Jakob Engel-Schmidt ser helst, at regeringen tager et opgør med EU-Kommissionen i striden om EU-borgeres ret til børnepenge. Alternativt kan man udregne beløb efter landenes leveomkostninger, mener han.

Hvis regeringen nægter at tage kampen op med EU-Kommissionen i forhold til EU-borgeres ret til danske børnepenge, så kunne man lave et indeks over leveomkostninger i Europa, så lande med lave leveomkostninger ikke får samme beløb som dem med høje.

Det påpeger Venstres medlem af Beskæftigelsesudvalget, Jakob Engel-Schmidt (V), der torsdag deltog i et længere samråd om den omdiskuterede børnepengesag med skatteminister Morten Østergaard (R).

Ordføreren understreger, at hans forslag ikke er udtryk for Venstres politik, og han ser helst, at regeringen »tager kampen op med EU-Kommissionen,« men sker det ikke, kunne man se på et indeks.

»Morten Østergaard har ikke nogen bud på, hvordan han vil skærme det danske velfærdssystem og sikre en rimelig udbetaling, så vi undgår at betale børnepenge til dem, som dybest set ikke har noget tilknytning til Danmark ud over at være her i kort tid,« siger han og uddyber:

»Der er mange forskellige muligheder. En af dem kunne være at indeksere det efter leveomkostninger, så man kan sige, at hvis du arbejder i Danmark, men har børn i Rumænien, hvor det ikke koster så meget at have børn, så skal du have lavere børnepenge. Det vil være i overensstemmelse med EU-retten, så vidt jeg kan se,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Efter samrådet afviste skatteminister Morten Østergaard tanken om forskellige takster:

»Det, der er afgørende, er, om man har bopæl og beskæftigelse i Danmark. Der vil det være diskriminerende at differentiere efter, hvor borgerne kommer fra,« siger han.

Regeringen er kommet i politisk modvind, efter den mandag fremlagde et lovforslag, der vil sikre EU-borgere ret til dansk børnecheck fra deres første arbejdsdag i Danmark.

Lovforslaget vil gøre op med det såkaldte optjeningsprincip på børnechecken, som VK-regeringen indførte i 2010, og som betyder, at EU-borgere skal bo og arbejde i landet i to år, inden de får ret til fuld børnecheck.

EU-Kommissionen fastslog i sommer, at princippet er imod EU-reglerne, og siden har regeringen administreret derefter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde tirsdag, at regeringen vil fortsætte med at administrere efter EU-reglerne, også hvis et flertal i Folketinget ikke stemmer for det lovforslag, der skal ensrette de danske regler med EUs.