Regeringen anslår, at der kan komme op til 10.000 asylansøgere til Danmark i 2014. Det tal får Venstres integrationsordfører til at kræve handling.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), mener, at asylstrømmen mod Danmark er ved at være så voldsom, at det er på høje tid at stramme asylreglerne.

Det siger han, efter udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik torsdag havde kaldt justitsminister Karen Hækkerup (S) og socialminister Manu Sareen (R) i samråd om baggrunden for og konsekvensen af stigningen i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

Her gav Karen Hækkerup udtryk for, at regeringen nu forsigtigt skønner, at antallet af asylansøgere vil stige fra 7.500 til 10.000 i 2014, og det tal ryster Martin Geertsen.

»Det er overraskende for Venstre, at justitsministeren nu siger, at antallet af asylansøgere i Danmark risikerer at komme op på 10.000 i år. Det er det højeste antal i 15 år. Derfor håber vi, at justitsministeren vil indkalde os til forhandlinger om, hvordan vi får bremset op for antallet af asylansøgere,« siger Martin Geertsen og tilføjer, at Venstre ser masser af muligheder for at stramme op på asylreglerne - også i et realistisk samarbejde med regeringen.

»Justitsministeren tilkendegav, at de økonomiske forhold for asylansøgere rent faktisk betyder noget, og det, mener vi, er en åbning forstået på den måde, at vi så kan begynde at diskutere kontanthjælpsloft, og om asylansøgere skal bo og arbejde uden for centrene. Vi vil gerne kigge på at stramme op på en række af de økonomiske vilkår, og vi håber, regeringen har fået øjnene op for problemet,« siger Martin Geertsen.

Regeringen har tidligere forklaret det høje flygtningeantal med de alvorlige humanitære kriser i eksempelvis Syrien, Afghanistan og Somalia. Venstre er villig til at købe dele af den forklaring, men tallene afslører også en anden virkelighed, ifølge Martin Geertsen:

»Vi anerkender fuldt ud, at der er nogle brændpunkter i verden, som gør, at mange flygtninge banker på døren til Europa og Danmark. Men vi kan samtidig se, at selv hvis man fraregner tallet af ansøgere fra brændpunkter, så er der stadig en stigning i antallet af asylansøgere fra områder, hvor der er betydeligt mere roligt end Syrien og Irak,« siger han.