Efter seks års tavshed tager Venstre-veteranen Thor Pedersen bladet fra munden og giver Løkke et godt råd

Da Thor Pedersen i 2011 forlod Folketinget, lovede han sig selv, at han ikke vil blande sig i den politiske debat. Han ønskede ikke at være sådan en, der står på sidelinjen og kritiserer. Men ingen regel uden undtagelser, og nu, da VLAK-regeringen har siddet i 100 dage, tager Venstre-veteranen bladet fra munden.

Den 71-årige forhenværende finansminister og formand for Folketinget følger stadig levende med i livet på Christiansborg, og han vil gerne afsløre sin opskrift på et vellykket samarbejde mellem en mindretalsregering og dets støtteparti. Hans eget varemærke som finansminister var et usædvanligt lydefrit samarbejde med Dansk Folkeparti, der også dengang var fast støtteparti for en borgerlig regering.

Sammenlignet med den seneste tids forbitrede skænderier mellem en række DF-ordførere og Liberal Alliancens ministre fremstår Thor Pedersens storhedstid i 00'erne som ren idyl. Hans ærinde i dag er imidlertid ikke at kritisere. Kun at komme med et par velmente råd til en regering, der har et vanskeligt folketing at kæmpe med, og som er på kollisionskurs med sit støtteparti. Forholdet til støttepartiet nåede et nyt lavpunkt, da DF's formand Kristian Thulesen Dahl forleden betegnede regeringen som »handlingslammet«.

Thor Pedersen fulgte selv et par simple leveregler, da han fra 2001 til 2007 sad i Finansministeriet og var en brobygger til Kristian Thulesen Dahl, som også dengang var DF's finanspolitiske hovedforhandler.

»Generelt kan jeg sige, at man aldrig skal sige noget negativt om dem, der støtter en. Har man ikke noget pænt at sige, skal man lade være med at sige noget. Det nytter ikke, hvis et medlem af en folketingsgruppe siger noget negativt om et parti, hvis stemmer er afgørende for, at det pågældende medlems regering over hovedet kan være der,« siger han.

Men det handler om mere end det.

»Der foreligger en stor udfordring i at sikre at man har nogle alliancer, og det siger jeg af erfaring. I al min tid havde vi ikke noget problem med at sikre et flertal bag regeringen. Hvis ikke man har forståelse og respekt overfor et parti, som er helt afgørende for ens regering, så løber man ind i problemer. Det kan man fortolke som man vil,« siger han.

I den særlige Thor Pedersen'ske lærebog for god regeringsførelse påhviler det altid regeringspartierne at sikre det gode samarbejde. Forpligtelsen følger med ansvaret for at lede landet. Man kan derimod ikke tillade sig at svinge krabasken over sit støtteparti, næsten uanset hvor umuligt det måtte opføre sig.

»Det er altid en regerings ansvar at sørge for, at forholdet til dets parlamentariske grundlag er godt. Det var læren, da Anders Fogh Rasmussen var statsminister og jeg i min egen ringhed skulle lave finanslove. Vi kunne gøre det hvert år uden tænders gnidsel og problemer. Intet var aftalt på forhånd. Alt hvilede på respekt for hinanden,« siger han.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen ønsker ikke at lade sig interviewe, men har sendt en kortfattet kommentar som tekstbesked fra sin mobiltelefon:

»Jeg er enig med Thor P i, at man skal huske at tilgodese sit støtteparti.«

DFs næstformand Søren Espersen bekræfter, at forholdet mellem V og DF ville være bedre, hvis forholdet blev plejet, som det gjorde dengang, Thor Pedersen var finansminister.

»Det er rigtigt, at vi havde et virkelig godt samarbejde mellem V og DF, da Thor Pedersen var finansminister. Vi følte os tilgodeset og var interesserede i at hjælpe, hvor vi kunne - også selv om det somme tider gjorde ondt på os. Det er sådan det skal være: At man hele tiden afsøger hvor, der er mulighed for at lave handler. Det er meget svært at se i forhold til den nuværende regering. Der ser vi jo først udspillene samtidig med, at pressen får dem,« siger Søren Espersen, som også understreger, at samarbejdet med den ny finansminister Kristian Jensen ikke er blevet forbedret af et interview i Berllingske for nylig, hvor han lagde afstand til DF.

»Det er uforståeligt at Kristian Jensen føler behov for at lange ud efter DF på den måde,« siger Søren Espersen.