Claus Hjort Frederiksens eksempel om personale, der overså en død mand, holder ikke vand. Det mener FOA, der beskylder den tidligere Finansminister og Beskæftigelsesminister for at hænge 100.000 social- og sundhedsmedarbejdere ud på et falsk grundlag.

Sektorformand for social- og sundhedsmedarbejderne i FOA, Karen Stæhr, er dybt rystet over Claus Hjort Frederiksens udtalelser om ældre i debatten på DR2.

»Jeg er meget vred og rystet over, at en mand i Claus Hjort Frederiksen position ikke har sat sig ordentligt ind i tingene og kan finde på at sige sådan noget vrøvl. Jeg er dybt chokeret over, at han beklikker social- og sundhedsmedarbejderes faglighed på et så uvidende grundlag,« Sådan siger Karen Stæhr, der er sektorformand i FOA og repræsenterer 100.000 social- og sundhedsmedarbejdere.

Torsdag aften var Venstres Claus Hjort Frederiksen i DR2-programmet Debatten, og der langede han kraftigt ud efter Sosu'erne som faggruppe.

»Der er også nødt til at være en faglig stolthed hos medarbejderne, som jeg synes mangler,« lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Som eksempel på den manglende faglighed nævnte han en ældre der blev overset af hjemmeplejen:

»Nu hørte vi for nogle måneder siden om en, der lå død i sit hjem, og personalet satte alligevel mad ind i køleskabet. Det er for almindelige mennesker totalt uforståeligt, at der ikke er en, der lige råber: Jensen, har du det godt? Det er efter min mening et tegn på skred i den faglige stolthed,« sagde han.

Det fremgik ikke, hvilken sag Claus Hjort Frederiksen referede til, men det er formentlig sagen om 74-årige Steffen Krogh, der blev fundet på gulvet i sit badeværelse, hvor han havde ligget i tre dage. På det tidspunkt havde han koldbrand, og hans nyrer virkede ikke længere. Han døde en uge efter på hospitalet, kunne TV2 fortælle i marts. Steffen Krogh faldt om fredagen og både lørdag og søndag var Hørsholms kommunes medarbejder inde i hans lejlighed og levere mad få meter fra ham, uden at opdage at Steffen Krogh lå på gulvet.

Det var imidlertid ikke sundhedspersonale, men derimod en chauffør, der var inde i Steffen Kroghs lejlighed, fortæller Karen Stæhr.

»I langt de fleste kommuner er madudbringningen udliciteret, så det er chauffører der bringer den ud. De stiller den enten uden for døren eller også har de en nøgle, så de kan låse sig ind og stille maden i køleskabet. I den tragiske sag fra Hørsholm er reglerne for madudbringningen, at chaufførerne først skal reagere, hvis maden står uberørt i tre døgn. I Kerteminde har man andre regler, så chaufførerne skal sige hej til beboeren, og det er en helt naturlig ting, når man går ind i en anden persons hjem. Men at gøre det, at nogle chauffører ikke sagde hej til beboeren til et spørgsmål om, at sundhedspersonale ikke har nogen faglig stolthed er arrogant og helt uacceptabelt,« siger hun.

I sagen om Steffen Krogh oplyste Hørsholm Kommune, at reglen om at madudbringningen skal føre tilsyn med beboeren blev afskaffet, fordi de ældre var utilfredse med, at de skulle være hjemme, når maden blev leveret.

Steffen Kroghs datter, Karin Krogh, bekræfter over for BT, at Claus Hjort Frederiksens udlægning af sagen er forkert.

»Det han siger, er faktuelt forkert. For det første var min far ikke død, da han blev fundet, og for det andet var det madudbringningen der overså ham. Hjemmehjælpen havde de sparet væk. Et år inden havde han seks besøg om dagen, men der blev bare skåret ned og skåret ned,« siger Karin Krogh.

Hun er selv medlem af Venstre og har stillet op til kommunalvalget i Herlev Kommune, men hun siger, at hun ikke vidste, at Claus Hjort Frederiksen ville bruge hendes far som eksempel i debatten. Hun har ikke noget imod, at hendes fars sag bliver en del af valgkampen, og erklærer sig enig med Claus Hjort i, at sagen er udtryk for manglende faglig stolthed.

»I forbindelse med selve faldet, kan man ikke tale om manglende faglig stolthed hos plejepersonalet, men hvis man kører sagen tilbage, så er det jo hjemmeplejen, der afvisiterer ham og fratager ham nødkaldet, selvom han var faldet både i oktober og december,« siger hun.

En anden sag, der minder om Claus Hjort Frederiksens eksempel er sagen om 90-årige Gunnar Grønnebæk der lå med en hjerneblødning i to dage. Ti timer inden han blev fundet af sin stedsøn, havde han besøg to gange af hjemmeplejen, der bankede på men gik igen, fordi der ikke blev åbnet, kunne TV2 fortælle i januar. Gunnar Grønnebæk var stadig i live, da han blev fundet, men han kom sig aldrig. Han afgik ved døden under sit genoptræningsforløb, og Egedal Kommune lovede at indskærpe retningslinjerne.