfordre til, at vi med åbne øjne skulle bryde loven, og i den her uge foreslår han så, at vi skal lave en model, som han selv er blevet advaret imod«.

Og ifølge Peter Loft, der i 2010 under VK-regeringen var departementschef i Skatteministeriet, kan oplysningerne om, at et børnefradrag vil ramme socialt skævt, ikke være nye for Venstre. Det var nemlig præcis derfor, at embedsværket frarådede modellen dengang, fortæller han til Berlingske.

»Forløbet og diskussionen dengang om omlægning af børnecheck til fradrag var på mange måder præget af samme advarsler som nu: At det ville ramme de svageste familier. Og derfor valgte man ikke at anbefale det,« siger han.

De tre ministerier, der i 2010 advarede VK-regeringen imod at ændre børnechecken til et skattefradrag, blev alle styret af ministre fra Venstre. I Finansministeriet sad således Claus Hjort Frederiksen (V), mens Beskæftigelsesministeriet blev styret af Inger Støjberg (V) og Skatteministeriet af Troels Lund Poulsen (V).

Claus Hjort Frederiksen afviser dog, at det er useriøst at foreslå en løsning i den højspændte debat om den danske børnecheck, som man selv blev frarådet, da man sad i regering.

»Vi har ikke fremlagt et konkret forslag, og vi har ikke foretrukket en model frem for en anden. Vi peger bare på forskellige muligheder. Det, vi opponerer imod i denne diskussion, er, at Skatteministeriet og regeringen mener, at der kun er én løsning på det her problem,« siger han.

Spørgsmål: Men faktum er, at Lars Løkke Rasmussen nævner en mulighed, som han selv og flere Venstre-ministre tilbage i 2010 blev frarådet?

»Vi har bredt nævnt tre muligheder. Skatteministeriet og andre ministerier kan komme med andre løsninger, men det er bare vigtigt for os at få slået fast, at det er en falsk præmis, regeringen stiller op for forhandlingerne.«

Spørgsmål: Kunne du, da Lars Løkke Rasmussen sendte det her brev til statsministeren, huske, at I selv var med til at advare mod den løsning?

»Det er helt irrelevant, den problemstilling du spørger til dér. Det, vi ønsker, er forhandlinger med statsministeren og med regeringen. Vi har påpeget tre mulige forslag, som kan realiseres inden for EU-retten, og derfor ligger det klart, at der ikke kun findes én løsning,« svarer Claus Hjort Frederiksen.

Sagen om børnechecken har skabt stor dramatik i Folketinget. Regeringen fremsatte forrige mandag et lovforslag, som skal bringe den danske lov i overensstemmelse med Europa-Kommissionen, der erklærer det danske optjeningsprincip ulovligt og diskriminerende.

Regeringen har endnu ikke flertal for lovforslaget, og mandag fremsatte de Konservative et konkurrerende beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at udbetale børnecheck efter danske regler. Et flertal uden om regeringen truede på forsiden af Berlingske med at stemme for forslaget og dermed bringe regeringen i mindretal i Folketinget, men senere har Lars Løkke Rasmussen gjort det klart, at Venstre kun vil stemme for forslaget, hvis det ikke lykkes at få en aftale med regeringen.