Venstre: Holger K. skal forklare sig for Folketinget

Udenrigsministeriets interne undersøgelse af GGGI-sagen lægger ikke fingrene imellem, konstaterer Søren Pind, der dog gerne vil have lov til at drøfte forløbet med ministeren.

Mens Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kræver en ekstern undersøgelse af Udenrigsministeriet i GGGI-sagen, er Venstre mere tilbageholden.

Udenrigsordfører Søren Pind (V) noterer sig, at ministeriets egen interne undersøgelse er særdeles kritisk over for håndteringen af sagen om GGGIs rejseregler, der fik udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at træde tilbage.

»Man må sige, at den interne undersøgelse ikke lægger fingrene imellem. Den afslører, at der er begået overordentlig alvorlige fejl, og vi synes, det er forstandigt, at man i den sammenhæng foretager tjenstlige forhør,« siger Søren Pind.

»Det er i al sin enkelthed, fordi den her sag har påvirket den politiske debat i Danmark massivt og samtidig også ifølge Friis Bach eventuelt kan have influeret resultatet af kommunalvalget,« siger han.

I stedet for en uafhængig undersøgelse vil Søren Pind gerne have lejlighed til at drøfte sagen med udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i Folketinget.

»Der er en række spørgsmål, der melder sig, og der synes vi altså, at det forstandigste i den her sammenhæng ville være, at Folketingets partier får lejlighed til at få en parlamentarisk drøftelse med ministeren om, hvad der er op og ned i den her sag,« siger V-ordføreren.

Han vil ikke - som DF - spekulere i, hvorvidt der ligger et politisk motiv bag det faktum, at embedsmænd i Udenrigsministeriet tilbageholdt oplysningerne om godkendelsen af GGGIs rejseregler til efter kommunalvalget.

»Når man læser undersøgelsen, lader det jo ikke til, at det har været tilfældet, men det får folk jo lov til at spørge ind til ved en parlamentarisk drøftelse,« siger Søren Pind.